Merhaba Dostlar,
Mübarek ramazan ayının son on günlük dilimine ulaşmış bulunmaktayız. Her güzel şey gibi mübarek ayda hızla tükenmektedir. Peygamber efendimiz “ ramazan ayının son on günlük diliminin cehennem azabından kurtuluşun vesilesi olduğunu haber vermektedir”. Aynı zamanda “Bin aydan daha hayırlı olan kadir gecesinin de bu son on günlük dilimde yer almasının büyük bir ihtimal olduğunu peygamberimiz haber vermektedir. Rabbimiz cümlemize ganimet bilmemiz gereken bu son on günlük dilimi en iyi şekilde değerledirmeyi nasip eylesin.
Kıymetli Dostlar,
“Şerefu -z zaman-u bi-z zemin, şereful mekan bil mekin diye bir vecize vardır. Zamana kıymetini kazandıran o zaman diliminde meydana gelen şeydir. Bir mekana değerini kıymetini kazandıran şeyde o mekanda bulunan şeydir. 29 Ekimin şerefi cumhuriyetin o tarihte ilan edilmesidir. Veya ağustos ayı zaferlerimizin süslediği bir aydır. Mekkeyi kıymetli kılan Kabe nin orada olmasıdır. Ramazannayını kıymetli kılan bir çok şey vardır. Ama bunların en önemlisinin Kuran ı Kerimin bu ayda indirilmesidir. Bundan dolayı Ramazan ayına Kuran ayı denir.  Ramazan ayına kıymetini kazandıran Kuran’ın İndirilişi olduğu gibi, Kadir süresinde Bin aydan daha hayırlı olduğu bildirilen KADİR GECESİ de bu aydadır. Bin ay yaklaşık olarak 83 küsür yıla tekabül etmektedir. Bir gece düşünün ki 80n yıllık bir ömürden daha bereketli olma potansiyeline sahip. Bir ömürden kıymetli olan şey o gece insanlığı teşrif eden Kuran ı Kerimdir. 
Kıymetli dostlar,
Peki kuran-ı Kerim insanlığa  ne vadetmiştir ve ne getirmiştir. Yoksa sadece kuru bir iddiadan mı  İbarettir ? İndirildiği çağın ve toplumun üzerinde icra ettiği tesirin tespit edilmesi bu hususun anlaşılması için önemli olduğunu düşünmekteyiz. Zulmün, haksızlığın, kötülüğün, eziyetin ve ahlaksızlığın her türlüsünün yaşandığı bir topluma nasıl bir istikamet ve düzen getirmiştir. Neleri değiştirmiştir. Köleler bir toplumun en alt sınıfıdır ve onlar çoğunlukla korunmasızdır. Kölelerin insan olarak algılanmadığı bir yerde, Kölenle beraber yiğeceğini paylaş,ona haksızlık etme, zulmetme dedi ve köleleriniz dinde sizlerin kardeşleridir prensibini vaz ederek büyük bir kötülüğü önlemiştir. Zayıfların hakkını kul hakkı kavramıyla Allah ve hesap günü korkusuyla teminat altına almıştır. Fakirlerin hakları ve sosyal durumları zekat ve infak kurumuyla desteklenmiştir. İslamın bu kurduğu sistem bugün dahi tam anlamıyla başarılamamıştır. Alınıp satılan ve sadece zevk aracı olarak algılanan kadınların hakkı; Onların annelik vasfı, erkeklerle hak ve sorumlulukları açısından araklarında fark olmadığı, mülk edinme hakları, miras alma hakları, istemedikleri kişilerle evlendirilmelerinin yasaklanması, evliliklerinde mehir alma hakları teslim ve tespit edilerek korunmuş ve garanti altına alınmıştır. Hanımların annelik vasfına vurgu yapılarak “cennet annelerin ayakları altındadır” prensibiyle değerlerine değer katılmıştır. Kuranla savaşa dahi bir hukuk getirilmiştir. Hz peygamber bugün dahi insanlığın Maalesef mahrum olduğu savaş hukunu koymuş ve uygulamıştır. Buna göre savaşa katılmayan sivillere dokunulmayacaktır. Din adamlarına,mabetlere, ağaçlara, yaşlılara ve savaşa katılmayanlara dokunulmayacaktır. Bugün savaşın ilk hedefi masum savunmasız çocuklar ve kadınlardır. Özellikle 20. yüzyıl en kanlı katliamların yaşandığı bir zamandır. Haksız kazanç, faiz, tefecilik, karaborsa, hırsızlık, emeksiz kazanç ve sömürü yasaklanmıştır. Doğruluk çalışkanlık övülmüş ve ödüllendirilmiştir. Özetle kuran ı Kerim insanlığa kaybettiği insani değerlerini yeniden hatırlatmıştır. Yeniden insanlığa şerefini kazandırmıştır. Bugün coğrafyamıza ve sorunlarımıza baktığımız zaman Kurana, onun ruhuna insanlığa getirdiği merhametine her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyduğumuz çok açıktır.
Kıymetli Kaşlı Hemşehrilerim,
Bütün bu örneklere baktığımız zaman Kuran-ı Kerimin insanlığa getirdiği müjdeleri ve rahmeti doğru olarak tespit edebiliriz. Bu durumda Kuran ı Kerim ve İslam doğru olarak anlaşılmış olur. Kuran doğru yolun, kurtuluşun ve mutluluğun tarifi olarak, kılavuzu olarak gönderilmiştir. İnsanlığa vadettiği ve getirdiği istikamet, rahmet, kolaylık, huzur ve insani olan bütün değerlendir. Bu durumda Kadir Gecesinin anlamı büyüktür. Rabbimizin göklerden bize uzattığı rahmet ve hidayet ipi Kurana her zamankinden daha fazla sarılmamız dileğiyle sizleri Allah’a emanet ediyorum. Rabbimden önümüzdeki bayrama cehennemden kurtarılmış, cennetle müjdelenmiş olarak ermeği diliyorum.