Akıllı Cep Telefonları İnsan Olsalardı Lisansüstü Eğitime Sahip Olurlardı

İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nilüfer Sezer ve Bölüm Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Seher Er yönetiminde Sezgin Savaş, Banu Altun, Esra Büdün, Gökhan Tekin, Gülistan Elmacıoğlu’nun bulunduğu Doktora Programı Öğrencileri tarafından üniversitede okuyan gençlerin cep telefonunu nasıl algıladığını ortaya çıkarmak amacıyla bir araştırma gerçekleştirildi.

Araştırma kapsamında Kırklareli ve İstanbul’da 320 kişiyle yüz yüze görüşme yapıldı.

Araştırmada, “Cep telefonunun eğitim durumu ne olabilir?” sorusuna öğrencilerin %30’u “Lisansüstü eğitime sahip olabileceği”, %21,9’u “Okuryazar olabileceği” ve %12,8’i “Üniversite mezunu olabileceği” yanıtını verdi.

Gençlerin Yarısından Fazlası Günde 1–5 Saat Arasında Cep Telefonu Kullanıyor

Cep telefonlarının cinsiyeti konusunda yöneltilen soruya ise öğrencilerin %54,4’ü “Cinsiyeti kadın olurdu” ve %45,6’sı “Cinsiyeti erkek olurdu” yanıtını verdi.

Araştırmada üniversitede okuyan gençlerin yarısından fazlasının (%58,1) günde 1–5 saat arasında, %26,3’ünün günde 6–10 saat, %9,7’sinin ise 11 saatten fazla cep telefonu kullanmakta olduğu sonucunu ulaşıldı.

Öğrencilerin %95,6’sı Akıllı Telefona Sahip

Yüz yüze görüşmelerde öğrencilere sorulan telefon değiştirme sıklığına %70,3’lük oranla öğrencilerin 2–5 kez telefon değiştirdiği yanıtı alındı. Ayrıca, öğrencilerin %95,6’sının akıllı telefona sahip olduğu ortaya çıktı.

Araştırmaya katılanların cep telefonu ile en sık gerçekleştirdikleri etkinlikler soruşturulduğunda %32,2 oranında “Görüşme yapmak”, %23,1 oranında “Mesajlaşmak”, %21,6 oranında “İnternette gezinmek” sonucuna varıldı. Diğer yanıtlar arasında “Sosyal medyaya bakmak”, “Not tutmak-Takvime bakmak” gibi etkinlikler yer almaktaydı.

“Cep telefonu bir insan olsaydı yaşının kaç olacağı” sorusuna öğrencilerin %35,6’sı “17–24 yaş”, %21,3’ü “0–5 yaş”, %20,9’u “25–30 yaş” yanıtını verdi.
“Cep telefonu bir insan olsaydı mesleğinin ne olacağı” sorusuna öğrencilerin %27,2’si “İşsiz”, %25,6’sı “Mühendis”, %10,9’u ise “Sağlık alanında çalışacağı” yanıtını verdi. “Emekli olacağı” yanıtını verenler ise %1,6 olarak belirlendi.

“Cep telefonu bir insan olsaydı hangi sosyal sınıfa mensup olurdu” sorusuna, öğrencilerin %46,3’ü “Orta sınıf”, %44,1’i “Üst sınıf” ve %9,1’i ise “Alt sınıf” yanıtını verdi.

“Cep telefonu bir insan olsaydı hangi fizikler özelliklere sahip olurdu” sorusuna ise; öğrencilerin %34,4’ü “İnce bir yapıya”, %25,9’u “Atletik bir yapıya”, %21,9’u “Yuvarlak bir yapıya sahip olurdu” yanıtını verdi.

Cep telefonunun boyuna ilişkin algılamalarına bakıldığında öğrencilerin %65’i “Ortalama bir boya sahip olacağını” belirtirken, %27,5’i “Uzun boylu olacağını” ifade etti. “Kısa bir boya sahip olabileceğini” ifade eden öğrencilerin oranı ise %7,5’ti.

Araştırmaya katılan öğrenciler, “Cep telefonu bir insan olsaydı nasıl giyinirdi?” sorusuna %35’i “Spor giyim”, %30,3’ü “Gelişigüzel giyim”, %19,4’ü “Klasik giyim” yanıtını verdi.

“Cep telefonu bir insan olsaydı hangi sporla uğraşırdı?” sorusuna öğrencilerin %23,4’ü “Yüzme”, %20,9’u “Spor yapmayacağını”, %15,9’u “Tenis ile uğraşacağını” belirtti.

“Cep telefonu bir insan olsaydı hangi müziği dinlerdi?” sorusuna öğrencilerin %42,5’i “Popüler müzik”, %20’si “Klasik müzik”, %12,8’i ise “Rock müzik dinleyeceğini” ifade etti.

Cep Telefonu Arkadaş Gibi Görülüyor

“Cep telefonu bir insan olsaydı yakınlık derecesi ne olurdu?” sorusuna öğrencilerin %50,9’u “Arkadaş”, %15,3’ü “İkinci dereceden akraba”, %14,7’si “Kardeş” yanıtını verdi.

Araştırma kapsamında “Cep telefonunun tanıdığı bir insan olması durumunda ona karşı duygularının ne olacağı” sorusuna yanıt veren öğrencilerin %78,8’i “onunla iyi bir arkadaş olmak istediğini”, %72,5’i “arkadaşı olsaydı uzak kaldığında onu özleyeceğini”, %66,6’sı “çevresine onunla ilgili iyi şeyler söyleyeceğini” belirtti. Diğer yanıtlar ise “ona güvenirim”, “onun yanında kendimi rahat hissederim” şeklindeydi.

Araştırmaya katılan öğrenciler, “Cep telefonun bir insan olsaydı hangi kişilik özelliklerine sahip olurdu?” sorusuna öğrencilerin %29,7’si “Cep telefonunun yenilikçi bir yapısı olabileceğini”, %29,1’i “Cep telefonunun aktif bir yapısı olabileceğini”, %25,3’ü ise “Cep telefonunun dinamik özelliği olabileceğini” belirtti. Öğrenciler tarafından verilen diğer yanıtlar arasında “Sorumluluk sahibi olabileceği”, “Agresif bir yapısı olabileceği”, “Cesaretli olabileceği”, “Sıradan olabileceği”, “Basit bir yapısı olabileceği”, “Romantik bir yapısı olabileceği”, “Duygusal bir yapısı olabileceği” yer aldı.

 
Editör: TE Bilisim