Demre ilçesinde Balon ve Aslan Balıklarının Yayılım Alanlarının ve Olası Mücadele Yöntemlerinin Araştırılması (BAYOMA) projesi kapsamında toplantı yapıldı.

  Merkezi Antalya’nın Demre İlçesi’ne bağlı Beymelek Mahallesi’nde  bulunan Akdeniz Su Ürünleri Üretim, Eğitim ve Araştırma Enstitüsü tarafından başlatılan “Balon ve Aslan Balıklarının Yayılım Alanlarının ve Olası Mücadele Yöntemlerinin Araştırılması “ BAYOMA projesinin ilk toplantısı yapıldı. Beymelek Mahallesi’ndeki Akdeniz Su Ürünleri Enstitüsü’ndeki toplantı iki gün sürdü.

Toplantıya, Demre Kaymakamı Murat Uz, Belediye Başkanı Süleyman Topçu, Akdeniz Su Ürünleri Enstitüsü Müdürü Rızvan Süyek, Çukurova Üniversitesi’nden Prof. Dr. Fatih Özoğul, İstanbul Lütfi Kırdar Kartal Eğitim Araştırma Hastanesi Hiberbarik Kliniği’nden uzman doktor Selin Gamze Sümen, Su Ürünleri Kooperatfileri adına Ayşegül Taşdemir, Antalya Büyükşehir Belediyesi Demre Koordinatörü Özdemir Sevinç,  Çanakkale’den Hatay’a kadar kıyısı olan illerin ve ilçelerin Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlükleri’nden su ürünleri mühendisleri katıldı. Toplantının ilk günüde bilim adamları, balon ve aslan balıklarının denizlerimize, denizlerdeki canlı yaşamına, insan sağlığını etkileri üzerinde sunumlarını yaptılar. Paneller düzenlendi. Projenin amacı anlatıldı. Proje kapsamında yapılacak olan çalışmalar hakkında katılımcılar bilgilendirildi.

    Projenin açılışında bir konuşma yapan Akdeniz Su Ürünleri Enstitüsü Müdürü Rızvan Süyek yaptığı konuşmada”Son yıllarda Kızıldeniz’den Akdeniz’e geçen balon ve aslan balıklarının, ülkemiz kıyılarını etkilediği gözlemlenmekte, yerli balık türlerin yaşam alanlarında strese ve değişimlere neden olmuştur. İstilacı balıklardan Paşa Barbunu ve Lokum balığı, ekonomik değere sahipken, balon ve aslan balıkları içerdikleri zehirli toksin nedeniyle, deniz eko sistemini, kıyı toplum sağlığı üzerinde öldürücü etkileri var. Bu proje ile, balon ve aslan balıkları ile nasıl mücadele edileceği masaya yatırılacak. Mart ayından itibaren balon balıklarını enstitümüzde toplayacağız. Balıkçıların yakaladıkları ve ağlarına takılan balon balıklarını estitüye gönüllü olarak getirmelerini isteyeceğiz.  Bu balıkların biyolojik ölçümlerini yapacağız. Zehirli etkilerini inceleyeceğiz. Bazı balon balıkları da Çukurova Üniversitesi’ne gönderilecek. Burada incelenecek.  Tüm bu çalışmalar sonrası, bu zararlı ve doğal yapıyı bozan bu balıklarla mücadele yöntemleri ortaya çıkacak” dedi.

   Katılımcılar, ikinci gün enstitüde incelemeler yaptı.  
    
 
Editör: TE Bilisim