Antalya’nın Demre İlçesi’nde, Demre Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü tarafından sera üreticilerine yönelik olarak seralardaki görülen zararlı virüslere karşı yapılacak mücadele konulu bir konferans düzenlendi.

     Demre Belediyesi Kültür Salonu’nda düzenlenen konferansı, Demre İlçe Gıda Tarım ve hayvancılık Müdürü Ali Kıraslan yönetti. Konferansa, konuşmacı olarak Adana Biyolojik Mücadele Araştırma Enstitüsü’nden Dr. Pelin Keleş Öztürk, Uzman Hasan Deda Büyüköztürk katıldı. Konferasa aralarında İlçe Tarım Müdürlüğü uzmanları, ziraat mühendisleri, zirai ilaç bayileri ve üreticilerin yer aldığı yaklaşık 150 kişi katıldı. Uzmanlari konferans öncesi Kaş ve Demre’de seralarda incelemeler yaptı. Bitki ve zararlı örnekleri aldı.

   Konuşmacılar Dr. Pelin Keleş Öztürk ve Uzman Hasan Deda Büyüköztürk yaptıkları konuşmalarda; buradan aldığımız örnekleri, Adana Biyolojik Mücadele Araştırma Enstitüsü Lobratauvarı’nda analiz edeceğiz. Alınacak önlemler konusunda bir rapor hazırlayacağız. Sera üreticilerine öneriler sunacağız.  Son yıllarda ne yazık Tuta Absoluta denilen domates güvesi, trips denilen böcek, domates ve biber ürünlerinde virüse neden oluyor. Virüse karşı mücadelede, daha çok biyoljik yöntemleri kullnacağız. Öncellikle seralarımızın içi ve dışı hiyenik olacak. 

Seraların havalandırmaları, böcek tülü ile kaplanacak. Seraların girişi çift kapılı ve tüllü olacak. Domates güvesine karşı “Feromon” tuzakları kullanacağız. Biyolojik mücadele yapılan seralarda virüs ya yoktur, ya da azdır. Faydalı böcekler, virüsü yaymaz. Domates güvesine karşı yapılan mücadelede kullanılan tuzaklara devlet desteği var. Böcekli üretim yapan üreticilere, dekar başı 350 lira devlet destek veriyor. Tirps maalesef virüsü yayıyor. Biyolojik mücadeleden vazgeçemeyiz. Bu Türk seracılığının sonu olur. İhracat yapabilmek için mutlaka biyolojik üretim yapmak zorundayız. Virüse karşı, ruhsatlı ilaçlar kullanmalıyız. Son yıllarda bakanlık ve özel sektör olarak, virüse karşı dayanıklı tohum üretme çalışmaları yapılıyor. Ancak şu anda kullanılan ve ithal edilen tohumların, devlet tarafından analizi yapılıyor dediler.

   Konferansın sonunda, uzmanlar soruları yanıtladı. Sorunları dinleyerek not aldılar.
   
 
Editör: TE Bilisim