Demre ilçesinde demir ustası Mehmet Kılınç ve elektrik ustası Ümit Aktürk, 7 bin 300 metrekare serayı otomatik ilaçlayacak robot yaptı.

    Antalya’nın Demre İlçesi’nde iki usta, ilaçlama motorunu robot haline getirdi. Seralarda ilaçlamayı, robot motor sayesinde otomotik olarak yapmaya başladılar.  Demre İlçesi’nden demir ustası Mehmet Kılınç ve Finike İlçesi’nden elektirik ustası Ümit Aktürk, seralarda ilaçlama yapan bir motoru kurdukları sistemle robot haline getirdi. 7 bin 300 metrekarelik sera,  otomotik olarak ilaçlamaya başlandı.  İki usta, 7 bin 300 metrekarelik seranın ortasına  yerden 2,5 metre yüksekliğinde, 70 cm genişliğinde, 80 metre uzunluğunda bir ray kurdular. Ray üzerinde 14 istasyon oluşturuldu.

Bir ilaçlama motoru, ray üzerine yerleştirildi. Elektrikli hale getirildi. Üzerine yerleştirilen sistemle motor otomotik hale getirildi. Motorun üzerine 250 litrelik bir depo yerleştirildi..  Sistem, Demre’ye bağlı Mehmet Yılmaz adlı üreticinin serasına kuruldu. Adına “Kedi” adı verilen ilaçlama motoru, bir elektrik düğmesine bağlandı. Elektrik düğmesi açılınca motor çalışmaya başlıyor. Motor, ray üzerindeki her istasyonda on dakika duruyor. 10 dakika boyunca her istasyonda ilaçlama yapıyor. 10 dakika sonra diğer istasyona otomotik olarak hareket ediyor. İlaçlama bitince, motor otomotik olarak istop ediyor. İstasyonda motorun otomotik bekleme süresi, ilaçlamada kullanılan tarımsal ilacın durumuna göre, düşürülüp, artırılabiliyor. İlaçlama anında, sera sahibi hiçbir şekilde ilaçlamaya müdahil olmuyor.

  Serasında sistemi kurduran  Demre’nin Köşkerler Mahallesi’ndeki üretici Mehmet Yılmaz yaptığı konuşmada”Sistem sayesinde hiçbir şekilde ilaçlama anında, ilaçla temasım olmuyor. Ortalama 7 bin 300 metrekarelik serayı, ilacım durumuna göre, 1,5 -  2 saat civarında ilaçlıyor. Kesinlikle zamandan kazanıyorum. İstediğim zamanda gece, gündüz hatta yağmurlu havada bile  ilaçlama yapabiliyorum. Her türlü ilaçlamayı yapabiliyorum. Çok kuru havalarda, sisteme su doldurarak serada nemlendirme yapabiliyorum. Özellikle “Tuta” mücadelesinde son derece etkili. En önemlisi ilaçlama anında, ilaçla ve sara ile  hiçbir temasım olmuyor. Sağlığım etkilenmiyor” dedi.

 
Editör: TE Bilisim