Antalya'nın Kaş İlçesi'nde 19-22 Mayıs günlerinde 'Gökyüzü Şenliği' ile 'Kalkan Astronomi ve Astrofotografi Çalıştayı' düzenlenecek.

Kalkan Mahallesi'nde, bu yıl birincisi düzenlenecek 'Kalkan Gökyüzü Şenliği' 19-22 Mayıs günlerinde Kalamar Otel'de yapılacak. Şenlik kapsamında 'Kalkan Astronomi ve Astrofotografi Çalıştayı' yapılacak. Bilim insanları tarafından paneller, söyleşiler düzenlenecek, gökyüzü gözlemleri yapılacak. Uygulama atölyelerinde, uygulamalı çalışmalar yapılacak. Katılımcılar, aynı tarihlerde 3 yılda bir gerçekleşen nadir gökyüzü olaylarından olan 'mavi ay' olayını izleyecek. Şenlik süresince düzenlenecek seminerlerde, evren, güneş, güneş sistemi, yıldızlar, yıldızların evrimi, karadelikler, galaksi, evrenin yapısı ve kaderi, uzay araştırmaları, ışık kirliliği, evrende yaşam, diğer gezegenler, sahte bilim, Türkiye'de amatör astronomi konuları işlenecek. 

Seminerlere konuşmacı olarak Prof. Dr. Dursun Koçal, Prof. Dr. Ethem Derman, Prof. Dr. Zeynel Tunca, Prof. Dr. Serdar Evren, Yard. Doç. Dr. Ayşegül Teker Yelkenci, Dr. Korhan Yelkenci ve astrofotoğrafçı Uğur İkizler katılacak.

Şenlik koordinatörü Özer Ulukaya, şenlik ve çalıştayın gündüz bölümlerinde teknik bilgilerin paylaşılacağını söyledi. Örnek gösterimlerin yapılacağını ifade eden Ulukaya, "Gün batımından sonra uygulamalı fotoğraf çekimleri yapılacak. Gündüzleri özel filtre ve teleskop kullanılarak, güneş ve güneş lekesi gözlemleri yapılacak. 21 Mayıs da ise dolunayda mavi ay gözlemlenecek" dedi.

Kalkan'ın yıldızlara yakınlığının Heredot tarafından kanıtlandığını da ifade eden Ulukaya, "Binlerce yıl önce bu gerçeği keşfeden ünlü tarihçi Heredot, 'Kalkan, yıldızların dünyaya en yakın göründüğü yerdir' demiştir. Kalkan Gökyüzü Şenliği süresince, gökyüzü anlatımları yapılacak,teleskoplarla gözlemler yapılacak" diye konuştu.


 
Editör: TE Bilisim