Hayatta,karşıdaki kişileri en iyi tanımak isteyenler eskiden  ; sen   kimlerden sin ?    Diye sorarlardı.

Şimdi ise herkes kendisini tanıtıyor,karşı taraftaki kişi de ,karşısındaki gördüğü kişiyi tanımaya çalışıyor.Bu yüz yüze tek kuşaklık tanışmalar da taraflar birbirini yanıltabilir veya taraflar karşıdaki görüntüye bakarak  bakarak kanabilir.Hayatta gözünüzle gördüğünüz şeyler çoğu zaman  gerçeğin yüzü değildir.

Halbuki  geçmiş iki kuşağın yani en kolay dedenin bilinmesi halinde,o dedenin ve ninenin sülalesinin bütün iyi ve kötü yanlarını bir anda değerlendirip,karşıdaki kişiyi tanımanız daha kolaylaşmış olur. Ama bu günkü hayatta,iç göçler nedeniyle herkes,memleketinden başka yerlere yerleşmiş olduğundan dedenin veya ninenin,genel anlamıyla sülalenin bilinmesi imkanı ortadan kalkmıştır. Hayatta bazı istisnalar ve  farklı karakterlerden evlilikler sonucu genlerin karışması hariç genelde,herkes genetik tohumlarına  yüklü   karakterleri taşırlar.

Halkımız çok basit bir şekilde bu genetik formülü  özetlemiştir.
Eskiden beri " Oğlan dayıya kız halaya benzer " derler. Bilimsel olarak bunun doğru olduğu ispatlanmıştır.

Mesela , bu gün bir tanıdık bayan  ile  iki oğlu hakkında  konuşurken    o kişi bana  ; 
 -Bazen kocama kızdığımda, zeka anneden geçer,çünkü benim çocuklarım akıllı " diye,  söylüyorum kendisini gizlice överek bana mesaj verdi. Bu konu bilimin işi,ama bin yıllardır atalarımızın denediği ve atasözü ve darbı mesel olarak bize aktardığı tarihi gerçekler vardır.   

Eskiler " kız alırsan asıldan, bez alırsan Musul"dan " derler.Bu  atasözü ,kızın ailesindeki asaletin  kıza geçeceği onun da asil evlatlar yetiştireceği  ve çok iyi bir gelin olacağı gerçeğini anlatmak istemektedir.

Yine Arapça asıllı bir atasözü vardır ; " Aslı hu,nesli hu " derler.Yani herkes aslına ve nesline çeker.O bakımdan insanlar bazı kötü özelliklerini ve huylarını gizlemeye ve değiştirmeye çalışsalar bile;  damarına bastığınızda,maskelerin altındaki  " gerçek yüzleri " ortaya çıkar. Bu  nedenle ben tanımak istediğim kimseye," Sen kimlerdensin " diye sormaya çalışıyorum, yoksa bu günkü giyim,evler,arabalar ve gösterişli özel eşyalarla herkes kendini olduğundan farklı göstermeye çalışıyor. O zaman birçok mağduriyet ve zarar gördükten sonra,karşınızdaki kişinin gerçek karakterini öğreniyorsunuz ama bu size pahalıya  patlıyor.

Onun için ben herkese soruyorum ; bana kendinizi  tanıtırken,kendini övme ;  deden kim onu söyle,sonra senin kim olduğuna geliriz ve sizinle tam tanışmış oluruz.

Çünkü  rahmetli Çetin Altan"ın yıllarca yazdığına  göre; zenginlik,asalet ve görgülü aile olmak ancak üç nesilde oluşur . Şimdi millet on senede zengin olup asil hayatı yaşamak istiyor ama, renk değiştiren otomobil gibi önceki eski renk bir yerden fışkırıyor.