Türkiye, tarihte ilk kez düzenlenecek Dünya İnsani Zirvesi'ne 23-24 Mayıs 2016 tarihlerinde İstanbul’da ev sahipliği yapacak. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon’un girişimiyle ve UNOCHA’nın organizatörlüğünde gerçekleştirilecek zirve, Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayında yapılacak.
İnsan odaklı diplomasisiyle, komşusu açken tok yatmayı zül gören bir kültürün temsilcisi olarak Türkiye, bir yandan küresel düzeyde nerede ihtiyaç sahibi varsa yardım elini uzatırken, diğer yandan da, 3 milyonu aşkın sığınmacıya kapılarını açmış, aşını, hayatını paylaşıyor. BM verilerine göre günümüzde dünyada en çok mülteci barındıran ülke konumunda olan Türkiye çağlar boyunca kendi ülkelerindeki mezalimden kaçan milyonlarca insana kucak açtı. Ayrıca, Türkiye resmi insani yardımının milli gelire oranı dikkate alındığında ise dünyanın “en cömert” donör ülkesi oldu.

Dünya İnsani Zirvesi'ne evsahibi olarak Türkiye’nin seçilmesi uluslararası toplumun takdirinin bir nişanesi olarak görülüyor.Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri ile birlikte ev sahipliği yapılacak zirve, Dünya liderlerini ilk kez krizden etkilenen kesimlerle biraraya getirecek, insani sistemde etkin rol oynayan sivil toplum, özel sektör ve diğer kesimlerin temsilcileriyle, sistemin geleceğine ilişkin acil sorulara yanıt arayacak. Türkiye, bu alandaki tecrübelerini ve dünyaya örnek teşkil eden uygulamalarını bu vesileyle insani toplumla paylaşacak.

2016 Dünya İnsani Zirvesi; daha önce gerçekleşen, 1993 Dünya İnsan Hakları Konferansı gibi önemli küresel toplantılar düzeyinde, uluslararası toplumun ortak kaygıları ve hedefleri için tarihsel öneme sahip bir adım oluşturacak.
Türkiye'nin, BM ve bu konuda ilgi duyan hükümetler ile danışma ve işbirliği içinde gerçekleştireceği zirve, ayrıca medya, sivil toplum, akademik kuruluşlar ve özel sektör dahil insani alanda rol oynayan aktörlerin katılımıyla düzenlenecek.

Dünya İnsani Zirvesi’nin İstanbul’da yapılmasının uygun bulunması, ülkemizin uluslararası alanda yükselen konumunu gösteren bir örnek durumunda.

.

 
 
Editör: TE Bilisim