Kaş- Kalkan Turan Erdoğan Yılmaz Fen Lisesi'nin yürüttüğü 'Yerden Göğe Kadar Meraklıyız' TÜBİTAK 4007 Bilim Projesi kapsamında öğretmen ve öğrenciler hazırladıkları tiyatro oyunuyla hayvan sevgisini anlattı.

     Antalya’nın Kaş İlçesi’nde eğitim öğretim yapan Kalkan Turan Erdoğan Yılmaz Fen Lisesi’nin yürüttüğü “ Yerden Göğe Kadar Meraklıyız” TUBİTAK 4007 Bilim Projesi kapsamında, öğretmen ve öğrencilerin hazırladığı tiyatro oyunu ile, çevre okullarında eğitim öğretim gören minik öğrencilere hayvan sevgisi anlatılıyor. Proje kapsamında okulum Türk Dili ve Edebiyat Öğretmeni Nazan Karaşahin, yalvaç Ural’ın Le Fonten Orman Mahkemesi” adlı öyküsü tiyatro oyunu olarak uyarlandı. Öykü, tek perdelik ve 45 dakika süren bir oyun haline getirildi. Yönetmenliğini, Nazan Karaşahin’in yaptığı tiyatro oyununda 25 öğrenci görev aldı. Oyuncuların hayvan kostümleri, okulun öğretmen ve öğrencileri tarafından hazırlandı. Oyunda, insanların hayvanlara karşı geliştirdiği olumsuz bakış açıları eleştiriliyor. Ormanda, aslan kralın hakim olduğu bir mahkeme kuruluyor. Mahkemede her bir hayvan, kraldan sinsi, kurnaz, kibirli ve kaba olduğunu söylüyor ve kendisinden şikayetçi oluyor. Oyunda, her hayvanla ilgili şarkılar söylenerek izleyici miniklerle bütünleşiliyor. Oyun sonunda hayvanların aslında insanların en yakın arkadaşları olduğu, hayvanlara bu olumsuz yakıştırmaların insanlar tarafından yapıldığı vurgulanıyor. Minik izleyicilerle, oyun sonunda bütünleşiliyor.

   Oyunla ilgili olarak Turan Erdoğan Yılmaz Fen Lisesi Müdürü Ahmet Albayrak yaptığı konuşmada”TUBİTAK’ın desteği ile yürüttüğümüz proje kapsamında, hazırladığımız oyunla minik öğrencilerimize hayvan sevgisini kazandırmak, kafalarındaki hayvanlar hakkındaki ön yargıları kaldırmak istiyoruz. Oyunu ilk etapta, Kalkan, Akbel, Patara, Ova, Çavdır, Yeşilköy ve Kınık mahallerindeki ana sınıfı ve ilkokul 1. Ve 2. sınıf öğrencilerinden oluşan 800 öğrenciye, okulumuz salonunda oynadık. Oyun yazarı Yalvaç Ural’dan izin aldık. İlerleyen süreçte, bölgedeki ana sınıfı ve ilkokul öğrencilerine, oyunu oynamak istiyoruz” dedi.

 
Editör: TE Bilisim