Antalya’nın Kaş İlçesi’ne bağlı Kınık Mahallesi’nde eğitim öğretim yapan  Kınık Çok Proğramlı Anadolu Lisesi öğrencileri, Tarım Alanı Bahçe Bitkileri Dersi’nde farklı bir eğitim görüyorlar. Okulun 115 öğrencisi, derslerde öğrendiği teorik bilgileri yaparak, yaşayarak yaşama geçiriyorlar. Eğitimin gerçek amacını gerçekleştiryorlar.

    Okul Müdürü Erdoğan Demir öncülüğünde,  Tarım Bahçe Bitkileri Dersi öğretmenleri Özlem Özdemir Salma ve Nurselin Yağlıoğlu, Milli Eğitim Bakanlığı’ndan sağlanan ekonomik destekle, okulda iki dekar kapalı sera kurdular. Bu seralarda öğrencileri ile birlikte, toprak işlemeden başlayarak, seracılığın tüm aşamalarını uygulamalı olarak yaşama geçiriyorlar. Seraclık bölgesi olan Kınık Mahallesi ve çevresinden gelen öğrencileri, iyi birer sera üreticisi olarak yetiştirmeye çalışıyorlar.

   Seranın birisinde hiç ilaç kullanmadan, organik bitki üretimi yapılıyor. Seralarda, öğrencilere toprak işleme, fide dikimi, tohumdan fide üretimi, sulama, ilaçlama, gübreleme, çapalama,  üretim hasadı, çevre temizliği, don olaylarına karşı soba yakma uygulamalı olarak öğretiliyor. Seranın birisinde domates üretimi yapılıyor. Diğer serada hıyar, biber, tıbbi aromatik bitkiler, kışlık ve yazlık sebzeler üretiliyor. Üretilen sebzeler, Kınık Toptancı Hali’nde satılarak, sağlanan gelirle okulun sorunları çözülüyor.

   Öğrenciler, ayrıca çevre okullarda ve kamu kurum ve kuruluşlarında bahçe düzenlemesi yapıyorlar. Öğretmen ve öğrenciler, yaparak yaşayarak öğrenmenin mutluğunu yaşıyorlar.

   Öğrencilerden Ahmet Örge; okulda öğrendiğimiz bilgileri, seramızda uyguluyoruz. Eve gittiğimizde ailelerimizle paylaşıyoruz. İleride iyi bir üretici olacağıma inanıyorum dedi.

   Öğrenci Elif Çetinkaya; üretmeyi ve büyütmeyi çok seviyorum. O yüzden bu bölümü seçtim. Üretmek, büyütmek, insana sağlık, huzur veriyor. Bu nedenden dolayı, büyüyünce çok bilinçli bir üretici olacağıma inanıyorum dedi.

  Öğrenci Ramazan Süt;  üretim yapmak çok güzel bir duygu. Biz üretim yapmanın aşamalarını, öğretmenlerimizle birlikte uygulayarak öğreniyoruz. Hatta öğretmenlerimizle birlikte, don nöbeti bile tutuyoruz dedi.

   Kınık Çok Proğramlı Anadolu Lisesi Tarım Alanı Bahçe Bitkileri Dalı Başkanı Öğretmen Nurselin  Yağlıoğlu;  eğitim, üretim içindir. Biz de sınıflarımızda işlediğimiz teorik dersleri, seramızda uygulayarak öğrencilerimizle birlikte yaparak, yaşayarak öğreniyoruz. Öğrencilerimizin çoğu seracı ailelerden geliyor. Biz de onlara iyi tarımı, organik tarımı, yetiştiricilik sistemlerini öğreterek, onları daha bilinçli üreticiler olarak yetiştirmeye çalışıyoruz. Bu seralardan sağladığımız kaynakla, okulumuzun sorunlarını çözüyoruz. Bu seralarda bakanlığımız desteği çok büyük. Bunun için bakanlığımıza da teşekkür ederiz dedi.
  
 
Editör: TE Bilisim