Demre İlçesi'nde tropikal kökenli, dünyanın en faydalı bitkisi olarak nitelendirilen ve 'mucize ağaç' olarak adlandırılan Moringa ağacı yetiştirildi.

    Bir tropikal bitki türü olan, dünyanın en faydalı bitkisi olarak nitelenen  Moringa ağacını, öğretmen Aydın Çevik Antalya’nın Demre İlçesi’nde yetiştirdi.  Demre’deki bir okulda öğretmenlik yapan Aydın Çevik, internetten gördüğü Moringa ağacını Demre’de yetiştirmeye karar verdi. Demre’nin Beymelek Mahallesi’nde yaşayan Sami Kurt ve ailesini bu iş için ikna etti. İnternet yoluyla getirdikleri, bin 200 Moringa tohumunu toprakla buluşturdu. 10  ay içinde topraktan fışkıran Moringa ağaçları, 2 ile 3,5 metreye ulaştı. Çiçek açıp, tohum vermeye başladı.

Kurt Ailesi de, yapraklarını kurutup, çay olarak içmeye, kuru yapraklarından çorba yapmaya, yaş yapraklarından salata yapmaya başladı. Tohumlarını almaya başladılar. Moringa ağaçları, damlama yöntemi ile her gün sulanıyor. Yaprakları toplanıyor. Çiçekleri, tohuma dönüşüyor. Çiçeklerinden fasulye gibi, içinde tohum bulunan meyve veriyor. Alternatif tıpta, bitkisel destek ürünlerine katılıyor.

Yılda 3 ile 5 metre arasında büyüyor. 10 yıl içinde çam ağacı kadar büyüyor ve kalınlaşıyor. Çiçekleri güzel bir koku yayıyor.  Moringa ağacı, yaprakları, kabukları, tohumları, kerestesi kullanılan dünyan en faydalı bitkisi olarak nitelendiriliyor. Tohumları birçok ülkede fıstık gibi kavrularak tüketiliyor. Besleyici olan yapraklarından yeşil olarak salata yapılıyor. Her türlü yemeğe katılabiliyor. En yaygın biçimde, mango meyvesi ile karıştırılarak çorba yapılıyor. C, A vitamini, kalsiyum, potasyum ve protein deposu. Tohumlarının ayrıca suyu temizleme özelliği var.

   Moringa ağacını deneme amaçlı 2 dekarlık alanda üreten öğretmen Aydın Çevik yaptığı konuşmada”Moringa, tropikal kökenli  bir bitkidir.  Yılda 3 ile 5 metre uzayan, 300’den fazla sağlık sorununu çözümleyen mucize bir bitkidir. Tıp sektöründe ve değişik alanlarda kullanılan, hatta yaprağından köküne kadar, hatta tohumuna kadar, her noktası, her metrekaresi sağlık için kullanılan mucize bir bitkidir. Akdeniz Bölgesi’nde yetişmeye uygundur. Soğuklara dayanamaz.  Bu anlamda Akdeniz Bölgesi’nde, Moringa üretiminin artacağını umuyorum.  Moringa yapraklarını kuruttuktan sonra, bunu çay olarak değerlendirebileceğimiz gibi, çorbasını yapabiliriz. Salatasını yapabiliriz yaş iken. Değişik varyasyonlarla, Moringa’dan sağlıklı bir biçimde yararlanabiliriz”dedi.
 
Editör: TE Bilisim