Kumluca İlçesi'nde bu yıl 5'incisi yapılacak Domatexpo Fuarı öncesinde fidecilerle toplantı gerçekleştirildi.

Bu yıl 16- 18 Kasım tarifleri arasında gerçekleştirilecek olan Domatexpo Fuarı'nın ana teması Domates ve Fidecilik olacağı için ilk toplantı Kumluca'da faaliyet gösteren fide tesislerinin temsilcileriyle yapıldı. Toplantıya Ak Parti Antalya Milletvekili Atay Uslu, Kumluca Belediye Başkanı Hüsamettin Çetinkaya, Ak Parti İlçe Başkanı Arif Yavuzer, Antalya Fideciler Birliği Başkanı Rahmi Kandemir, MSK Fuarcılık Organizasyonu sahibi Sedat Kolcuoğlu da katıldı. Fidecilerin sorunlarının da tartışıldığı toplantıda fidecilerden düzenlenecek olan fuarda aktif rol almaları istendi.

Domates'in ülke gündeminde olduğunu belirten Milletvekili Atay Uslu, "Sayın Cumhurbaşkanımız Rusya'ya gittiğinde koltuğundaki dosyalarda Suriye ve terör gibi konular varsa üçüncü dosya da domates doyası oluyor. Siz üretmeye devam edin. Siz sanmayın ki hükümet domates üreticilerinin sorunlarını göz ardı ediyor. Domates devletimizin gündeminden hiç eksik olmuyor" dedi.

Belediye Başkanı Hüsamettin Çetinkaya, "Domatexpo Fuarı'nın bu yıl 5'incisini düzenleyeceğiz. Bugüne kadar düzenlediğimiz fuarlarımıza bakanlarımız da katıldı. Mesela o dönemin Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker fuarımızın birincisine katıldı. O dönem Tarım Bakanımızdan gübredeki KDV'nin kaldırılmasının faydalarını detaylı bir şekilde anlattık. Bugün gübrede KDV ödemiyorsak fuarımızın sayesinde olmuştur. Gümrük ve Ticaret eski Bakanımız gelmişti. Ona da ihracattaki sıkıntılarımızı anlattık. Fuarlarımız sayesinde üretimdeki ve pazarlamasındaki sorunları tek tek aşıyoruz. Fuarlarımız kaybettirmiyor, kazandırıyor. Bu yüzden destek vermemiz gerekiyor. Fide tesisleri olarak destek olur, bir sinerji oluşturursak fuara heyecan katarız. Bu toplu halde hareket etmekten geçer. Bu yıl bunu gerçekleştirirsek yeni sene de başka sektörler bu işe el atar. Siz örnek bir davranış sergilemiş olursunuz. Böylece fidecilerin sorunlarını da anlatma fırsatı buluruz. Siz de günah keçisi olmaktan kurtulursunuz" diye konuştu.
Antalya Fideciler Birliği Başkanı Rahmi Kandemir de şunları söyledi:

"Fiyatlar yükselir günah bizim olur. Seralarda ve fidanlarda hastalık olur günah bizim olur. Üretici biz tohumu alıyoruz, fide oluyor üreticiye veriyoruz sanıyor. Önce tohumu alıyoruz, bunu torf veya perlitlerle çimlendiriyoruz. Çimlenen fideleri koruyoruz. Besliyoruz. Bu işleri yaparken hem insan hem de enerji veya makine gücünden faydalanıyoruz. Bu giderler her yıl artıyor. Biz fiyatları kafamıza göre arttırmıyoruz. Girdi maliyetine göre arttırıyoruz. Saydıklarımın hepsi gider ve her yıl artıyor. Biz fideciler olarak, sorunlarımızı anlatma fırsatı bulacağımız için, tarım ve ekonomiye katkı sağlamak için fuara destek vereceğiz."
 
Editör: TE Bilisim