Kaş ve yöresinde üreticilerin büyük zahmetler ile yetiştirdikleri elmalar toplanamayınca bahçelerde çürümeye terk edildi. Üreticiler Emekleri’nin karşılığını alamıyor. Bölgede Elma üreticilerinin yaşadıkları sıkıntılar bitmiyor.

Yeni sezon başlamasına rağmen, elma geçen senenin altında fiyatlar ile satılıyor. Elma fiyatları 50-65 kuruş. Dökme meyve suluk elmada ise fiyat 10 kuruş. 1 Ton Elmaya verilen fiyat 100 TL.  Elma üretiminden geçimini sağlayan vatandaşlar maliyetini bile karşılayamadıkları ürünü toplayamıyor ve çürümeye terk ediyor. Yüksek yıllık ürün elde eden üretici ise, son çare soğuk hava depolarına ürünlerini kaldırıyor. Buda çözüm olamıyor üreticiye ek masraf ve maliyet getiriyor.
 
Kaş Ziraat Odası Başkanı Ramazan Süer de geçtiğimiz günlerde konu ile ilgili açıklamalarda bulunmuştu. Süer, bölgede Elma üreticilerinin yaşadıkları sıkıntılar ile ilgili olarak gerekli girişimleri yaparak, üreticilerin sorunlarına çözüm bulunmasını ilgili mercilerden talep etmişti.
 
Ülkede yeni elma bahçeleri kurulmaya devam etmekte ve yeni üretim alanları üretime katılmaktadır. Bu tablo karşısında üretimin daha da artması kaçınılmaz. Üretimde dünyada ilk üç ülke arasında görülen ülkemiz, bu üretim gücüne rağmen ihracatta ayni başarıyı gösteremiyor. Dünya elma üretiminde önemli bir yerde olan ülkemizde yaklaşık 1,7 milyon dönümlük alanda 2.480.444 ton elma üretiliyor.
 
Üretim artışı iyi bir gelişme olabilir. Ancak mevcut üretimin karşı karşıya kaldığı üretim ve pazarlama sorunları çözülmeden yeni alanlarının devreye girmesi, üretim ve pazarlama için oluşturuyor. Pazardaki gelişmeler dikkate alınarak üretimin yönlendirilmeli. Aksi halde bu gün yaşandığı gibi pazardaki dalgalanmalar ve düşük fiyatlar üreticilere ve üretime zarar vermeye devam ediyor.
 
Üretici çaresiz. Üretici çözüm ve destek bekliyor. Büyük zahmet ve emek sonucu üretilen milli servetin göz göre, göre heba olmasından rahatsız. Üretici elmalarını satamıyor. Üretici çocukları gibi emek verdiği büyüttüğü ağaçları kesmeye kıyamıyor. Ancak durum böyle devam ederse üretici elma bahçesindeki ağaçları kesmek zorunda kalacak.
 




 
Editör: TE Bilisim