Antalya’nın Demre İlçesi’nde son üç dört gündür yaşanan salçalık domates alımında yaşanan fiyat krizinde, son sözü Demre Belediye Başkanı Okan Kocakaya söyledi.

Antalya’nın Demre İlçesi’nde, Demre Belediyesi’ne ait arazide salçalık domates alımı yapan kişilerle, Demre Belediye Başkanı Okan Kocakaya yaklaşık 15 gün önce bir toplantı yaptı. Kocakaya, çoğunluğu dışarıdan gelen 13 salçalık domates alıcısı ile yaptığı görüşmede; yaklaşık 10 – 11 kilo gelen bir kasa salçalık domatesi 1- 1,5 liradan alıyorsunuz. Bu çok düşük bir fiyat. Bunu yükseltin dedi. Yapılan görüşmelerde, bir kasa salçalık domatesin sezon boyunca 2 liradan alınması konusunda anlaşmaya varıldı. Böylece bir kasa salçalık domates, Demre’de 2 liradan satılmaya başladı. Ancak, geçtiğimiz Cumartesi günü salçalık domates alıcıları, bir kasa salçalık domatesin fiyatını bir liraya düşürüdüler. Bunun üzerine harekete geçen Demre Belediye Başkanı Okan Kocakaya, duruma müdahale etti.

Alıcılardan verdikleri sözü tutmalarını istedi. Alıcıların fiyat yükseltmeye yanaşmamaları üzerine, Demre Belediye Başkanı Okan Kocakaya duruma müdahale etti. Kocakaya, belediyeye ait olan salçalık domates yüklemesi yapılan rampaya, alıcı tırlarının girişini yasakladı. Pazar günü bir tır kiralayarak, salçalık domatesin kasasını 3 liradan almaya başladı. Pazartesi günü, alana salçalık domates getiren üreticilere, alıcıların müdahalesi üzerine durum alanda gerginleşti. Bunun üzerine, alana Demre Emniyet Müdürlüğü, Demre Jandarma Komutanlığı ve zabıta ekipleri geldi. Alanda güvenlik önlemleri aldı. Bunun üzerine salçalık domates alıcıları, Başkan Kocakaya’dan görüşme istedi. Yapılan görüşmede Başkan Kocakaya, ben burada Demreli üreticinin alın terini korumak için çırpınıyorum. Daha önce 2 liradan alım sözü verdiniz. Ama burada kendi kafanıza göre, fiyat belirlemeye kalktınız. Buna izin vermem dedi. Bunun üzerine, salçalık domates alıcıları yeniden fiyatı 2 liraya yükselteceklerini belirtti. Ancak, başkan Kocakaya bunun kesinlikle olmayacağını, bir kasa salçalık domatesi 2 lira 25 kuruştan almaları gerektiğini, yoksa alım yaptırmayacağını belirtti. Bunun üzerine salçalık domates alıcıları 2 lira 25 kuruşluk fiyatı kabul etti. Bir kasa salçalık domatesin fiyatını başkan belirlemiş oldu.

Başkan Kocakaya konu ile ilgili olarak; biz belediye olarak elimizden geldiğince üreticilerin haklarını korumaya kararlıyız. Arkadaşlarımız bize verdiği sözü tutmadı. Kendi kafalarına göre fiyat belirlemeye kalktılar. Belediye olarak onlara arazi vermişiz. Alım rampası yapmışız. Bir ekmek Demre’de 1,5 lira. Onlar bir kasa domatesi bir ekmek fiyatının altında almaya kalkıyorlar. Bu sıcakta bunu toplamak, hale getirmenin karşılığı bu değil. Hiç olmazca, bir kasa domates 1,5 ekmek fiyatına satılsın. Bundan sonra salçalık domatesin kasası 2 lira 25 kuruş. Bunun dışında alım yaptırmam dedi.
Editör: TE Bilisim