Demre ilçesinde yaklaşık 150 dönüm serada üretilen Şili biberi, Almanya, Rusya, Ukrayna ve Balkan ülkelerine ihraç ediliyor.

   Antalya’nın Demre İlçesi’nde üretilen Şili biberi olarak adlandırılan acı biberin kendisi zehir gibi acı. Parası ise çok tatlı. Demre Toptancı hali’nde Kırmızı Şili biberin kilosu  şu günlerde toptan 17 liradan, Yeşil Şili biberin kilosu 13 liradan satılıyor.  Şili biberi, tüm sebze türleri içinde fiyat rekoru kırıyor.  

    Güney Amerika kökenli olan Şili biberi, önce Avrupa’da ispanya’da üretilmeye başladı. Yaklaşık 10 yıl önce Demre’de üretilmeye başladı. Her geçen yıl üretimi artıyor. Bu yıl Demre’de yaklaşık 150 dönüm serada Şili biberi üretiliyor. Tadı çok acı, ama farklı bir acı. Başta Almanya, Rusya, Ukrayna ve Balkan ülkelerinin tamamına ihraç ediliyor. 100 Gram, 250 Gram, 500 Gram ve bir kiloluluk paketler halinde ihracatı yapılıyor. Ayrıca iç piyasada da tüketiliyor.

   Demre’den yaş sebze ihracatı yapan Kemal Babacan yaptığı konuşmada” Şili biberine özellikle dış piyasada büyük bir talep var. Sorunsuz olarak ihraç ettiğimiz sebzelerden biri. Talep yüksek olunca biberin fiyatı da tavan yaptı. Sofrada taze olarak, mangalda kebabı yapılarak tüketiliyor. Sosu yapılarak mutfakta kullanılıyor. Bir dönüm seradan 5-7 ton arasında verim alınıyor. Yeşil ve kırımızı olarak ihraç ediyoruz. Yurt dışında tezgahlarda kilosu 6-7 Dolar arasında alıcı buluyor. Türkiye’ye İspanya’dan giren Şili biberi, c vitamini bakımından çok zengin. İnsan vücuduna çok faydalı. İştah acıcı özelliği var. Sindirim sistemini düzenliyor, mideyi yatıştırıyor. Özel bir acılığı sayesinde nefes yollarını açıyor, akciğeri temizliyor. Grip, bronşit gibi hastalıkların oluşmasını önlüyor. Kabızlığı önlüyor”dedi.
  

 
Editör: TE Bilisim