Türkiye'nin turfanda biber üretim merkezi olan Demre'de renk renk, çeşit çeşit biber yetiştiriliyor.

    Antalya’nın Demre ilçesi, Türkiye’nin turfanda biber üretim merkezlerinden biri. Demre’de renk, renk çeşit çeşit turfanda biber üretiliyor. Rusya, Balkan ülkeleri ve Avrupa ülkelerinin büyük çoğunluğuna ihraç ediliyor. Demre’de 15 bin 582 dekar sera alanın 8 bin 187 dekarında biber üretimi yapılıyor. Yılık turfanda biber üretimi 95 – 100 bin ton civarında. Biberden sağlanan gelir ise, yaklaşık 210 milyon lira civarında. Seracılıktan sağlanan gelirin yarıya yakını biber üretiminden sağlanıyor.

 Yaklaşık 16-17 tür biber üretiliyor. Demre’nin kendi adını taşıyan “Demre Sivrisi” adında bir marka biberi var. Demre’de üretilen biberlerin adları ve Demre Toptancı Hali’ndeki fiyatları şöyle, Demre sivrisi 8 lira, Çarli 7 lira, acı çarli 7,5 lira, dolma biber 9 lira, kapia 6,5 lira, Macar çarli 7 lira, Macar dolma 5,80 lira, köy biberi 9,50 lira, üç burun 9,50 lira, kol sivri 11 lira, kampari 9,50 lira, Yeşil Şili 9,50 lira, Kırımızı Şili 13 lira, California harikası yeşil, sarı ve kırımızı 8 liradan satılıyor.

    Demre’nin biber üretimi ile ilgili olarak Demre Ziraat Odası Başkanı İbrahim Oğuz yaptığı konuşmada” Seracılık  için Demre’nin özel bir iklimi var. Üç tarafı dağlarla çevrili. Sadece güneyi Akdeniz’e açılıyor. Bu nedenle kış mevsiminde, Türkiye’nin en sıcak yeri. Biber üretimi için kışın uygun sıcaklık var. Türkiye’nin kış mevsiminde, örtü altındaki en kaliteli biberi Demre’de üretiliyor. Üretimde, hastalıklarla mücadele biyolojik yönetmeler kullanılıyor. Hastalıklara karşı, ilaç yerine faydalı böcekler kullanılıyor. Kalıntı sorunu yok. Bu nedenle Avrupa, Balkan ülkelerine ve Rus cumhuriyetlerine sorunsuz şekilde ihraç ediliyor. Biber üreticisinin tek sorunu, yüksek girdi fiyatları. Şu andaki biber fiyatları yüksek gibi göründe de, girdi fiyatları karşısında yetersiz. Tek isteğimiz devletin girdi fiyatlarını düşürmesi, verilen tarımsal desteği artırması. Demre’nin özel biber üretim merkezi olarak planlanması” dedi.


 
Editör: TE Bilisim