Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, tarımda başarının sırrının kooperatifçilikte yattığını belirterek, kooperatiflerin tarımsal pazar payının Türkiye'de yüzde 2'de kaldığını, buna karşın söz konusu oranın Hollanda'da yüzde 83'e ulaştığını bildirdi.

Bayraktar, 21 Aralık Dünya Kooperatifçilik Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, Birleşmiş Milletlerin 2017 yılı Dünya Kooperatifçilik Günü'nün temasını "Kooperatifler kimsenin dışlanmasına izin vermez" olarak belirlediğini hatırlattı.

Bu temanın kooperatifleri çok iyi bir şekilde tanımladığını ifade eden Bayraktar, kooperatiflerin kapsayıcı olduğuna, ırk, cinsiyet, kültür, sosyal çevre veya ekonomik durumuna bakılmaksızın insanların bir araya gelmesiyle oluştuğuna ve ortak ihtiyaçların karşılanmasını sağladığına dikkati çekti.

Bayraktar, dünyada kooperatiflerin üye sayısının 1 milyarı bulduğunu, sadece Avrupa Birliği ülkelerinde 250 kooperatif bulunduğunu, 5,4 milyon kişiye istihdam sağlayan bu kooperatiflerin üye sayısının 163 milyon kişiye ulaştığını belirterek, şunları kaydetti: 

"Ülkemizde çok sayıda kooperatif olsa da etkinlikleri sınırlıdır. Kooperatiflerin tarımsal pazar payı ülkemizde yüzde 2'de kalmaktadır. Buna karşın söz konusu pay Hollanda'da yüzde 83'e, Finlandiya'da yüzde 79'a, İtalya'da yüzde 55'e, Fransa'da yüzde 50'ye ulaşmaktadır. 30 bin kooperatifin üye olduğu Avrupa Birliği Tarım Kooperatifleri Birliğinin (COGECA) yaklaşık 9 milyon çiftçi ortağı, 600 binden fazla çalışanı bulunmaktadır. 210 milyar avro ciro yapan COGECA'ya bağlı kooperatifler, genel olarak tarımsal girdilerin temininde yüzde 50'den fazla, tarımsal ürünlerin işlenmesi ve pazarlanmasında ise yüzde 60'dan fazla pazar payına sahiptir. Kooperatiflerin tarımsal pazar payının yüksek olması hem üretici hem tüketici açısından fiyatlara bir istikrar getiriyor. Üreticinin mağduriyetini gideriyor. Üretici istikrarlı bir gelire kavuşuyor. Bu durum tarımda sürdürülebilir yapıyı destekliyor."

Kooperatifleşme teşvik edilmeli, mali yönden güçlendirilmeli

Kooperatiflerin Türkiye'de istenilen seviyeye gelebilmesi için kooperatifleşmenin teşvik edilmesi, mali yönden güçlendirilmesi ve desteklenmesi gerektiğini ifade eden Bayraktar, tarımsal örgütlerin pek çok sorunla karşı karşıya olduğunu, en önemli sorunların örgütlenmede görüldüğünü bildirdi.

Bayraktar, kooperatiflerin, ekonomik örgütlenmeler olarak ürün pazarlamasına odaklanması gerektiğine dikkati çekerek, girdi ve kredi temini, depolama, ambalaj ve pazarlama safhalarında daha aktif rol almalarının sağlanması gerektiğini vurguladı.

Kooperatifçilikte temel sorunlardan birini oluşturan eğitim eksikliğinin giderilmesi için eğitim ve Ar-Ge faaliyetlerini yürütecek bir kurumsal yapı oluşturulmasının önemine işaret eden Bayraktar, iç denetlemenin daha işlevsel bir yapıya kavuşturulması, dış denetlemenin ise bağımsız, yetkili özel şirketler tarafından yapılmasının önem taşıdığını belirtti.
 
Editör: TE Bilisim