Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği'nde (AESOB) oda başkanları ve birlik üyelerine yönelik 7143 sayılı bazı alacakların yeniden yapılandırılmasına ilişkin kanun hakkında bilgi verilerek son başvuru tarihinin 31 Temmuz olduğu hatırlatıldı.
AESOB Başkanı Adlıhan Dere başkanlığında yapılan toplantıya, Vergi Dairesi Başkanı Metin Uzun, SGK İl Müdürü Nejat Deniz, Antalya Vergi Dairesi Grup Müdürü Emre Gök, SGK İl Müdür Yardımcısı Aykan Yıldız, SGK Muratpaşa Merkez Müdür Yardımcısı Serkan Yıldız, SGK Muratpaşa İşveren Servis Şefi Ali Sar, AESOB yönetim, denetim ve disiplin kurulu üyeleri, merkez ve ilçelerde bulunan oda başkanları ve birlik üyeleri katıldı. Toplantıda, Vergi Dairesi Başkanlığı ve SGK İl Müdürlüğü temsilcilerinin bilgilendirme sunumlarıyla başladı.
AESOB Başkanı Adlıhan Dere, son başvuru tarihinin 31 Temmuz 2018 olduğunu hatırlatarak, vergi, sosyal güvenlik primi ve kamuya olan diğer borçların yeniden yapılandırılacağını söyledi. Kanunun 18 Mayıs 2018 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdiğini aktaran Başkan Dere, "Vergi cezaları, gecikme faizleri, gümrük vergileri, idari para cezaları, SGK primleri, emeklilik kesintisi ve kurum karşılığı, işsizlik sigortası primleri, sosyal güvenlik destek primi, ödenmesi imkanı ortadan kalkmamış isteğe bağlı sigorta primi ve topluluk sigortası primi ile bunlara ilişkin gecikme cezaları ve gecikme zamları, trafik cezaları, karayolu geçiş ücretleri, öğrenim katkı kredisi ve öğrenim kredisi borçları, ecrimisil, belediyelere olan su, atık su, yol katılım payları, muhtelif ücretlerden kaynaklı alacaklar ile bunların gecikme zamları ve faizleri kanun kapsamında" dedi.
Bu kanunun en önemli özelliği yapılandırılan borcun tamamının, ilk taksit ödeme süresi içerisinde peşin olarak ödenmesi halinde, yurtiçi ÜFE oranında hesaplanan faizinin yüzde 90'ının silinmesi olduğunu kaydeden Adlıhan Dere, şunları kaydetti:"7143 sayılı kanunla esnaf ve sanatkarlarımız için vergi barışı uygulaması bir kez daha getirilmiştir. Buna göre, 2013, 2014, 2015, 2016 ve 2017 yılları için gelir vergisi, kurumlar vergisi, gelir (stopaj) vergisi (muhtasar) ve katma değer vergisi için kanunda belirtilen şekilde matrah artırımında bulunulması halinde, anılan yıllara ait defter ve belgeler incelenmeyecek ve herhangi bir nedenle matrah artırımında bulunan vergiler için ayrıca bir vergi istenmeyecektir. 7143 sayılı kanunun başvuru süresi 31 Temmuz 2018'de bitiyor. Esnafımızın yasadan yararlanması için hemen başvuru yapmasını istiyoruz."
'EN KAPSAMLI YAPILANDIRMA KANUNU'
7143 sayılı kanunun bu zamana kadarki en kapsamlı vergi barışı olduğunu aktaran SGK İl Müdürü Nejat Deniz de "Üyelere ve esnafa gerekli duyuruları yapmalarını oda başkanlarımızdan özellikle istiyoruz. Çünkü bu kanun bu zamana kadar çıkmış en kapsamlı ve en avantajlı yapılandırma kanunu. Dolayısıyla bu kanundan tüm esnafımızın faydalanmasını istiyoruz" dedi.
'UNUTULMUŞ BORÇLAR OLABİLİR'
Vergi mükelleflerinin borçlu olup olmadıklarını sorgulamalarını isteyen Vergi Dairesi Başkanı Metin Uzun ise "Bazen geçmişten gelen unuttuğumuz, farkında olmadığımız borçlarımız olabiliyor. Bu sebeple vatandaşlarımızdan özellikle herhangi bir borçlarının olup olmadığını kontrol etmelerini istiyoruz. Gerek Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesinden gerekse Vergi Dairelerine başvurarak bu sorgulamayı gerçekleştirebilirsiniz. Dolayısıyla herhangi bir borcunuz varsa, 31 Temmuz 2018 tarihinden evvel 7143 sayılı yapılandırma kanunundan faydalanabilirsiniz. Bu kanun kapsamında vatandaşlarımız, neredeyse borç kadar gecikme zammı ödemekten kurtulmuş olacaklar, peşin ödeme tercih ettikleri halde ise indirim oranı daha da artacak. Vatandaşlarımızın en avantajlı yollardan bu borçlarını ödemelerini istiyoruz" dedi.

 
Editör: TE Bilisim