2023'TE TÜRKİYE'NİN SAĞLIK HARİTASI: EN ÇOK RANDEVU ALINAN BRANŞ PSİKOLOJİ OLDU

   Türkiye'nin en büyük online sağlık platformu DoktorTakvimi, 2023 yılı sektör verilerini açıkladı. Verilere göre 2023'te en çok doktor randevusu alan ilk üç şehir İstanbul, Ankara ve İzmir olurken, platformda en çok randevu alınan üç branş ise sırasıyla Psikoloji, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Psikiyatri oldu.

Hastalar, hasta yakınları ve sağlık araştırması yapan kullanıcılar ile sağlık profesyonellerini bir araya getiren, Türkiye'de en çok kullanılan özel sağlık randevusu alma uygulaması DoktorTakvimi, 2023 verilerini paylaştı.

CİLT RENGİYLE İLİŞKİLİ 135 YENİ GEN TESPİT EDİLDİ CİLT RENGİYLE İLİŞKİLİ 135 YENİ GEN TESPİT EDİLDİ

 En çok randevu alan şehir İstanbul oldu

Sisteminde 200 binden fazla hekim ve uzman profili bulunan DoktorTakvimi'nin profesyonel üye sayısı 2023 yılında 11 bine ulaştı. DoktorTakvimi üzerinden 600 bin randevu alındı, ortalama günlük randevu sayısı 1.600 oldu.

 En çok randevu alan 10 şehir İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Kocaeli, Konya, Eskişehir Kayseri, Gaziantep ve Adana olurken; nüfusa oranla en fazla randevu alan şehirler ise Eskişehir, Kocaeli, Kayseri, Konya, Bursa, İzmir, Gaziantep, Ankara, İstanbul ve Adana olarak sıralandı.

 En çok randevu alınan branş Psikoloji

DoktorTakvimi üzerinden en çok randevu alınan 10 branş ise Psikoloji (%24.05), Kadın Hastalıkları ve Doğum (%11.74), Psikiyatri (%11.60), Pediatri (%7.69), Diş Hekimliği (%5.49), Dermatoloji (%4.82), Beslenme ve Diyetetik (%4.38), Göz Hastalıkları (%2.23) ile Fizyoterapi ve Rehabilitasyon (%2.14) oldu. Platform üzerinden 95 bin hasta/danışan ise randevusuyla ilgili platform üzerinden görüş ve değerlendirme bildirdi.

 73 milyon kişi ziyaret etti

2023 yılında DoktorTakvimi 73 milyon ziyaretçi aldı. DoktorTakvimi'nde 13 milyon hasta/danışan etkileşim kurdu. DoktorTakvimi çağrı merkezine gelen arama sayısı 1.14 milyon olurken, hastalara/danışanlara gönderilen hatırlatıcı ve bilgilendirici SMS sayısı 1.7 milyona ulaştı.

 Tüm dünyadan 17.3 milyon randevu

İtalya, İspanya, Polonya, Almanya, Brezilya, Meksika, Türkiye, Çekya, Portekiz, Kolombiya, Peru, Şili ve Arjantin olmak üzere tüm Docplanner ülkelerinde ise 17.3 milyon randevu alındı. En fazla randevu alınan beş ülke İspanya, Polonya, Brezilya, İtalya ve Meksika oldu. Bu ülkelerde en çok randevu alınan ilk üç branş ise kadın hastalıkları ve doğum, psikoloji, iç hastalıkları/dahiliye olarak sıralandı. Tüm dünyadan 1.7 milyon hasta/danışan randevusuyla ilgili görüş ve değerlendirme bildirdi.

 En çok aranan hastalık diyabet oldu

2023 yılında Türkiye'de arama motoru Google'da en çok aranan üç hastalık sırasıyla diyabet, çölyak, sistemik lupus eriteamatozus olurken, en çok merak edilen hastalıklar ise lupus, şap ve kelebek hastalığı oldu. “Neyim var?” diye düşünenler ise en çok hamilelik, kalp krizi, tansiyon, uyuz ve şeker hastalığı belirtilerini merak edip aradı.

 Psikolojik rahatsızlıkların arttığı bir yıl oldu

Konuyla ilgili açıklama yapan DoktorTakvimi Türkiye Ülke Müdürü Hakan Türkoğlu, “Verilere baktığımızda 2023 yılında en çok randevu alınan ilk üç branştan ikisinin psikolojik rahatsızlıklarla ilgili olduğunu görüyoruz. Bu noktada ülkece 2023 yılında stresli ve sıkıntılı bir süreçten geçtiğimizi söyleyebiliriz. Türkiye'nin en büyük online sağlık platformu olarak, hastalar ile uzmanları ve hekimleri buluşturmaya devam ediyoruz. 73 milyon ziyaretçiyle 2023'te önemli bir sayıya ulaşmış olduk. 2024 yılında da interneti kullanarak sağlık araştırması yapan hasta ve danışanlar ile randevularını online bir şekilde yönetmek isteyen hekim ve uzmanları buluşturmaya devam edeceğiz” dedi.

Editör: ADEM AYDIN