Dünya sinemasının en iyileri Antalya’da yarışacak
Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından, bu yıl 55'incisi düzenlenecek Uluslararası Antalya Film Festivali'nde yarışacak filmler belli oldu.Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından, 29 Eylül- 5 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek 55'inci Uluslararası Antalya Film Festivali'nde yarışacak 8'i uluslararası, 2'si ulusal olmak üzere toplam 10 film belli oldu. Tamamı Türkiye prömiyeri olacak yarışma filmleri, halkın ve genç izleyici jürisinin beğenisine sunulacak. Sanat direktörlüğünü Mike Downey'in yürüttüğü festivalin yarışma seçkisinde yer alan filmler şöyle: Hirokazu Koreeda-Bir Aile İşi (Shoplifters), Alvaro Brechner-12 Yıllık Gece (A-Twelve-Years-Night), Pawel Pawlikowski-Soğuk Savaş (Cold War), Nadine Labaki-Capernaum, Sergey Dvortsevoy-Ayka, Derek Doneen-Kailash, Cristine Gallego ve Ciro Guerra- Göç Mevsimi (Birds of Passage), Jafar Panahi-Üç Yüz (Three Faces), Mustafa Karadeniz-Çınar(Planetree) ve Sefa Öztürk Çolak-Güven (Trust). Kurgusal ve belgesel uzun metraj filmlerden oluşan seçki hakkında bilgi veren Mike Downey, Uluslararası Antalya Film Festivali'nin bu yıl çıtasını daha yukarı çekerek uluslararası vizyonunun görünürlüğünü belirgin bir şekilde artırdığını söyledi. Cannes, Berlin, Sundance gibi film festivallerinin en iyilerini Antalyalı izleyiciyle buluşturacaklarını belirten Downey, film ekiplerinin geniş katılımla Antalya'ya gelmek istemelerinin kendisini gururlandırdığını kaydetti. Bu yıl 55’incisi gerçekleştirilecek Uluslararası Antalya Film Festivali’nde yarışacak filmler belli oldu. Dünya sinemasının en iyilerini ağırlayacak olan uluslararası yarışma kategorisinde birbirinden önemli 8 uluslararası ve 2 ulusal film yer alıyor. 29 Eylül-5 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek festivalin Sanat Direktörlüğünü yürüten Mike Downey tarafından derlenen yarışma seçkisinde yer alan filmler şöyle:HirokazuKoreeda-Bir Aile İşi (Shoplifters), Alvaro Brechner-12 Yıllık Gece ( A-Twelve-Years-Night), PawelPawlikowski-Soğuk Savaş (ColdWar), NadineLabaki-Capernaum,  SergeyDvortsevoy-Ayka, DerekDoneen-Kailash, CristineGallego ve Ciro Guerra- Göç Mevsimi (Birds of Passage), JafarPanahi-Üç Yüz (Three Faces),  Mustafa Karadeniz-Çınar(Planetree),  Sefa Öztürk Çolak-Güven (Trust)
Kurgusal ve belgesel uzun metraj filmlerden oluşan seçki hakkında bilgi veren Mike Downey, Uluslararası Antalya Film Festivali'nin bu yıl çıtasını daha yukarı çekerek uluslararası vizyonunun görünürlüğünü belirgin bir şekilde artırdığını söyledi. Cannes, Berlin, Sundance gibi film festivallerinin en iyilerini Antalyalı izleyiciyle buluşturacaklarını belirten Downey, film ekiplerinin geniş katılımla Antalya'ya gelmek istemelerinin kendisini gururlandırdığını belirtti. Tamamı Türkiye prömiyeri olacak yarışma filmleri ayrıca halkın ve genç izleyici jürisinin beğenisine sunulacak.
Yaşayan Japon efsanesi LilyFranky Antalya'da
 Bu yıl Cannes Film Festivali'nde Altın Palmiye ödülüne layık görülen Shoplifters filminin gösteriminde usta aktör, yazar ve illüstratörLilyFranky Antalyalı sinemaseverlerle buluşacak.
 PawelPawlikowski-Soğuk Savaş
Cannes Film Festivali En İyi Yönetmen ödülünün sahibi PawelPawlikowski, 1950'lerde doğu ve batı arasında sıkışmış Avrupa kıtasına müzik ve dans üzerinden bir bakış sunduğu Soğuk Savaş (ColdWar) filmiyle Türkiye prömiyeri yapacak.   
Panahi festival yolculuğuna devam ediyor
 İran Yeni Dalga Sinemasının en etkili yönetmenlerinden olan JafarPanahi, bu kez  3Faces (3 Yüz) filminde ünlü oyuncu BehnazJafari'nin üstün performansıyla Cannes Film Festivali'nde En İyi Senaryo Ödülü sahibi oldu. Usta oyuncu BehnazJafari Türkiye prömiyeri sonrası Antalyalı sinemaseverlerin sorularını yanıtlayacak.
Capernahum Antalya'da
 Bu yılın en dikkat çeken filmlerinden olan Capernahum, yönetmen NadineLabaki'nin kendi deyimiyle en iyi filmi. Cannes Jüri Büyük Ödülü sahibi filmin Türkiye prömiyerindeLabaki ve filmin yapımcısı ve müzisyen KhaledMozanar Antalyalılarla buluşacak.
Ayka adında bir kadın
 Moskova'nın kokuşmuş mülteci mahallelerinin çok bilinen dar sokaklarında aldığı borcu ödemek için gururu ve kadınlığıyla baş kaldıran Ayka'nınhikayesi...Rus yönetmen SergeyDvortseyov imzalı filmde Ayka rolünü üstlenen SamalYeslyamova, hakkıyla Cannes En İyi Kadın Oyuncu ödülüne sahip oldu. Yönetmen ve oyuncu katılımıyla gerçekleşecek Türkiye prömiyeri, Antalyalı sinemaseverlere unutamayacakları bir sinema deneyimi sunacak.
Sundance şampiyonu Kailash festivalde
 85 bin çocuğun kölelikten kurtulmasını sağladığına inanılan KailashSatyarthi'nin hayatına bir bakış sunan Derek Donen belgeseli Sundance Film Festivali Jüri Büyük Ödülü sahibi. Yönetmen DerekDoneen, bu çarpıcı hikayesiyle Antalya'da olacak.
Latin Amerika'nın kanayan yarası: Karteller 
2015 yılı Oscar adayı Yılanın Kucağında (Embrace of theSerpent) filmiyle  büyük ses getiren Ciro Guerra'nınCristinaGallego'yla beraber yönetmenliğini paylaştığı Göç Mevsimi (Birds of Passage), bu kez Kolombiya'nın yerleşik halklarından Wayuu kabilesinin bir yanda uyuşturucu kartelleriyle mücadelesine diğer yanda ise yaşam ve mistik kültürüne odaklanan epik bir hikaye. 
Mujica olmak...
 Yönetmen AlvaroBrechner'in dört yıl süren bir araştırma sonucu senaryo ve yönetmenliğini üstlendiği On iki Yıllık Gece (A-Twelve-Years-Night), üç arkadaşın 12 yıl boyunca tecrit edildikleri yaşamlarında insan olarak kalabilmenin mucizesi üzerine. Bu üç arkadaştan biri, daha sonra Uruguay Devlet Başkanı olacak Pepe Mujica'dan başkası değildir..
Anneye ithaf edilen bir film...
 Engelli gençlerin inandıklarında neler başarabileceklerini gözler önüne seren Mustafa Karadeniz, Çınar filmini kendisini zorlu doğa koşullarında sırtında okula götüren Annesi Çınar'a ithaf ediyor.
Minnet, aşk ve güven üzerine bir çağdaş masal
 2017 Antalya Film Forumu Work in Progress Platformu ödülünü alan Sefa Öztürk Çolak'ın senarist ve yönetmeni olduğu Güven, birey ve aile üzerine ustaca işlenmiş bir gerilim. 
Kapanış filmi: Don Kişot’u Öldüren Adam
Öte yandan iki Oscar ödüllü yönetmen AsgharFarhadi’nin Herkes Biliyor (EverybodyKnows) filmiyle açılacak festivalin kapanış filmi ise fantastik filmlerin yönetmeni Terry Gilliam'ın otuz yıllık rüyası Don Kişot'u Öldüren Adam (The Man WhoKilled Don Quixot). Cervantes'in kült romanı Don Kişot'un mizah yüklü bir adaptasyonu olan film,  Cannes Film Festivali kapanış filmi olarak dünya prömiyerini yapmıştı.
 
Editör: TE Bilisim