Doğal afet olaylarında gönüllü arama-kurtarma, söndürme ve acil afet haberleşme hizmetleri veren sivil toplum kuruluşlarından temsilciler bir araya geldi.
Türk Telekom Antalya Bölge Müdürlüğü'nün ev sahipliğinde gerçekleşen toplantıda Türk Telekom Arama Kurtarma (TTAKE), Türkiye Radyo (Telsiz) Amatörleri Cemiyeti (TRAC) Antalya Şubesi, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD gönüllüleri), Arama-Kurtarma Derneği (AKUT) Suda Arama Kurtarma Derneği (SKUT), İnsani Yardım Vakfı (İHH), Anda Arama Kurtarma (ANDA) grup koordinatörleri, doğal afet olaylarında hayati önem taşıyan telefon ve telsiz haberleşmesinde yaşanan sıkıntıları masaya yatırdı.
YANGINDA HATLAR ÇALIŞMADI
Grup koordinatörleri, geçen yıl Manavgat ilçesinde yaşanan ve Cumhuriyet tarihinin en büyük orman yangını olarak kayıtlara geçen yangın felaketinde olumsuz şartlardan dolayı telefon ve internet hatlarının verimli çalışamadığına, bu yüzden sağlıklı haberleşmenin yapılamadığına dikkat çekti.
TRAC İSTASYONU DEVREYE GİRDİ
Grupların telsizlerinin farklı frekanslarda çalışmasından dolayı gruplar arasında ve koordinasyon merkeziyle iletişimin kurulamadığı, TRAC'ın telsiz operatörlerinin donanımlı mobil telsiz istasyonlarının devreye girmesiyle birlikte sorunun çözüldüğü, sahada çalışan gruplarla kesintisiz telsiz haberleşmesinin sağlanabildiği kaydedildi.
GRUPLARA TELSİZ EĞİTİMİ ŞART
Toplantıda gönüllü arama-kurtarma, söndürme gruplarının kendi aralarında ve koordinasyon merkezi ile sağlıklı telsiz haberleşmesi yapabilmesi için bir proje çalışması yapılması, bu konuda TRAC Antalya Şubesi Acil Afet Haberleşme Grubu operatörlerinden destek alınması, ayrıca gruplara telsiz kullanımı eğitimi verilmesi konularında fikir birliğine varıldı.
Grup koordinatörleri, Türk Telekom Antalya Bölge Müdür Yardımcısı Yusuf Tuğcan Tırıs'ı da ziyaret etti, doğal afet olaylarında, son olarak da Manavgat orman yangınında gruplar arasındaki haberleşmede yaşanan sıkıntılar anlatıldı, çözüm önerileri üzerinde duruldu.
 
Editör: TE Bilisim