Akdeniz Gazete Sahipleri Derneği ev sahipliğinde bir araya gelen Akdeniz Gazeteciler Federasyonu (AGF) Yönetimi, ‘Batı Antalya Buluşması’ kapsamında AGF Genel Başkanı Gaye Coşkun başkanlığında Kumluca, Finike, Kaş ve Demre ilçelerinde çeşitli ziyaretlerde bulundu. Bölgelerinde yaşadıkları mesleki sorun ve geleceğe yönelik beklentileri de ele alındığı buluşmada Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı ve Basın İlan Kurumu Yönetim Kurulu Başkan Vekili Doç. Dr. Mücahit Küçükyılmaz’ın katılımıyla “Dezenformasyonla mücadele” konusu konuşuldu.
Akdeniz Gazete Sahipleri Derneği ev sahipliğinde bir araya gelen Akdeniz Gazeteciler Federasyonu (AGF) Yönetimi, ‘Batı Antalya Buluşması’ kapsamında ilk olarak Kumluca’da bir araya geldi. Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Başkan Yardımcısı Sefa Özdemir, Akdeniz Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Gaye Coşkun, Akdeniz Gazeteciler Federasyonu Genel Sekreteri Abdülkadir Kalender, Akdeniz Gazete Sahipleri Derneği Başkanı ve Akdeniz Gazeteciler Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Duran Yenigün, Antalya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı İdris Taş, Osmaniye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ali Cihangir, Kahramanmaraş Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Aslan Deveboynu, Burdur Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Kürşat Tuncel, Mersin İnternet Gazeteciler Derneği Başkanı Vahap Şehitoğlu, Isparta Cemiyet Başkanı Emre Altuğ ve Akdeniz Gazete Sahipleri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Sinan Çeviren’nin aralarında bulunduğu AGF Yönetimi, Kumluca Belediyesinin davetlisi olarak Kalekule’de Kumluca Belediye Başkanı Mustafa Köleoğlu, CHP Antalya Milletvekili Aydın Özer ile yemekte buluştu. Gazetecilerin sorunlarının konuşulduğu yemekte, AGF Yönetimini ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Başkan Mustafa Köleoğlu, AGF yönetimine yöresel ürünlerden oluşan hediyeler takdim etti. AGF Genel Başkanı Gaye Coşkun, Başkan Mustafa Köleoğlu’na ve Milletvekili Aydın Özer’e teşekkür etti.
İKİNCİ DURAK KAŞ-DEMRE
AGF yönetimi ikinci gün Kaş ve Demre ilçelerinde çeşitli ziyaretlerde bulundu. Kaş ilçesinde seyir terasında şehri panoramik seyir seyreden AGF yönetimi, Uzun Çarşı ziyareti ve Kral Mezarı ziyaretinin ardından Kaş Belediye Başkanı Mutlu Ulutaş’ın misafiri olarak Kaş Belediyesi Çukurbağ Yarımadası Sosyal Tesislerinde öğle yemeği yedi. AGF Yönetimi, Kaş ilçesinin tarihi ve doğal güzelliklerine hayran kaldı. Kaş Belediye Başkanı Mutlu Ulutaş, AGF yönetimini belediye çalışmaları hakkında bilgilendirdi. AGF Genel Başkanı Gaye Coşkun ise Başkan Ulutaş’ın belediye çalışmaları ve Kaş’ın doğasının bozulmadan gelişmesine katkı sağladığı için tebrik ederek, Batı Antalya buluşmasını katkı sağladığı için plaket takdim etti.
Kaş’tan hareket eden AGF Yönetiminin, diğer durağı Demre ilçesi oldu. AGF Yönetimi, Demre Belediyesi’nin misafiri olarak Çayağzı’nda yat turuna çıktı. Demre ilçesinde su altında kalan Kekova batık şehri ve Demre Kalesini inceleyen AGF Yönetmi, Demre’ye hayran kaldı.
Daha sonra AGF yönetimi, Noel Baba olduğuna inanılan Aziz Nikolaos’ın ölümü ile yapılan kiliseyi ziyaret etti. AGF Yönetimi, Noel Baba’nın ölümünden sonra bir süre burada yattığı daha sonra kemiklerinin İtalyan denizcilerce Bari’ye götürüldüğü iddia edilen Noel Baba’nın, kilese de yeni keşfedilen bölümünde Noel Baba’nın gerçek mezarının olduğunun düşünüldüğü yerde kazı çalışmalarını inceledi.
AGF Yönetimi, şehir yürüyüşünün ardından Akdeniz Su Ürünleri Araştırma, Üretme ve Eğitim Enstitüsü Müdürlüğü Sosyal Tesisleri’nde Demre Belediye Başkanı Av. Okan Kocakaya’nın davetlisi olarak akşam yemeği yedi. AGF Genel Başkanı Gaye Coşkun ise başarılı belediye çalışmaları dolayısıyla Başkan Kocakaya’yı tebrik ederek, Batı Antalya buluşmasına katkı sağladığı için plaket takdim etti.
ÜÇÜNCÜ DURAK FİNİKE
Batı Antalya buluşması üçüncü gününde Finike ilçesi ile devam etti. Finike Belediye Başkanı Mustafa Geyikçi’yi makamında ziyaret eden Akdeniz Gazeteciler Federasyonu yönetimi, gün boyunca Finike ilçesini gezerek ilçenin kültürü, tarihi, yerel lezzetleri ve Finike Belediyesi’nin projeleri hakkında bilgi aldılar. Akdeniz Gazeteciler Federasyonu yönetimi ve gazeteciler, Finike Belediye Başkanı Mustafa Geyikçi’yi gerçekleştirdiği projeler dolayısıyla tebrik ederken, Başkan Geyikçi de Finike’nin tanıtımına katkıda bulundukları için gazetecilere teşekkür etti. AGF yönetimi, Limyra Antik Kenti, Gökbük Mahallesi, Radyofar ve Gökliman Tesisleri ile Finike Belediyesi tarafından ilçe genelinde gerçekleştirilen proje alanları ziyaret etti. AGF Genel Başkanı Gaye Coşkun, Finike Belediye Başkanı Mustafa Geyikçi’yi belediye çalışmaları ve projeleri için tebrik ederek, Batı Antalya buluşmasına verdiği desteklerden dolayı plaket takdim etti.
“DEZENFORMASYONLA MÜCADELE” KONUŞULDU
Akdeniz Gazete Sahipleri Derneği ev sahipliğinde, Akdeniz Gazeteciler Federasyonu Batı Antalya buluşmasında, “Dezenformasyonla mücadele” konusu konuşuldu. Kumluca Ticaret ve Sanayi Odası (KUTSO) toplantı salonunda gerçekleştirilen Batı Antalya buluşması toplantısına Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı ve Basın İlan Kurumu Yönetim Kurulu Başkan Vekili Doç. Dr. Mücahit Küçükyılmaz, Kumluca Kaymakamı Tekin Erdemir, Basın İlan Kurumu il Müdürü Nedim Engin, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Antalya Bölge Müdürü Esen Diler, Kumluca Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Durdaş, Kumluca Milli Eğitim Müdürü Yusuf Tekdemir, Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Başkan Yardımcısı Sefa Özdemir, Akdeniz Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Gaye Coşkun, Akdeniz Gazete Sahipleri Derneği Başkanı Ahmet Duran Yenigün ve Yönetim Kurulu Üyesi Sinan Çeviren, illerin gazeteciler cemiyet başkanları, gazete sahipleri ve gazeteciler katıldı.
ÇOŞKUN: BASIN MESLEK YASASI DA ÇIKARILMALI
Toplantının açılış konuşmasını ev sahibi Akdeniz Gazete Sahipleri Derneği Başkanı Ahmet Yenigün yaptı. Ardından kürsüye gelen Akdeniz Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Gaye Coşkun, yeni basın kanunu ile internet gazetelerinin yasal zemine oturtulmasından memnun olduklarını kaydetti. Coşkun, Anadolu Medyasının geleceği açısından, özellikle ekonomik konulardaki düzenlemelerin belirsizliğinin giderilmesi, BİK Yönetmeliği'nin bu hassasiyetle düzenlenmesini istedi. Coşkun, basın meslek yasasının da çıkarılmasını istediklerini kaydetti.
Toplantıda konuşan Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı ve Basın İlan Kurumu Yönetim Kurulu Başkan Vekili Doç. Dr. Mücahit Küçükyılmaz, geçmişten günümüze bakıldığında yazılı basında hukukun üstün olduğu bir mecrayı ifade ettiğini, ancak teknolojik gelişmelerin hızla yaygınlaşmasıyla birlikte, sosyal medyanın yazılı basının önüne geçen bir yayılımın söz konusu olduğunu söyledi.
KÜÇÜKYILMAZ: DENGEYİ KURMAK ZORUNDAYIZ
Yazılı basının denetiminin elde veri olması dolayısıyla kolaylığını ve yazılı basın temsilcilerinin etik kurallara en fazla uyan taraf olduğunu vurgulayan Küçükyılmaz, “Sosyal medyada ise maalesef böyle bir durum söz konusu bile değil. Bırakın hukuka uygunluğu, etik kurallara bile uyulmadığını gözlemliyoruz. Hepimizin malumu çıkan basın yasası aslında bir engelleme, bir sansür değil ulus devlet olma yolunda ilerleyen ülkemizin, bireylerin haklarını korumayı amaçlamaktadır. Yasa hazırlanırken, biraz siyasallaştırılmaya çalışılması farklı mecralara çekilmesine sebep oldu. Bize düşen görev, basın özgürlüğünü sağlamak, bireyin haklarının korunması ve devletin güvenliği arasında dengeyi kurmak zorundayız” dedi.
‘İÇİMİZDEKİ ÇÜRÜKLER AYRILACAK’
Bu konunun konuşuluyor olmasının önemli olduğunu anlatan Küçükyılmaz, bu konunun konuşulup tartışılmasının mesleki bir çerçeve oluşuyor olması adına sevindirici olduğunu belirtti. Yasanın uygulamaya geçmesiyle birlikte basın mesleğini yapan yapmayan ayrımının net olacağını savunan Küçükyılmaz, “Her sektörde olduğu gibi günümüzde de bu işi gerçekten yapan, yapmaya çalışan ile, hiçbir vasfı olmayan, bu konuda kabul görmemiş kişiler ayrışacak. Tabiriyle içimizdeki çürükler ayrılacak. Bizlerde işini yapanlara elimizden gelen desteği sağlayacağız. Bunun dışında geriye kalan etik habercilik yapmak” diye konuştu.
ERDEMİR: TÜM İNSANLARI İLGİLENDİREN BİR KONU
Kumluca Kaymakamı Tekin Erdemir de her şeyin bir yasası, kanunu olduğu gibi internet medyası ve sosyal medyanın da bir kanunu, bir yasası olmasının doğal ihtiyaç olduğunu, bu konuda yasa düzenleyicileri ve kanun yapıcıların gerekli çalışmayı yapacaklarına inandığını söyledi. Anadolu’nun bir köşesinde Kumluca’da böyle bir konunun konuşulmasının, konuya verilen önemin en iyi göstergesi olduğunu ifade eden Erdemir, “Sadece basının değil, tüm insanları ilgilendiren bir konu. Ben bu konuda en doğrunun, en güzelin bulunacağına inanıyorum. Ben böyle bir organizasyonun ilçemizde yapılmasını sağlayan ve destek veren herkese teşekkür ediyorum” dedi.
ÖZDEMİR: İNŞALLAH BUNDAN SONRAKİ SÜREÇ BİZLER İÇİN İYİ OLUR
Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Başkan Yardımcısı Sefa Özdemir de Anadolu basınının gerek Osmanlı dönemine gerek Cumhuriyetin kurulması sırasında gerekse günümüzde milli bir duruşa sahip olduğunu, bunun dışına çıkanları ise içinde barındırmadığını söyledi.
Son çıkan yasanın Anadolu basınını sekteye uğrattığını savunan Özdemir, “Biz yasanın çıkması taraftarıyız. Ancak nasıl olursa daha iyi olur, yasa çıkmadan önce oturup konuşabilirdik. Göç yolda düzelir mantığından öte, eksikleri tartışıp, daha doğru karar verilebilirdi. Gelinen noktada yasa çıktı, bundan sonra ne yapmalıyız buna bakıyoruz. İnşallah bundan sonraki süreç bizler için iyi olur” dedi.
Anadolu basınının temsilcileri olarak devletten bazı talepleri olduğunu da anlatan Özdemir, özellikle girdi maliyetlerinin çok artmasıyla birlikte sektörel destek paketleri, basın kartı yasasında düzenleme, Anadolu medyası ve gazetelerin kapanmaması için yapılacak iyileştirmeler talep ettiklerini bildirdi.
Konuşmaların ardından, toplantıya katılan cemiyet başkanları ve gazete sahipleri Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı ve Basın İlan Kurumu Yönetim Kurulu Başkan Vekili Doç. Dr. Mücahit Küçükyılmaz’a internet medyasının son durumu, resmi ilanlar hakkındaki uygulamalar, yeni yasanın getireceği yenilikler ve özellikle internet medyasının nasıl şekilleneceği konularından çeşitli sorular yönelttiler.
Toplantı sonunda Akdeniz Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Gaye Coşkun tarafından Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı ve Basın İlan Kurumu Yönetim Kurulu Başkan Vekili Doç. Dr. Mücahit Küçükyılmaz’a kurutulmuş muz liflerinden yapılmış tablo hediye etti.
OLYMPOS FİDE TESİSİNE ZİYARET
AGF Yönetimi, Kumluca Ticaret ve Sanayi Odası’nda Dezenformasyonla Mücadele toplantısının ardından Olympos Fide Üretim tesisini ziyaret etti. AGF Yönetimini, Olympos Fide Tesisi Muhasebe Yetkilisi Müşerref Şahin karşıladı. Şahin, fide üretim tesisinde tohumun toprakla buluşmasından yoğun bakıma, aşılamadan fide olma sürecini uygulamalı bir şekilde anlattı. AGF Yönetimi, bölgede 400 kadına istihdam sağlayan bölgenin en modern tesislerinden biri olan Olympos Fide Tesisini ilgiyle inceledi ve çok beğendi. Olympos Fide Üretim Tesisi, AGF Yönetimine günün anısına farklı çeşitlerden oluşan fidelerden hediye etti.
Anı fotoğrafın ardından AGF Yönetimi, Olympos Kadir’s Ağaç evlerinde işletmeci Kadir Kaya’nın misafiri olarak öğle yemeği yedi. Öğle yemeğine AGF Yönetiminin yanı sıra Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Doç.Dr. Mücahit Küçükyılmaz, Kumluca İlçe Milli Eğitim Müdürü Yusuf Tekdemir de eşlik etti.
Yemeğin ardından Olympos antik kenti ziyareti ile Batı Antalya buluşması sona erdi.
 
 
Editör: TE Bilisim