Antalya Valiliği İl Umumi ve Hıfzıssıhha Kurulu'nca, 6 Eylül itibarıyla konser, sinema, tiyatro, uçak, otobüs, tren ve diğer toplu taşıma araçlarıyla kişilerin toplu bulunduğu etkinlik ve faaliyetler için aşı olmayanlara PCR testi zorunluluğu getirildi. Kararı ihlal eden kişi ve firmalar 3 bin 542 TL para cezası, adli yargılama ve kapatma gibi cezalarla karşı karşıya kalabilecek.
Antalya İl Umumi ve Hıfzıssıhha Kurulu'nca, İçişleri Bakanlığı'nın 19 Ağustos 2021 tarihli Cumhurbaşkanlığı kabinesinde salgının ülkemizdeki seyri ve bazı önleyici tedbirlerin hayata geçirilmesine yönelik kararı üzerine yayınlanan genelge doğrultusunda yeni kararlar alındı. Bu kapsamda alınan kararlar şöyle:
AŞILAMA GÖNÜLLÜLÜK ESASINA GÖRE
"Aşılama çalışmaları gönüllülük esasına göre yürütülmeye devam edilecek ve aşıya karşı tereddüt içerisinde olan kesimlerin kaygı ve tereddütlerini gidermeye yönelik bilgilendirme ve rehberlik faaliyetlerine Kaymakamların koordinasyonunda ağırlık verilecek. Bu amaçla ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının, yerel yönetimlerin, sivil toplum kuruluşlarının, muhtarların ve  kanaat önderlerinin katılımı  ve desteğiyle geniş tabanlı çalışmalar yürütülecek.
AŞI YADA NEGATİF SONUÇLU PCR TESTİ
6 Eylül Pazartesi gününden itibaren aşı olmayan kişilerin konser, sinema ve tiyatro gibi vatandaşların toplu olarak bulunduğu faaliyetlere katılımında negatif sonuçlu PCR testi zorunluluğu getirildi. Aşısız veya hastalığı geçirmemiş kişilerden de, özel araç hariç uçak, otobüs, tren veya diğer toplu ulaşım araçlarıyla gerçekleştirecekleri şehirlerarası seyahatler için de negatif sonuçlu PCR testi istenecek.
AŞI VEYA PCR TESTİ YOKSA ALINMAYACAK
Bu çerçevede işletmeciler, organizatörler, seyahat firmalarınca etkinliklere giriş ve kabul aşamasında, HES kodu üzerinden kişilerin aşılı veya geçirilmiş hastalık (Covid­19 hastalığı sonrası bilimsel olarak bağışık kabul edilen süreye göre) veya azami 48 saat önce yapılmış negatif PCR testi sorgulaması yapılacak. Kişi hastalığı geçirmemiş veya aşılı değil veya negatif PCR testi yok ise etkinliğe katılması ve seyahatine müsaade edilmeyecek.
DİĞER TOPLU ETKİNLİKLER DE KARARA DAHİL
Kurul kararında, Kaymakamlıklarca gerek görülmesi halinde ilçelerinde kişilerin toplu olarak bulunduğu diğer etkinlikler veya faaliyetlerden faydalanacak, hastalığı geçirmemiş veya aşısız kişiler için İlçe Hıfzıssıhha Kurulu kararlarıyla HES kodu üzerinden PCR test kontrolü zorunluluğu getirilebilecek.
SARILMA VE TOKALAŞMA YAYGINLAŞTI
Kurul, salgın süreciyle birlikte mesafe kuralı doğrultusunda imtina edilen sarılma ve tokalaşma benzeri davranışların özellikle son dönemde toplum içerisinde yaygınlaştığının görüldüğünü de dikkat çekti. Kültürümüzün bir parçası olmakla birlikte salgınla mücadele sürecinde salgının yayılımını artıran tokalaşma, sarılma gibi faaliyetlerden bir müddet daha uzak durulmasının önemini vatandaşlara hatırlatacak çalışmalar da yine kaymakamlıklar tarafından yapılacak."
3 BİN 542 TL CEZASI VAR
Kurul kararıyla, alınan kararları ihlal edenlere, her seferinde ayrı olmak üzere 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu'nun 282'nci maddesi gereğince 3 bin 150 TL ve 5326 sayılı Kabahatler Kanunu'nun 32'nci maddesi gereğince 392 TL olmak üzere toplam 3 bin 542 TL idari para cezası uygulanacak. 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun Bulaşıcı Hastalıklara İlişkin Tedbirlere Aykırı Davranma başlıklı 195'inci maddesi kapsamında da, '2 aydan 1 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılır' hükmü uyarınca adli makamlara bildirilecekler. Ayrıca, işyerleri ve firmalar hakkında ilgili mevzuat uyarınca gerekli yaptırımların uygulanması da kararlaştırıldı.
 
Editör: TE Bilisim