Antalya'da dün akşam saatlerinde başlayan yağış, gece saatlerde kuvvetli rüzgarla birlikte etkili oldu. Hızı 90 kilometreyi bulan fırtına Antalya Havalimanı'na uçakların inişine engel oldu. Bazı uçaklar geri dönerek Konya ve Esenboğa'ya iniş yaptı. Fırtına, çok sayıda ağacı devirdi.
Meteoroloji 4’üncü Bölge Müdürlüğü'nün şiddetli yağış ve kuvvetli rüzgar için uyarıda bulunduğu Antalya'da yağış, dün akşam saatlerinde başladı. Kent merkezinde gece saatlerinde etkisini artıran yağış, kuvvetli rüzgar ile birleşti. Kuvvetli rüzgar nedeniyle çöp konteynerleri devrildi, bazı ağaçlar yerinden söküldü. Sabaha karşı etkisini artıran yağmur nedeniyle de birçok noktada su birikintisi oluştu, sürücüler ve vatandaşlar zor anlar yaşadı.
10 UÇUŞ İPTAL, 5 UÇAK KONYA VE ANKARA'YA İNDİ
Kuvvetli yağış ve fırtına nedeniyle Antalya Havalimanı'na gece boyunca uçaklar iniş yapamadı. Antalya Havalimanı Mülki İdare Amirliği bilgilerine göre dün gece iniş için Antalya Havalimanı'na gelen SunExpress, Türk Hava Yolları ve Pegasus firmalarına ait toplam 5 uçak, elektrik yüklü CB olarak adlandırılan Cumulonimbus bulutları ve hızı 90 kilometreyi bulan fırtına nedeniyle iniş yapamadığı için Konya ve Ankara- Esenboğa havalimanlarına yönlendirildi.
Konya'ya iniş yapan uçaklardan toplam 237 yolcu 6 otobüsle Antalya'ya getirildi. Halen devam eden kuvvetli yağış ve fırtına nedeniyle toplam 10 uçuş ise iptal edildi. Antalya'ya yapılacak uçuşlarla ilgili uyarıda, meydan üzerinde etkili olan CB bulutları ve hızı 90 kilometreyi bulan fırtına nedeniyle uçakların iniş yapamadığı ve iptallerin yaşandığı belirtildi.
Kuvvetli yağışların Antalya'nın doğusundaki yüksek kesimlere kar olarak düşmesi beklenirken, yağışın bugün akşam saatlerine kadar etkili olması bekleniyor.
METREKAREYE 180 KİLOGRAM YAĞIŞ DÜŞTÜ, RÜZGAR 132 KİLOMETRE HIZA ULAŞTI
Antalya'da hayatı olumsuz etkileyen yağmur ve fırtınanın akşam saatlerine kadar etkisini devam ettirmesi bekleniyor. Meteoroloji 4. Bölge Müdürlüğü'nün verilerine göre son 24 saatte Döşemealtı'na metrekareye 180.3, Aksu'ya 167.4, Serik'e 161.1, Kumluca'ya 144.3, Demre'ye 115.6, kent merkezine 114.6, Elmalı'ya 113.9, Kemer'e ise 89.4 kilogram yağış düştü.
Ağaçlara zarar veren, çöp konteynerlerini deviren rüzgarın hızı Konyaaltı Yeni Liman'da 132.8, kent merkezinde 87.8, Serik'te 82.8, Finike'de 77.4, Döşemealtı'nda 76.3, Elmalı'da 75.6, Manavgat'ta 74.5, Aksu'da 73.4, Kemer'de 67 kilometreye kadar ulaştı.
ARAÇLAR GÖLE DÖNEN YOLLARDA MAHSUR KALDI
Antalya'da dün geceden itibaren etkili olan kuvvetli yağmur ve fırtına nedeniyle araçlar suda mahsur kaldı, ağaçlar yerinden sökülerek devrildi. Aşırı yağış nedeniyle Akdeniz Üniversitesi yerleşkesi içinde suda kalan bir otomobil, güvenlik görevlilerinin yardımıyla servise çekildi. Üniversite kütüphanesi önünde yer alan ve çeyrek asırlık olduğu belirtilen ağaç yerinden sökülerek, devrildi.
TÜRK BAYRAĞINI KEPÇEYLE KURTARDILAR
Serik'e bağlı Boğazkent Mahallesi Boğaz mevkii Balıkçı Barınağı yakınlarında etkili olan fırtına, gönderdeki Türk bayrağının bir bağlantısını kopardı. Diğer bağlantısıyla fırtınaya direnmeye çalışan bayrağı gören Furkan Karakuş ve Yaşar Eğirdir duruma müdahale etti. Furkan Karakuş'un kullandığı iş makinesinin kepçesine çıkan Yaşar Eğirdir, yaklaşık 5 metrelik gönderdeki bayrağı yere düşmeden aldı. O anlar cep telefonu kamerasına yansırken Yaşar Eğirdir, "Bayrak direği devrilmek üzereydi. Bunu görünce arkadaşımı aradım kepçesi ile geldi. Ben de kepçenin ucuna çıkarak direğe tırmandım. Türk bayrağımızı yere düşmeden kurtardım" dedi.
SERALARI SU BASTI
Öte yandan Serik ilçesinde etkili olan fırtına ve yağmur nedeniyle bazı seraları su bastı. Başta çilek olmak üzere seraları kısmi su baskınları yaşandı.
LİMAN TRAFİĞE KAPATILDI
Antalya Liman Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada, denizde seyir, can, mal emniyeti ve çevre güvenliği bakımından idari liman sahası içindeki tüm deniz araçlarına yönelik gemi ve deniz aracı trafiği ilgi yönetmeliğin ilgili maddesine istinaden dün gece saat 22.30 itibari ile geçici olarak deniz trafiğine kapatıldığı bildirildi.
DEV DALGALAR FALEZLERİ DÖVDÜ
Antalya'da dün geceden bu yana etkili olan şiddetli rüzgar yaşamı olumsuz etkiliyor. Kent merkezinde lodos nedeniyle oluşan dev dalgalar, 40 metre yükseklikteki falezleri dövdü. Balıkçılar yat limanına bağlı teknelerinin iplerini sıkı sıkı bağladı. Diğer yandan, Kundu bölgesindeki portakal bahçeleri su altında kaldı. Mevlana Caddesi'nde, halı firmasına ait standın fırtına nedeniyle devrilmesi sonucu 1 kişi yaralandı. Yaralı, tedavisi için hastaneye götürüldü.
Büyükşehir Belediyesi itfaiye ekipleri, gece su baskını yaşanan 14 noktada çalışma gerçekleştirdi. Toplam 42 istasyonda 250 personelle hazır bekleyen itfaiye ekipleri, ihbarlara müdahale ediyor.
SİDE'DE ŞİDDETLİ RÜZGAR
Manavgat'ın dünyaca ünlü turizm merkezi Side Limanı'ndaki tur teknelerinin tamamı Manavgat Irmağı'na çekilirken, balıkçı barınağındaki tekneler de sıkı sıkıya bağlandı. Şiddetli rüzgar nedeniyle denizde oluşan dev dalgalar, Side Limanı'nda bulunan dalgakırana çarptı. Koronavirüs salgını sebebiyle tarihinin en boş günlerini yaşayan Side'de deniz kenarındaki 2 bin yıllık Apollon Tapınağı'nda dalgalar renkli görüntüler oluşturdu.
FIRTINAYA RAĞMEN BALIK TUTMAYA ÇIKTI
Diğer taraftan şiddetli rüzgara rağmen bazı vatandaşlar balık tutmaya çalıştı. Side Limanı'nda denize olta atan İlyas Aktaş, "Denizde balık var ama rüzgar ve fırtına nedeniyle zor oluyor. Bazen oltayı istediğimiz yere atamıyoruz, bazen misina dolanıyor. Ama yine de balık tutmaya devam edeceğim" dedi.
DALGALARIN BOYU 10 METREYİ BULDU
Antalya'da dün akşamdan bu yana etkili olan ve gece yarısı şiddetini artıran yağış ve fırtına, yaşamı olumsuz etkilemeye devam ediyor. Konyaaltı Sahili'nde fırtınanın saatteki hızı 132 kilometreye ulaştı, dalgaların boyu 10 metreyi buldu. Dev dalgalar Konyaaltı Caddesi'ndeki falezleri dövdü ve yüksekliği zaman zaman yolun karşısındaki binaların daire balkonlarına kadar ulaştı. Yat Limanı'ndaki balıkçı tekneleri, dalgalardan etkilenmemesi için bağlandı.
RÜZGAR NEDENİYLE BİNALAR SALLANDI
Şiddetli yağış ve fırtına nedeniyle kentin birçok noktasında ağaçlar ve demir bariyerler ile trafik sinyalizasyon direkleri devrildi. Muratpaşa ilçesindeki bazı çok katlı yüksek binalar ise rüzgar nedeniyle sallandı. Evlerdeki avizelerin sallandığı görüldü. Meteoroloji 4. Bölge Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, Kaş- Anamur arasındaki denizlerdeki fırtınanın hızının 62 ila 74 kilometre arasında olacağı ve yarın akşama kadar süreceği belirtildi.
AKSU ÇAYI'NDAKİ BALIKÇI TEKNELERİ BAĞLANDI
Şiddetli fırtına ve lodos, Aksu Çayı'nı taşmanın eşiğe getirdi. Yağmur suları ve dev dalgalar Aksu Çayı'nda taşkına neden oldu. Balıkçı tekneleri ve balık restoranlarının bulunduğu Aksu Çayı'nda tekneler için dün geceden beri nöbet tutuluyor. Kundu Balıkçılar Derneği Başkan Yardımcısı Bahadır Malkoç, yılda 3 ya da 4 kez bu tip yağışların olduğunu belirterek, “Burada 200 civarında tekne var. Fırtınadan zarar görmemesi için dün geceden beri nöbetteyiz. Tekneler fırtınadan dolayı sağa sola vuruyor. Teknelerin ip kopartmaması için çalışıyoruz" dedi.
NARENCİYE BAHÇELERİ VE SERALAR SU ALTINDA
Metrekareye 167 kilogram yağış düştüğü Antalya'nın Aksu ilçesindeki sera ve narenciye bahçeleri de su altında kaldı. Yağış ve fırtınanın devam etmesi nedeniyle bölgede ne kadar tarım arazisinin hasar gördüğü tespit edilemiyor. Yaş sebze ve meyve üretiminin önemli merkezlerinden biri olan Aksu ilçesindeki seralar, yine geçen yıllarda olumsuz hava şartları nedeniyle zarar görmüştü.
SAKLIKENT'E KAR YAĞDI
Son 25 yılın en karsız sezonunu yaşayan, kent merkezine 37 kilometre uzaklıktaki Saklıkent Kayak Merkezi'nde ise son yağışlarla birlikte kar kalınlığı 20 santimi buldu.
60 METRE UZAKTAKİ SİTENİN BALKONUNDA BALIK BULUNDU
Konyaaltı sahiline 60 metre uzaklıktaki bir sitenin 3'üncü katındaki dairenin balkonuna, fırtınanın etkisiyle gelen bir balık, ev sahibini şaşkınlığa uğrattı. Ev sahibi Kadriye Bahadır, "Geceden gelmiş olabilir. Sabah balkona çıktığımda buldum" dedi. Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu ise, "Vatandaşın balkonunda bulduğu balık, bir tür yılan balığı. Bu balığı martının biri yemek üzere ya balkona getirdi, ya da taşırken ayağından düşürdü" diye konuştu.
SIFIR ARACIN ÜZERİNE AĞAÇ DEVRİLDİ
Aksu ilçesi Güzelyurt Mahallesi'nde bir rent a car firmasına ait sıfır otomobilin üzerine, fırtına nedeniyle ağaç devrildi. 2021 model ve 250 bin TL değerinde sıfır otomobilin hasarının büyük olduğunu aktaran Mehmet Horoz (39), "Sabah saatlerinde güçlü bir rüzgar geçti. Derin ve güçlü bir kök olmasına rağmen ağaç aracın üzerine yıkıldı. Daha sıfır bir araç, plakası yeni takılmıştı. Yapacak bir şey yok sağlık olsun" dedi.
ÇİLEK SERALARI YERLE BİR OLDU
Serik ilçesinde en fazla çilek üretiminin yapıldığı Kadriye Mahallesi Beşgöz mevkiinde bulunan plastik seralar fırtına nedeniyle yırtılarak zarar gördü. Bazı seralarda çilekler sular atında kaldı. Öte yandan Abdurrahmanlar Mahallesi'nde de içerisinde çilek bulunan plastik seraları sular bastı. Abdurrahmanlar Mahallesi'nde çilek üreticisi Durak İşlen, "25 dönüm çilek seram var. Fırtına nedeniyle seraların bir bölümü yırtıldı. İçerisindeki çilekler de yağıştan dolayı su basarak zarar gördü" diye konuştu.
Öte yandan Boğazkent Mahallesi Acısu Deresi'nde bulunan balıkçı barınağında Ömer Özdemir'e ait tekne, fırtınanın etkisiyle batarak sulara gömüldü. Özdemir, kendi imkanları ile sular altında kalan tekneyi çıkardı.
DEMRE'DE SERALAR VE PORTAKAL BAHÇELERİNDE ZARAR OLUŞTU
Demre ilçesine bağlı Köşkerler Mahallesi Dere mevkiinde çıkan fırtınada Musa Boğatır'a ait üretcinin 2,5 dönümlük serasının plastik örtüsü yırtıldı ve içindeki ürünler zarar gördü. Fırtına Demre'de en çok portakal bahçelerine zarar verdi. Özellikle bahçelerde toplanmayı bekleyen Washington türü portakallar yere döküldü. Kaş'a bağlı Yeşilköy Mahallesi'nde ise fırtına elektrik direğini yan yatırdı.
KUMLUCA'DA SERALAR ZARAR GÖRDÜ
Antalya'nın Kumluca ilçesinde dün geceden bu yana sağanak ve fırtına etkili oldu. Özellikle sabah saatlerinde etkisini arttıran fırtına birçok seranın örtüsünü yırttı. Zarar gören çiftçileri ziyaret eden Kumluca Ziraat Odası Başkanı Hidayet Kökce, "Gece saatlerinde başladı. Bugün saat 12.00 gibi sona erdi. Çok şiddetli doğu ve güney yönlü rüzgârlarla karşı karşıya kaldık. Yoğun da bir yağış vardı. Allah'a çok şükür az hasarlarla atlattık. 3- 5 çiftçimizin seraları var, atlattık. Çiftçilerimize kolay gelsin. Allah beterinden korusun. Hasar çok cüzi, çok az diyebileceğimiz kadar, sadece plastiklerin patlaması şeklinde zararımız oldu. Ama gece 12.00'den gündüz 12.00'ye kadar ortalama 12 saat ciddi bir esinti oldu. Güzel de yağışlarımız oldu. Çok şükür" dedi.
Plastik sera örtüsü yırtılan çiftçi Alaaddin Çetiner (58) de, "Evin içinde oturuyorduk. Çok kuvvetli rüzgâr esti. Dışarı çıktım. Bir baktım. Benim seranın plastiğini yırtmış. Yapacak bir şey yok. Tamir edeceğiz. Üstünün plastiği yırtılınca domateslerime yağmur zarar verdi" dedi.
DEV DALGALARLA SELFİE
Konyaaltı Caddesi'ndeki sahil şeridi, dev dalgalara teslim oldu. Boyu zaman zaman 10 metreyi aşan dalgalar, sahil şeridini dövdü. Dalgalar, yürüyüş bandı üzerinde denize yakın olan noktada ana yola kadar ulaştı. Yağmurun ve fırtınanın dinmesiyle birlikte Antalyalılar dev dalgalarla fotoğraf çekmek için bölgeye geldi. Vatandaşlar ıslanmayı göze alıp dalgalar eşliğinde selfie çekti. Bazıları duvarı aşan dalgaların etkisiyle yere düştü. Çevredekiler tarafından kaldırılan vatandaşlar fotoğraf çekmeyi sürdürdü. Bölgedeki oyun parkındaki aletler ile banklar dalgaların etkisiyle yerinden sökülürken, bazı ünlü restoranların da camları patladı. Büyükşehir Belediyesi ekipleri, çakılla kaplanan yolu temizlemek için geçici olarak trafiğe kapattı.
DALGALAR ARASINDA TEHLİKELİ ARAYIŞ
Antalya'da hızı saatte 132 kilometreyi bulan kuvvetli rüzgar nedeniyle oluşan dev dalgalar 40 metre uzunluğundaki falezleri dövdü. Vatandaşlar ise dalgaları görmek için Konyaaltı Sahili'ne akın etti. Sahilde değerli takı ve madeni para arayanlar ise dev dalgalara aldırış etmeden arayışlarını sürdürdü.
SAĞANAK, DÖŞEMEALTI'NDA HAYATI OLUMSUZ ETKİLEDİ
Döşemealtı ilçe merkezindeki Atatürk Caddesi'nin bazı bölümleri yoğun yağış nedeniyle göle dönerken, bazı araçlar yolda kaldı, sürücüler zor anlar yaşadı. Yağış nedeniyle ilçedeki tarım alanları da sualtında kaldı.
FIRTINA SONRASI AÇAN GÜNEŞ İLE SAHİLE AKIN ETTİLER
Antalyalılar yağmur ve fırtınanın ardından güneşin açmasıyla Konyaaltı sahiline akın etti. Boyları zaman zaman 10 metreyi bulan dev dalgalarla kimi selfie çekildi, kimi de manzarayı uzaktan izlemeyi seçti. Bisikletleriyle sahil şeridinde tura çıkan vatandaşlar, dalga kıranlara vurup gökyüzüne yükselen dalgaları ilgiyle izledi. Fırtınanın etkisiyle çakıl taşlarıyla dolan cadde iş makinelerinin yardımıyla temizlendi. Bu sırada sahil şeridinin bir bölümü geçici olarak araç trafiğine kapatıldı. Dalgaların etkisiyle yerinden sökülen banklar ve çöp kutuları da belediye ekiplerince toplandı.
KÖPRÜÇAY IRMAĞI 2 METRE YÜKSELDİ
Yağış nedeniyle Serik'e bağlı Sarıabalı Mahallesi'nden geçen Köprüçay Irmağı'nın debisi yaklaşık 2 metre yükseldi. Her yıl yağışlar nedeniyle su baskınlarının yaşandığı ırmak kenarındaki restoran işletmecilerinden biri olan Ayberk Gündoğdu, "Aşırı yağıştan sonra, dağlardaki karların da ermesiyle ırmak yükseldi. Halen de yükselmeye devam ediyor. İş yerlerimiz kapalı olmasına rağmen taşmalara karşı burada bekliyoruz. Her yıl bu ırmak seviyesi yükselince iş yerlerimizi su basar" dedi.
Köprüçayı Irmağı üzerinde bulunan DSİ regülatör giriş yolunun bir bölümünde de yaklaşık 20 santim çökme meydana geldi. Görevliler çökme olan bölge ve regülatörde incelemede bulundu.
KAYA YOLU KAPATTI
Öte yandan Serik ilçesi Bucakköy, Karataş, Akbaş ve Sarıabalı mahalle grup yolunda meydana gelen heyelanda tepeden kopan kaya parçası ulaşıma bir süre engel oldu. Ekipler kısa sürede kayayı yol kenarına çekip, uyarı tabelası astı.
KEMER'DE TEKNELER BATTI
Kemer'de dün gece başlayan sağanak ve fırtına bugün öğle saatlerine etkisini artırdı. Fırtına nedeniyle ilçe merkezinde bulunan ve balıkçıların barınak olarak kullandığı noktada 4 metrelik 4 fiber tekne battı. Vatandaşlar kendi imkanlarıyla tekneleri karaya çıkartmak için çalışma yaparken bazı tekne sahipleri ise tekneleri vinç yardımıyla çıkartabildi. Ulupınar Mahallesi'nde ise devrilen ağaçlar nedeniyle yol bir süre araç trafiğine kapatıldı. Bir kulübenin ise sac tavanı uçtu. Çamyuva Mahallesi'nde ise Hayitli Göl olarak bilinen noktada evlerin giriş katlarını ve bahçeleri su bastı.
Fırtına nedeniyle dev dalgaların oluştuğu Kemer'in ünlü Ayşığı Parkı'nın plajı deniz suyu ile kaplandı. Saat 15.30 itibarıyla açan güneş ile sahilde bazı vatandaşlar dedektörle altın araması yaptı.
KAŞ'TA AĞAÇLAR DEVRİLDİ, SERALAR ZARAR GÖRDÜ
Kaş'a bağlı Dirgenler Mahallesi'nde oluşan fırtına, mahalledeki Taşlı Tarla mevkisindeki Gırcalar yolunda bir çam ağacını devirdi. Çam ağacı da bölgeye elektrik sağlayan bir beton direğin üzerine yıkıldı. Beton direk ortasından ikiye bölünerek devrildi. Bölgede kısmen elektrik kesintisi yaşandı. Üretici Mehmet Palamutçu'ya ait 2 dekar, Hakan Yoldaş'a ait 4 dekar marul serası zarar gördü. Seraların bir bölümünü çökerten fırtına, bir bölümünün de plastik örtüsünü attı. Ancak üründe fazla zarar oluşmadı. Fırtına ile beraber yağan yağmur da yollarda sel oluşturdu.
 
Editör: TE Bilisim