Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Türkiye'nin 2020 Turizm Yılı temasının Patara Antik Kenti olduğunu açıklaması, Antalya'da sevinçle karşılandı. Antalya Valisi Münir Karaloğlu, "Antalya bu tarihi sorumluluğu başarıyla temsil edecektir" dedi. Kentteki sivil toplum kuruluşlarının başkanları ise 'Patara Yılı' kararının Antalya ve Türkiye'nin tanıtımına çok önemli katkı koyacağını, bölge turizminin ivme kazanacağını kaydetti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti grup toplantısında, Türkiye'nin 2020 Turizm Yılı temasının, Antalya'nın Kaş ilçesindeki Patara Antik Kenti olduğunu açıkladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 2020'nin 'Patara Yılı' ilan edildiğini açıklaması, grup toplantısındaki AK Parti Antalya milletvekilleri ve katılımcılar tarafından da alkışlarla karşılandı. Toplantıda, Patara'yı tanıtan sinevizyon gösterisi de yapıldı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasında, günümüze kadar ulaşan tek deniz fenerinin de Patara'da olduğunu belirterek, "Bu deniz fenerini de yine en kısa sürede ayağa kaldırmayı planlıyoruz. Şehir kapısından su yollarına kadar daha pek çok nadide özelliğiyle Patara'yı, ülkemizin tarihi zenginliğini dünyada temsil edebilecek bir yer olarak gördük. 2020 Patara Yılı'nın ülkemize ve turizm sektörümüze hayırlı olmasını diliyorum" dedi.
ANTALYA'DA SEVİNÇLE KARŞILANDI
Noel Baba olarak da bilinen Aziz Nikolaos'un doğum yeri, Likya'nın başkenti ve Osmanlı döneminde de ilk telsiz telgrafın kullanıldığı ve dünyanın ilk meclis binasına ev sahihliği yapan Patara'nın 2020 Turizm Yılı teması olarak ilan edilmesi, Antalya'da da büyük sevinç yarattı. Antalya Valisi Münir Karaloğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Patara Yılı ilanını, sosyal medyadan kutladı. Vali Karaloğlu, “2020 Patara Yılı Antalyamıza ve ülkemize hayırlı olsun. Antalya bu tarihi sorumluluğu başarıyla temsil edecektir. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'a ve katkısı olan herkese şükranlarımı arz ediyorum" dedi.
'PATARA'YI İYİ ANLATMAK LAZIM'
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Davut Çetin ise Antalya ve Türkiye turizmi açısından çok önemli bir karar olduğunu belirti. Davut Çetin, "Aralık ayından beri 2020'nin Patara Yılı olmasıyla ilgili açıklamayı bekliyordum. Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan Cumhurbaşkanlığına gönderildi. Bu tip belli yıllara tema vermek çok önemli. Biz yıllardır Antalya'da sayın valimizin önderliğinde bunu yapıyoruz. Antalya'da önceki yıl Perge, geçen yıl Aspendos Yılı'ydı. Bu sene Patara'nın açıklanmasını beklediğimizden Antalya'da ilan etmedik. Gerçekten sevindirici bir haber. Patara'yı iyi anlatmak lazım. Bu şehre 16 milyon turist geliyor. Türkiye'ye gelen turistin üçte biri. Konaklama anlamında da gecelemenin üçte ikisi Antalya'da. Biz hep deniz-kum, güneş eksenine sıkıştık. Artık biraz daha tarihi güzelliklerimiz ve coğrafyamıza dikkat çekmek lazım. Patara da bizim açımızdan en önemli nokta" diye konuştu.
CUMHURBAŞKANINA PATARA TEŞEKKÜRÜ
Patara'nın dünyanın ilk meclisi, Noel Baba Aziz Nikolaos'un doğduğu yer, Apollon'un yaşadığı ve öldüğü yer olduğunu anlatan Çetin, şöyle devam etti:“Patara plajları dünyanın en iyi plajlarıdır. Caretta carettaların yavrularını bıraktığı en önemli plajlardan biridir. Bunların hepsini çok iyi anlatıp, Patara'ya dikkat çekmemiz lazım. Biraz da turistleri oraya yönlendirip Antalya ve Türkiye'nin tanıtımına en önemli katkıyı yapacak yerlerden biridir. Bir yıl Göbeklitepe, ondan önce Troya ilan edildi ve Türkiye'nin tanıtımı için çok önemliydi. Bu sene Patara'nın tanıtım anlamında Türkiye'ye daha çok katkı koyacağına inanıyorum. Türkiye'nin tanıtımı için bizim bunları kullanmamız lazım. Onun için çok teşekkür ediyorum sayın cumhurbaşkanımıza."
'EŞİ BENZERİ OLMAYAN LİKYA YOLU'NUN KALBİ'
Antalya Kent Konseyi Turizm Çalışma Grubu Başkanı Recep Yavuz, Patara'nın tamamıyla hak ettiği ödüle kavuştuğunu söyledi. Recep Yavuz, şöyle konuştu:"Patara nadide bir şehrimiz, Antalya- Muğla arasında biraz uzakta kalmış, biraz üvey evlat muamelesi görmüş bir şehrimiz. Ama sağolsunlar Fahri Işık ve Havva Işık hocalarımızın katkılarıyla şehir gerçekten yeniden hayata kavuştu. Patara'nın çok nedeni vardı tabi. Bir kere demokrasinin doğduğu Likya'nın başşehri görevini üstlenerek birçok yere ilham kaynağı olmuş bir şehirdir. İkincisi bütün dünyanın bildiği Noel Baba'nın doğduğu yerdir. Aziz Paul'ün seyahatinde kullandığı limandır. Eskiden tahıl deposu olarak kullanılan bir ticari alandır. Bununla birlikte bütün dünyanın bildiği, caretta carettaların yuvalama yeridir. 18 kilometrelik ve dünyanın en güzel üç plajından birisinin olduğu yerdir. Bir de eşi benzeri olmayan Likya Yolu'nun kalbidir. Bu yüzden Patara bunu hak etti. Emeği olanları tebrik ediyorum. Doğru bir karar verildi. Tabii ki İshakpaşa, Kapadokya ve diğer 330 şehrimiz de bu onuru hak ediyor. İnşallah gelecek yıllarda onlar da bu şekilde değerlendirilir."
'ANTALYA, KÜLTÜR VE TARİHİN DE ÇOK ÖNEMLİ BİR ROTASI'
Antalya Tanıtım Vakfı Başkanı Yeliz Gül Ege, öncelikle bunu düşünen ve bunun olması için çabalayan herkese teşekkür ettiğini söyledi. Deniz kum güneşin yanında Antalya'nın var olan değerlerini, yıllarca çabalamalarına rağmen parlatamadıklarını aktaran Gül Ege, şöyle konuştu:"İşte 2020 bunun için mükemmel bir yıl olacak. Patara Yılı ile birlikte Antalya'nın kültürünü tanıtabileceğiz. Bu sayede bu coğrafyada bulunan tüm antik kentlerimiz de aynı şekilde bu kültür rotasında ciddi anlamda ivme kazanacaktır. Bununla birlikte Likya Uygarlığı'nın başkenti. İçinde bulunan müthiş meclis binasıyla, tiyatrosuyla ve en eski deniz fenerlerinden birisi yine Patara'da. Telsiz telgraf istasyonunu da bu yaz açmıştık. Çok da tesadüf değil. 32 yıldır süren kazılarda emeği geçen tüm arkeolog arkadaşlarımıza, öğrencilerimize yürekten teşekkür ediyorum. Patara'nın yakınında bulunan Patara Plajı'nın da dünyanın odağı olmuş caretta carettaların yumurtlama merkezi oluşu ve bu anlamda da yapacağımız sınırsız güzel aktivitelerle de eminim ki bakanlığımızın da bize işaret ettiği şekilde bu yılı en güzel şekilde kutlayacağız. Ulusal ve uluslararası anlamda Antalya'nın sadece deniz kum güneşten ibaret olmadığını, aynı zamanda kültür ve tarihin de çok önemli bir rotası olduğunu göstereceğiz."
HAVVA HOCA'DAN TEŞEKKÜR
Patara Antik Kenti'nde 32 yıldır kazı çalışmalarını sürdüren Prof. Dr. Havva İşkan Işık, Türkiye'de 2020 Turizm Yılı temasının Patara ilan edilmesinin, mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. Prof. Dr. Işık, "Her şeyden önce Cumhurbaşkanımıza, Kültür ve Turizm Bakanımıza, valimize, kendim ve ekibim adına sonsuz teşekkürlerimi, şükranlarımı sunuyorum. Bu kararla hem 32 yıllık çalışmalarımız taçlanmış oldu, hem de Antalyamız, ülkemiz tanıtımı çok büyük ivme kazanmış oldu. Bu kararla Anadolu'nun en kadim uygarlıklarından biri olan Likya Uygarlığı, dünyanın da tanıdığı bir alan haline gelecek. Bütün meslektaşlarımla birlikte bu kararın hepimiz için hayırlı olmasını diliyorum" diye konuştu.
PATARA ANTİK KENTİ ÖZELLİKLERİ
Antalya'nın Kaş İlçesi sınırlarında olan Patara Antik Kenti, Fethiye- Kalkan arasında Xanthos Vadisi'nin güneybatı ucunda bugünkü Ovagelemiş köyünde yer alıyor. Likya Birliği'nın başkenti kabul edilen Patara'da Akdeniz Üniversitesi'nden Prof. Dr. Havva İşkan Işık ve eşi Prof. Dr. Fahri Işık tarafından 1988 yılından beri kazılar sürdürülüyor.
Dünyanın 'Noel Baba' olarak tanıdığı Aziz Nikolaos'un doğup yaşadığı yer olarak bilinen Patara'da, taşları muhafaza edilen dünyanın en eski deniz feneri bulunuyor. Roma İmparatoru Neron tarafından MS 64/65 yıllarında yaptırıldığı tahmin edilen fener, yeniden ayağa kaldırıldığında, antik dünyanın özgün dokusuyla günümüze kalabilen tek tek deniz feneri olacak.
Dünyanın ilk demokratik meclisi olarak kabul edilen Likya Birliği Meclisi binası, Patara'da bulunuyor. Kullanım hakkı 2008 yılında TBMM'ye devredilen Likya Birliği Meclis binasının kazısında çok sayıda imparator portresi, meclis kararlarının yer aldığı yazıtlar, Herakles heykeli, takılar ve seramik eşyalar bulundu. Kazı sonrası yapının 1500 kişi kapasiteli olduğu belirlendi.
Osmanlı Devleti'nin ilk Telsiz Telgraf İstasyonu, 1905 Yılında Sultan 2. Abdülhamid tarafından Patara'da kuruldu. Patara Telsiz İstasyonu, Anadolu'da Osmanlı İmparatorluğu tarafından Alman Telefunken firmasıyla yapılan anlaşma sonrası kurulan ilk telsiz istasyonu. Osmanlı İmparatorluğu Afrika'daki topraklarıyla iletişim sağlamak için biri Patara'da, diğeri bugün Libya topraklarında bulunan Derne'de iki telsiz istasyonu kurmuş, Trablusgarp Savaşı sırasında Patara'nın karşı istasyonu olan Derne'deki telsiz istasyonunun komutanlığını Mustafa Kemal Atatürk yapmıştır.
12 kilometre uzunluğundaki ünlü Patara Kumsalı, dev deniz kaplumbağaları caretta carettaların dünya çapındaki en önemli üreme alanlarından biri.
Patara'yı 2019 yılında 500 bin kişi ziyaret etti.
VALİ KARALOĞLU'DAN TEŞEKKÜR
Antalya Valisi Münir Karaloğlu, 2020'nin Patara Yılı ilan edilmesi nedeniyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'na teşekkür etti. Vali Karaloğlu, emeği geçen Antalya milletvekilleri ve kazı başkanı Prof. Dr. Havva İşkan Işık'ı da tebrik etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın grup toplantısında bu yılın teması olarak Patara Yılı'nı tüm Türkiye'ye duyurduğunu belirten Karaloğlu, “Bizim için, Antalya için bundan daha güzel haber olamaz. Biz iki yıldır Antalya'da temalı yıllar yapıyorduk. 2018'e Perge Yılı, 2019'a Aspendos Yılı demiştik ve Sayın Cumhurbaşkanımız geçen seneyi Göbeklitepe Yılı ilan etmişti. Bu seneyi de Patara Yılı ilan etmesiyle Antalya'da yerel bir tema kullanmamıza gerek bırakmadı. Çok mutluyuz, çok teşekkür ediyoruz, şükranlarımızı arz ediyoruz Antalya ve turizm sektörü adına" diye konuştu.
NİÇİN PATARA TERCİH EDİLDİ?
Türkiye'de tema olmayı hak eden birçok antik şehir olduğunu belirten Karaloğlu, Göbeklitepe gibi çok önemli bir temadan sonra Patara'nın niye tercih edildiğine ilişkin şunları söyledi:
“Patara, Batı Akdeniz'de çok önemli bir medeniyet merkezi olan Likya medeniyetinin M.Ö. 168'den, M.S. 67'ye kadar Likya Birliği'nin başkentliğini yapmış ve en önemli liman şehri. Likya bölgesi Roma İmparatorluğu denetimine geçtikten sonra Roma, Likya ile Pamfilya'yı birleştiriyor. Tek eyalete dönüştürüyor ve yine başkent Patara olarak devam ediyor. Bu kadar önemli bir merkez, daha sonra doğu Roma İmparatorluğu- Bizans kuruluyor ve yine Pamfilya ile Likya'yı ayırıyor ama yine Likya'nın başkenti Patara olarak devam ediyor. İçerisindeki tarihsel yapıları, kültür varlıklarıyla Patara 2020'nin temasını hak edecek değerde bir yer.
ABD'YE MODEL OLMUŞ YÖNETİM BİÇİMİ
Patara'yı önemli kılan hususun, Fransız düşünür Montesquieu'nun 1748 tarihli 'Kanunların Ruhu' adlı kitabında anlattığı yönetim modelleri içinde en iyi model olarak gösterdiği Patara'daki cumhuriyet modeli olduğuna dikkat çeken Vali Karaloğlu, “Daha sonra bu kitaptan ilhamla 1787'deki ABD'nin ilk anayasasına Patara modeli ilham oluyor. Likya Birliği, Likya cumhuriyet modeli ABD devletinin kuruluşunda ve ilk anayasasında ilham kaynağı oluyor. Bu yıl TBMM'nin de 100'üncü kuruluş yıl dönümü ve çok güzel denk geldi" dedi.
DENİZ FENERİ MECLİS ÇATISI TAMAMLANACAK
Patara'da Roma dönemine ait çok özgün deniz feneri olduğunu, bu yıl tarihte olduğu gibi denizcilere yol gösterecek şekilde restore edileceğini anlatan Vali Karaloğlu, daha önce TBMM tarafından restoresi yapılan meclis binasının çatısının da bu yıl kapatılacağını açıkladı. Patara'da Roma döneminden kalma çok önemli su kemerleri olduğunu kaydeden Karaloğlu, “Hala ayakta. Roma döneminin çok özgün yapıtlarından biri olan yol kılavuz anıtı var. Kazıyla ortaya çıkarılan parçaları şu anda Antalya Müzesi'nde, konservasyonları tamamlandı. İnşallah yakın zamanda elimizde olan parçaları Patara'da sergilenecek" diye konuştu.
OSMANLI'NIN İLK TELSİZ-TELGRAF İSTASYONU
Patara'nın Osmanlı döneminde de çok önemli yeri olduğunu vurgulayan Karaloğlu, şöyle konuştu:“Fatih Sultan Mehmet döneminde, oğlu Cem Sultan Patara'ya gelerek, Rodos'tan bir heyetle görüşüyor. 2'nci Abdülhamit Han döneminde Osmanlı'nın ilk telsiz telgraf istasyonu Patara'da inşa ediliyor. Niçin, çünkü Kuzey Afrika'yla Anadolu'yu en kısa yoldan birleştiren nokta Patara'dır. Bugün Türkiye ile Libya hükümeti arasında yapılan anlaşmada yine irtibatı sağlayan nokta Kaş Patara bölgesidir. İtalyanlar Anadolu'ya geldiğinde ilk bombaladıkları yer Patara telsiz istasyonudur. Osmanlının Kuzey Afrika, Libya'yla irtibatını kesmek için. Bu telsiz telgraf istasyonu Mustafa Kemal Atartürk'ün Trablusgarp'daki mücadeleyi yürütürken, Osmanlı başkenti İstanbul'la irtibatını sağlayan çok önemli bir noktadır."
NOEL BABA'NIN MEMLEKETİ
Patara'nın dünya için önemli özelliklerinden birinin de Noel Baba olarak da bilinen Aziz Nikolaos'un doğum yeri olduğunu ifade eden Karaloğlu, “Yaşadığı yerdir. Bugün belki kilisesi, mezarı Demre'de olsa da Noel Baba'nın doğum yeri Patara'dır. Hristiyanlık açısından da önemli merkezlerden biridir. Bu kadar güzel ve önemli bir tarihi mekanın 2020 yılı teması ilan edilmesi, hem Antalya'yı hem turizm sektörünü hem de ülkemizi mutlu etmiştir. Özellikle tarih ve kültür turizmi farklı bir noktaya gelir diye de umuyorum" dedi.
BAKAN ÇAVUŞOĞLU VE MİLLETVEKİLLERİ SUNUM YAPTI
2020 temasının Patara Yılı seçilmesiyle ilgili, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a, Antalya'dan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile AK Parti milletvekilleri Atay Uslu, Mustafa Köse, İbrahim Aydın, Sena Nur Çelik ve Kemal Çelik'in katılımıyla geçen hafta bir sunum yapıldı. Sunumu, Atay Uslu gerçekleştirdi. Milletvekili Uslu, “Bu süreçte ekip olarak hep birlikte hazırlık çalışması yaptık. Sunumu milletvekillerimiz adına ben yaptım" dedi.
CUMHURBAŞKANI PATARA'YA GELİYOR
Antalya'nın batısında farklı bir turizm konsepti olduğunu ve bunu ön plana çıkarmak istediklerini belirten Atay Uslu, şöyle dedi:“Butik, kültür, doğa, tarihin ön plana çıktığı bir turizm konsepti. Her yıl bir tema bölge ilan ediliyordu. Geçen yıl Göbeklitepe'ydi ve bu yıl Patara ilan edildi. Patara'nın Cumhurbaşkanımızın himayelerinde olması bölgeye hem restorasyon hem daha çok turist gelmesi hem de tarihin gün ışığına çıkarılması açısından önemli. Bu kararların ortaya çıkmasında emeği geçen Sayın Cumhurbaşkanımız başta olmak üzere sayın bakanlarımıza ve milletvekili arkadaşlarımıza çok teşekkür ediyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımız kararı açıkladıktan sonra bölgeye özel bir ziyarette bulunacağını da ifade etti. İnşallah kendisini yakın bir süre sonra Patara'da misafir edeceğiz."
'MARKAMIZ DAHA DA ARTTI, DEĞERLENDİ'
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2020'yi Patara Yılı ilan etmesi, bölgedeki vatandaşları heyecanlandırdı. Patara Mahallesi Muhtarı Arif Otlu, "Biz zaten markaydık. Markamız daha da arttı, değerlendi. Bunun için mutluyuz, gurur duyduk. Sayın Cumhurbaşkanımıza tekrar tekrar teşekkür ediyoruz. Patara'nın bir dünya markası olduğuna ve daha da gelişeceğine inanıyoruz" dedi.
Patara Mahallesi sakinlerinden Kadriye Çörüt, "2020 yılı Patara Yılı ilan edildi. Köyümüz buna seçildiği için mutluyuz. İnşallah turist sayımız ve gelirimiz artacak" derken, kardeşi Ayten Çörüt de "Bu yıl Patara Yılı ilan edildi. Mutluyuz. Daha çok turist geleceği için huzurluyuz" diye konuştu.
'İNANILMAZ DERECEDE MUTLU OLDUM'
32 yıldır Patara kazılarında görev alan ve halen Patara Kazıları Başkanlığını yürüten Prof. Dr. Havva İşkan Işık da kararı mutlulukla karşıladıklarını söyledi. Prof. Dr. Işık, şöyle dedi: "Bugün Sayın Cumhurbaşkanımızın ağzından Patara'mızın 2020 yılı için seçilmiş olduğunu hep birlikte ekibimle izledim. İnanılmaz derecede mutlu oldum. Sayın Cumhurbaşkanımıza, Sayın Kültür ve Turizm Bakanımıza ve Sayın Antalya Valimize şükranlarımı arz ediyorum. Bizleri çok onurlandırdılar. Bize çok onurlu bir görev verilmiş oldu. Müteşekkirim kendilerine. Ülkemize ve Antalya'mıza hayırlı, uğurlu olsun inşallah bu karar. Bizi de Allah mahcup etmesin. 32 yıldan bu yana burada çalışıyoruz. Bundan sonra da daha büyük bir şevkle çalışmaya devam edeceğiz. İşimiz zor, biliyoruz bunu. Özellikle batı Antalya'nın kültürel turizmi açısından, gelişimi açısından çok önemli bir karar olduğunu düşünüyorum."
'TANINIRLIĞI YÜKSEK OLAN BİR KENT'
2020'nin Patara Yılı ilan edilmesinin Patara ören yerine çok büyük hareketlilik getireceğini vurgulayan Prof. Dr. Havva İşkan Işık, "Bunların başında restorasyon, çevre düzenlemesi ve kazı çalışmalarımız geliyor. Bunun dışında kültürel ve sanatsal aktiviteler olacak. 2020'nin Patara Yılı ilan edilmesi aynı zamanda uluslararası tanıtımı da birlikte getiriyor. Patara zaten tüm dünyada pozitif tanınırlığı yüksek olan bir kent. Bununla birleşince biz batı Antalya'ya çok büyük bir turizm ivmesi bekliyoruz. Umarım yöremizin ekonomisine, bu coğrafyanın çok güzel ve sevgi dolu insanlarına Patara Yılı çok önemli ekonomik gelir sağlar ve umarım ülkemizin çok ayrıcalıklı yerine bir katkı daha sağlamış olur" dedi.
 
 
 
Editör: TE Bilisim