Halk arasında Noel Baba olarak bilinen çocukların, denizcilerin ve fakir kızların koruyucusu olarak tanınan, Ortadoks Hırıstiyanların önde gelen azizlerinden biri olan Saint Nicolaos diğer adıyla Aziz Nicolaos, mezarının bulunduğu Antalya’nın Demre İlçesi’nde düzenlenen ayinle anıldı.
   6 Aralık günü, Rum Ortadokslar tarafından Aziz Nicolaos’un ölüm yıldönümü olarak kabul ediliyor. 6 Aralık 343 yılında din adamı olarak görev yaptığı o günkü adıyla Myra Antik Kenti’nde bugün adıyla Demre’de öldüğü biliniyor. Aziz Nicolaos için Demre’deki  Aziz Nicolaos Anıt Müzesi’nde  düzenlenen anma ayinini, Fener Rum Patrikhanesi’nden din adamı Hıristomas kalaycı yönetti. Ayine, İstanbul Fener Rum Patrikhanesi’nden, Antalya, Yunanistan, Rusya  ve değişik ülkelerden gelen din adamları, Türkiye, Yunanistan’ın farklı şehitlerinden gelen yaklaşık kişi katıldı.
   Aziz Nicolaos için düzenlenen anma ayininde din adamları, başta Aziz Nicolaos, barış, kardeşlik, dostluk, sevgi,  dünyada savaşların ve açlığın sona ermesi, insanlığın mutluluğu, refahı, dünyanın barış içinde olması için dua etti. İlahiler söyledi. Ayinin sonunda katılımcılara, din adamları tarafından kutsanmış şaraplı ekmek ikram edildi.
   Ayini yöneten din adamı Hıristomas Kalaycı Rumca ve Türkçe yaptığı konuşmada; bugün Aziz Nicolaos Bari’de, Birindizi’de, Rusya’da, Yunanistan’da, Ayranoz’da, Amerika’da, Çin’de kısacası tüm kıtalarda, sayısız insan tarafından  anılmakta, tanrı katında yardımı için kutsiyetine dua edilmektedir. Likya bölgesinin bir evladı olarak dünyaya gelen Aziz Nicolaos, İstanbul Rum Patrikliği’ne bağlı  Demre Metropoliti olarak uzun yıllar hizmet etmiş, yaşam pratiği ve gösterdiği mucizelerle ünü tüm dünyaya yayılmıştır.
  Aziz Nicolaos’un halefi olarak, ona kalpten sevgi besleyen sizlerle birlikte Azizi kendi makamında anma mutluluğun yaşadık.  Onun yol göstericiliğine ve anısına hürmeten Tanrı’ya dualarımızla seslendik.  Ayimizde ayrıca ülkemizin ve tüm insanlığın selameti ve barışı içinde dua ettik. Bizlere bu imkanı veren başta Kültür ve Turizm Bakanımız Mehmet Ersoy’a ve tüm devlet makamlarına teşekkür etmekteyiz. Aziz Nicolaos insani vasıflarıyla yalnızca Hıristiyanların değil, tüm insanlığın örnek  alması gereken bir şahsiyettir.  Onun ışığında geleceğimiz olan çocuklara daha iyi ayrınlar sağlamak öncelikli görevimizdir.  Onları maddi ve manevi alanda güçlendirmek, günümüzün tüm sıkıntı ve kötülüklerinden korumak, iyinin doğrunun yanında yetiştirmek 21. Yüzyıl başında giderek önem kazanmaktadır dedi.
   Halk arasında Noel Baba olarak bilinen Aziz Nicolaos, Likya Birliği’nin başkenti Patara’da doğdu. Genç bir din adamı olarak Myra’ya geldi. 6 Aralık 343 yılında 65 yaşında öldü. Likyalılar, bu önemli Aziz için M.S 6. Yüzyılda bir kilise inşa ederek, içindeki lahite Aziz Nicolaos’u sonsuz uykusuna bıraktı. Mezarı, bugün Aziz Nicolaos Anıt Müzesi kullanılan müze içinde yer alıyor. Aziz Nicolaos’un kemiklerinin bir bölümü, Haçlı Seferleri sırasında İtalya’nın Bari şehrinden gelen tüccarlar tarafından kaçırıldı. Bari şehrinde yaptırılan Aziz Nicolaos Kilisesi’ne kondu. Aziz Nicolaos’un olduğu kabul edilen kemiklerin bir bölümü, bugün Antalya Müzesi’nde saklanmaktadır. Dünyanın birçok kentinin koruyucu azizi olarak kabul edilen Aziz Nicolaos adına yapılmış 2 bine yakın kilise vardır.
 
Editör: TE Bilisim