Halk arasında Noel Baba olarak bilinen, fakir kızların, çocukların ve denizcilerin koruyucusu tanınan, Hıristiyan dünyasının en önemli azizlerinden biri olarak kabul edilen Aziz Nicolaus, mezarının bulunduğu Antalya’nın Demre İlçesi’nde anıldı.
    6 Aralık günü Rum Ortadokslar tarafından Aziz Nicolaus’un ölüm yıldönümü olarak kabul ediliyor. Aziz Nicolaus’un mezarının bulunduğu Aziz Nicolaus Anıt Müzesi’nde düzenlenen anma ayinini, Fener Rum Patrikhanesi’nden din adamı Hıristomas Kalaycı yönetti. Ayine, Fener Rum Patrikhanesi’nden, Yunanistan, Ukrayna, Antalya ve değişik ülkelerden gelen Ortadoks din adamları, Yunanistan’ın Ankara Büyükelçisi Petros Maruidis ,  Türkiye, Yunanistan’nın Atina ve Selanik başta olmak üzere değişik şehirlerinden, Yunanistan’a bağlı Ege adalarından ve değişik ülkelerden gelen 600’e yakın kişi katıldı. Ayinde, İstanbul Fener Rum Patrikhanesi ve değişik ülkelerden gelen din adamları, Aziz Nicolaus,  barış, dostluk, kardeşlik, sevgi, tüm dünyada savaşların ve açlığın sona ermesi, tüm insanlığın mutluluğu, refahı, insanların barış içinde yaşaması için dua etti. İlahiler söylendi. En son olarak Yunanistan’ın Ankara Büyükelçisi Petros Maruidis bir dua okudu. Ayin sonunda din adamları, ayine katılanlara kutsanmış ekmek ikram etti. Ayine katılanlar, ayinde dua etti.
   Ayin sonunda Türkçe ve Rumca bir konuşma yapan din adamı Hıristomas Kalaycı yaptığı konuşmada” Dünyaya ve insanlığa barış, dostluk, kardeşlik ve dinler arasında diyalog diledi. Türkçe konuşmasında; 20 senedir Demre’ye gelip gidiyoruz. Gösterdiğiniz anlayış, hoşgörü için büyük bir teşekkür. Herhalde iszde anladınız ki gayemiz yalnız ve yalnız Aya Nicola Kilisesi’nde dua etmektir. Başka hiçbir gayemiz yok, emelimiz yok alamazda. Bu 24 sene zarfında b,ze gösterdiğiniz sevgi ve saygı için hepinize, en büyükten en küçüğüne kadar çok teşekkür ediyoruz. Aya Nicola zor günlerimizde yardımcımız olsun. Çünkü onun ruhen burada olduğuna inanıyoruz. Böyle bir ermiş kişinin burada olduğu için şanslısınız. Burada bizlere her zaman anlayış gösteren Sayın Bakan Ersoy, ekibine, özellikle özel Kalem Müdürü’ne, Antalya’daki İbrahim Acar2a özel yardımları için çok teşekkür ediyorum. Bizi bu senede kırmadıkları için minnettarız. Patrikhane ve özel kişi olarak hepsine minnettarız. Bizi seven, sevmeyen herkese teşekkür ediyoruz ve seviyoruz. Allah hepimizin yardımcısı olsun “dedi.
   Halk arasında Noel Baba olarak bilinen Aziz Nicolaus M.S 300’e  doğru Antalya’nın Kaş İlçesi’ndeki Likya Birliği’nin başkenti olan Patara’da, zengin bir buğday tüccarının oğlu olarak dünyaya geldi. Gençliğinde yine bir Likya Birliği şehri olan bugün Demre İlçesi olan Myra Antik Kenti’ne din adamı olarak göç eder. Daha sonra Myra Başpsikoposu seçilir. Aziz Nicolaus’un  6 Aralık 343 yılında 65 yaşında öldüğü biliniyor.  Myralılar ölümünden sonra bir kilise yaparak içindeki lahite sonsuz uykunsa bırakmıştır. Mezarı, bugün Aziz Nicolaus Anıt Müzesi olarak kullanılan müze içinde yer alıyor. Haçlı seferleri sırasında 1087 yılında İtalya’nın Bari şehrinden gelen tüccarlar, Aziz Nicolaus’un bazı kemiklerini çalarak Bari’ye götürmüş ve yaptıkları kiliseye gömmüşlerdir. Onun olduğu sanılan bazı kemiklerde bugün Antalya Müzesi’nde saklanmaktadır. Bugün dünyada birçok kentin koruyucusu olarak kabul edilen Aziz Nicolaus’a adanmış 2 bine yakın kilise vardır.
  
 
 
 
 
Editör: TE Bilisim