Antalya'nın Demre ilçesindeki Hacımusaoğlu Anaokulu Öğretmeni Didem Aydın ve Ankara'da Doktor Nurettin Beyhan Elbir İlkokulu Öğretmeni Tuğba Orman Kart'ın birlikte başlattıkları proje ile miniklere babalarının çocukluğunda oynadığı oyunlar öğretiliyor. Projeye İstanbul, Aydın, Sivas, Kayseri, Ankara ve Antalya'dan 9 okul katılıyor.
Demre Hacımusaoğlu Anaokulu Öğretmeni Didem Aydın ve Ankara Doktor Nurettin Beyhan Elbir İlkokulu Öğretmeni Tuğba Orman Kart'ın başlattığı proje ile, okuldaki öğrenci velileri ile bir anket düzenlendi. Babalara, 'Çocukluğunuzda hangi oyunları oynadınız?' sorusu yöneltildi. Babalar, çocukluğunda oynadığı oyunları çektikleri videolarla veya okula gelerek nasıl oynandığını gösterdi. Mart, nisan ve mayıs aylarında sürecek projede, yapılan anketle mart ayının oyunları olarak 'Körebe' ve 'Misket' seçildi. Oyunlar, miniklere ve sosyal medya yoluyla bilmeyen babalara öğretildi. Minikler seçilen oyunları okulda öğretmenleri ve arkadaşları ile evde babaları ile oynamaya başladı. Ayın oyunları, proje ortakları ile yapılan anketle belirleniyor.
Didem Aydın, Türkiye'de son yıllarda yapılan araştırmalarda, babaların çok büyük bölümünün çocukları ile sadece birlikte televizyon seyrettiğinin ortaya çıktığını belirterek, "Erken çocukluk döneminde babaları ile oyun oynayan çocukların, okul çağına geldiklerinde duygularını daha kolay ifade ettiği bilinen bir gerçek. Buradan yola çıkarak Ankaralı meslektaşım Tuğba Orman Kart'la birlikte, babaları çocukları ile kaynaştıracak, yüz tutmuş oyunları, gün ışığına çıkarıyoruz. Bu oyunları günümüz miniklerine tanıtarak, onlarla bütünleştirerek gelecek kuşaklara aktarılmasını hedefliyoruz. Bu oyunların tamamiyle unutulduğu bölgelerde hatırlanmasına ve oynanmasına katkı sağlıyoruz. Aynı zamanda oyunlar oynandıktan sonra, öğrencilerimize 'baba' konulu kitaplar okuyoruz. Bu okuma ile de öğrencilerimizin, dil alanında gelişimine katkı sağlıyoruz. En önemlisi baba ile çocuğunu kaynaştırarak, onların nitelikli zaman geçirmelerinin önünü açıyoruz. Ailede televizyon bağımlılığının azaltılmasına katkı sağlıyoruz. Çok güzel dönüşler aldık ailelerden" diye konuştu.
Proje sonunda proje ortaklarınca oyunların kalıcılığını ve sürekliliğini sağlamak için bir kitap hazırlanacak. Kitapla da Türkiye'nin farklı bölgelerinde kültürel öğrenme sağlanacak.
 
Editör: TE Bilisim