BAHAR: KONUT FİYAT ARTIŞINDA YABANCIYA SATIŞ İLAVE BİR FAKTÖR
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Ali Bahar, Antalya'da konut fiyat artışında yabancıya satışın temel faktör değil, ilave bir faktör olduğunu söyledi.
ATSO Başkanı Ali Bahar, Antalya’da konut fiyatlarının ve kiraların çok artmış olmasının tamamen yabancılara konut satışına bağlandığını, bu durumun yanlış değerlendirmelere yol açtığını söyledi. Konuya ilişkin açıklama yapan Bahar, şu ifadeleri kullandı: "Oysa bölgemizde yıllık konut fiyat artışı yüzde 214 iken yabancılara konut satışının az olduğu Ankara’da bu oran yüzde 182, İzmir’de yüzde 176’dır. Antalya’da yabancı satışı 21 bine çıkarken satılan konut sayısı da 66 binden 80 bine çıkmıştır. Dolayısıyla fiyat artışlarında yabancıya satış ilave bir faktördür, temel faktörler enflasyonist ortam, gelir ve fiyat uçurumunun artmış olması ve en önemlisi inşaat sektöründe üretimin talebin gerisinde kalmış olmasıdır.
Antalya’ya yerli ve yabancı göçü uzun yıllardır devam etmektedir. 2022 yılında Ukrayna’da savaş nedeniyle olağanüstü bir durum yaşanmış, yabancılara konut satışı dışında Antalya’da yabancı sermayeli şirket kuruluşları da artmıştır.
Bu durumun Antalya ekonomisine olumlu ve olumsuz katkılarının birlikte yaşandığına dikkat edilmelidir. Antalya’ya yabancı sermaye girişi Antalya ekonomisine gelir katmakta, uluslararası ilişkilerini güçlendirmektedir. Antalya küresel iddiası olan bir dünya kenti olacaksa belirli bir oranda yabancı sermaye ve nüfus mecburen olacaktır. Önemli olan Antalya’nın katma değeri, geliri, ücretleri ve refah düzeyi yüksek bir şehir olmasıdır. Eğer bunu başaramazsak kuşkusuz göç ekonomik ve soysal olarak sürdürülebilir olmaktan çıkacaktır. 2022 yılında aşırı yabancı talebi nedeniyle ilimizde konut fiyatı ve kiralardaki artışlar bu açıdan sürdürülebilir olmaktan çıkmış, kira artışları işyeri kira maliyetleri ve çalışanlarımızın barınma sorunu çerçevesinde en önemli sorunlarımızdan birisi olmuştur.
Bu noktada olumlu bir gelişme veya iyi haber Kasım ayında konut fiyat artışın yavaşlamaya başlaması, geçtiğimiz aylarda yüzde 14’e kadar çıkan aylık fiyat artışının yüzde 3,2’ye inmesidir. Beklentimiz bu olumlu gelişmenin devam etmesi fiyat artışlarının ciddi ölçüde yavaşlamasıdır.
Ayrıca, bu konuda devletimiz tarafından alınan önlemleri de unutmamak gerekir. Nitekim yabancı alımlarında bulunan yüzde 10 sınır nedeniyle ilimizde çeşitli mahallelerde yabancı ikamet izni verilmesi durdurulmuş, yabancılara vatandaşlık hakkı veren konut alım bedeli 250 bin dolardan 400 bin dolara çıkarılmıştır. Vatandaşlıkla ilgili bedelin yükseltilmesi, mahalle bazındaki sınırlara dikkat edilmesi, mahallelere göre bu oranın düşürülmesi gibi önlemler ele alınmalıdır. Üyelerimizden bu yönde talepler gelmesi halinde bunu en yüksek sesle dile getireceğimizden kimsenin şüphesi olmamalıdır."
 
Editör: TE Bilisim