İYİ PARTİ ANTALYA MİLLETVEKİLİ SUBAŞI; BALON BALIĞI’NI MECLİS GÜNDEMİNE TAŞIDI
  Akdeniz’in incisi Antalya’nın yanı sıra Ege ve Karadeniz kıyılarında gün geçtikçe çoğalan istilacı balıklar olarak bilinen balon balıkları ve aslan balığı denizlerimizi tehlike altına sokuyor. Balıkçıların ağlarına takılan balon balığı ve aslan balığı gibi tehlikeli balıklar acil önlem alınmazsa hem denizlerimize hem de vatandaşlara zarar vermeye devam edecek. Sosyal medyanın da gündeminden düşmeyen istilacı balıkları İYİ Parti Antalya Milletvekili Hasan Subaşı Meclis Kürsüsünden yaptığı konuşmada dile getirdi, ayrıca Tarım ve Orman Bakanının cevaplaması için bir soru önergesi hazırladı. 
İŞGALCİ BALIKLAR MECLİS GÜNDEMİNDE
Milletvekili Hasan Subaşı Meclis’te yapmış olduğu konuşmada “Denizlerimize musallat olan işgalci göçmen balıklar denizlerdeki canlı varlıklarımıza önemli zararlar vermektedir ve henüz hiçbir tedbir alınmamıştır. Balon balığı olarak bilinen yabancı balığın bir çocuğa saldırıp parmağını kaybetmesine yine, bu balığı yiyen kedi ve köpeklerin ölmesine neden oldu.
  Bölgedeki balıkçı hemşehrilerimiz, ağlara çok fazla sayıda takılan bu balığın tekrar denize atılmasının çözüm olmadığını ancak “bir ücret karşılığında” Bakanlığın ya da Su Ürünlerinin bu balığı yakalayanlara ödeme yapması halinde balon balıklarının azalıp büyük tehlike olmaktan çıkacağı önerisinde bulundular.” dedi
  BALIKÇILAR ŞİKAYETÇİ
  Geçtiğimiz hafta Demre’de gerçekleştirilen Demre-Kekova Outdoor Yöresel Lezzetler Festivaline katılarak bölgenin turizmine dikkat çekildiğini belirten Milletvekili Hasan Subaşı, festivalde Demre’li ve Kaş’lı balıkçıların sohbet esnasında balon balığından yakındıkları ve çözüm bulunmasını istediklerini dile getirdi. Subaşı yapmış olduğu araştırmada balon balığında bulunan toksin maddenin ilaç sanayiinde değerlendirildiğini de sözlerine ekleyerek bu durumun teşvik niteliğinde olacağını belirtti.
 BAKAN PAKDEMİRLİ’YE SORU ÖNERGESİ
 Subaşı, balon balıkları gibi istilacı türleri T.C. Tarım ve Hayvancılık Bakanı Sayın Bekir PAKDEMİRLİ tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını için bir soru önergesi hazırladı.  Subaşı, soru önergesinde; istilacı balık türlerinin, başta denizlerdeki biyolojik çeşitlilik olmak üzere, ekonomi ve insan sağlığı üzerinde olumsuz etkileri mevcut olduğunu dile getirdi. Milletvekili Hasan Subaşı, kooperatifler ve il müdürlükleri aracılığıyla balıkçılara tanıtılması ve insanların farkındalığının artırılması gerektiğini ifade etti. Subaşı, denizlerimizde çoğalan yabancı balıkların giderek azalan balık avcılığını olumsuz etkilemesi için mücadele yöntemlerinin tespit edilmesi gerektiğine dikkat çekti.   
   Süveyş Kanalı’nın açılması, gemilerin balast sularının denizlere boşaltılması ve deniz suyu sıcaklığının artması gibi gelişmeler nedeniyle birçok istilacı ve zararlı balık türü Türkiye denizlerinde görülmeye başlandı.Bu istilacı türlerin, başta denizlerdeki biyolojik çeşitlilik olmak üzere, ekonomi ve insan sağlığı üzerinde olumsuz etkileri mevcuttur. Son yıllarda Akdeniz’de popülasyonu hızla artan, Ege ve Marmara Denizi’nde görülen zararlı ve zehirli Balon Balıklarına artık Karadeniz kıyılarında da rastlanmaktadır. Saldırgan olan bu balık türü;kıyı balıkçılığına ve küçük balıkçılara olta ve ağları parçalayarak ve avlanarak ekonomik gelir elde edilen balık türlerini de yok ederek zarar vermektedir. Ayrıca geçtiğimiz Ağustos ayında ise Türkiye’de ilk kez bir saldırı vakası yaşanmış ve Mersin Anamur’da 8 yaşındaki bir kız çocuğunun sol el yüzük parmağının son boğumu bu balık tarafından kopartılmıştır. Siyanürden 50 kat daha zehirli olduğu belirtilen ve yenmesi uyarısı yapılan bu balon balıkları dışarıda bırakıldığında ise bu balığı yiyen kedi ve köpekleri öldürdüğü, bu yüzden oltalara takılan balon balıkları genellikle toprağa gömerek imha edildiği basında yer almıştır. Tarım ve Orman Bakanlığının balon balıkları gibi istilacı türlerle mücadele kapsamında karşı tedbirler alması gerektiğine inanıyorum. Bu tedbirlerin başında balığın küçük balıkçılara ve olta balıkçılarına tanıtılması olmalı. Bu balık zehirli ve zararlı olduğu için bunları insanların yememesi, ellerini kaptırmaması, zehrine dokunulmaması gibi belli tedbirler alınmalı. Bu önemli bilgileri kooperatifler veya il müdürlükleri yoluyla balıkçılarımıza ulaştırmaları lazım. Bu konuda bir kamuoyu, farkındalık oluşturulması gerekir. Bu tür yabancı balıklar, zaten giderek azalan balık popülasyonu ve balık avcılığını son derece kötü etkiliyor. Onun için bu tür istilacı balıkların avlanmasını teşvik etmek ve belirli bir bedel ödemek dahil bazı teşviklerin gündeme alınması gerekmektedir. Bunlara ek olarak istilacı bu balıkla doğal mücadele yöntemleri tespit edilerek, bu türün popülasyonunu düşürecek, bu balık ile beslenen türlerin denizlerimize kazandırılması düşünülmelidir. 
Bakan Pakdemirli’ye verilen soru önergesinde yer verilen sorular;
 
  1. Balon balığı başta olmak üzere ülkemiz denizlerinde yer alan başkaca zararlı istilacı türler nelerdir?
 
  1. Balon balıkları gibi istilacı türler ile mücadele kapsamında başlatılan, devam etmekte olan ve sonlandırılan ne gibi proje ve çalışmalarınız bulunmaktadır?
 
  1. Kamuoyunda farkındalık oluşturulması ve balon balıkları gibi istilacı türlerin sebep olacağı yaralanmalara karşı toplumun bilinçlendirilmesi kapsamında yürütülen çalışmalarınız var mıdır?
 
  1. İstilacı zararlı balık türlerinin balıkçılık sektörüne verdiği zararların tespiti ve bu istilacı balık türlerinin avlanmasını teşvik etmek hatta bir bedel ödemek dâhil birtakım teşviklerin başlatılması konusunda bir çalışma ve planlama yapılmakta mıdır?
Editör: TE Bilisim