Antalya Ziraat Odaları Başkanları eylül ayı koordinasyon toplantısı Antalya'nın Demre ilçesinde yapıldı. Toplantıda, Antalya tarımının sorunları ve çözüm önerileri masaya yatırıldı. Tarımda sorunların büyüdüğüne, çözüm bulunması gerektiğine vurgu yapıldı.
Antalya Ziraat Odaları Başkanları eylül ayı il koordinasyon toplantısı, Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Nazif Alp başkanlığında, Demre Ziraat Odası Başkanı İbrahim Oğuz'un ev sahipliğinde Demre'deki bir otelde gerçekleştirildi. Toplantıya Demre Kaymakamı Onur Şatıroğlu, İl Tarım ve Orman Müdürü Gökhan Karaca, Demre İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Işık, DSİ Antalya Bölge Müdür Yardımcısı Tuncay Aykan, SGK İl Müdür Yardımcısı Mustafa Dağdelen, Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Nazif Alp, Demre Ziraat Odası Başkanı İbrahim Oğuz, Manavgat, Alanya, Gazipaşa, Kumluca, Elmalı, Finike ve Kaş Ziraat Odası başkanları, Demre Ziraat Odası yöneticileri, mahalle muhtarları ve üretici temsilcileri katıldı.
Toplantının açılışında bir konuşma yapan Antalya Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Nazif Alp, "Bugün burada ilçe ve Antalya genelinde tarımın sorunlarını ve çözüm önerilerini konuşacağız. Pandemi sürecinde de bir kez daha ortaya çıktı ki bir ülkenin kalkınması tarımdan geçer. Tarımsal üretimini artıramayan ülkeler, sanayi üretimini de artıramaz. Ama Türkiye tarımı can çekişiyor. Sorunlar artıyor. Çözüm üretilmiyor. Bugün burada sorunları konuşacağız. Hazırlayacağımız raporu, Ziraat Odaları Birliği'ne sunacağız. Artık konuşmak yerine çözüm üretilmesini bekliyoruz. Bir örnek vereyim. Bugün yasal olarak 50 bin ruhsatlı sondaj var. Bunun en az 3 veya 4 katı kaçak sondaj var. Kaçak sondajlara bir defaya mahsus ruhsat verilmeli. Ardından kaçak sondaj kuyusu açmanın önüne geçilmeli. Bunu bakanlığa çok kez ilettik ama henüz bir çözüm üretilmedi" dedi.
Ardından tek tek toplantıya katılan başkanlara söz verildi. Başkanlar ilçelerindeki tarımda yaşanan sorunları dile getirdi. Özellikle girdi fiyatları, yüksek elektrik giderleri, sulama suyu sorunları ve kaçak sondajlar gündeme geldi.
Manavgat Ziraat Odası Başkanı Rasim Metin, "Manavgat olarak bir yangın felaketi yaşadık. Tüm Antalya, tüm Türkiye yardıma koştu. Hepinize teşekkür ediyorum. Bir konuya dikkati çekmek istiyorum. Bugün sulama sistemlerimiz elektrikle çalışıyor. Manavgat'taki yangında elektrikler kesilince tüm kuyular ve sulama sistemleri devre dışı kaldı. Elektrikler yer altına alınmış olsa veya belirli noktalarda jeneratörler olsaydı Manavgat'ın büyük bölümü yanmayabilirdi. Artık hassas bölgelerde elektrikler yer altına alınmalı veya bölgeye jeneratörler yerleştirilmelidir. Bu acil olarak ormanlık alandaki tarım arazilerinde gerçekleştirilmelidir" diye konuştu.
Üretici temsilcileri ve Demreli muhtarların sorunlarını dile getirdiği toplantıda İl Tarım ve Orman Müdürü Gökhan Karaca, DSİ Bölge Müdür Yardımcısı Tuncay Aykan da kurumlarıyla ilgili sorulara ve sorunlara cevap verdi.
Toplantıda çıkan sonuçlarla ilgili Demre Ziraat Odası Başkanı İbrahim Oğuz bir kapanış sunumu yaptı. Oğuz, "Artık tarım can çekişiyor. Sorunlarla ilgili artık havanda su dövmek istemiyoruz. Bundan sonra hep beraber üreticilerimiz adına, ülke tarımı adına harekete geçmek gerekiyor. Bazı girdi maliyetleri yüzde 30-40'tan yüzde 400'e kadar arttı. 'Üretici para kazandı' deniyor. Domates fiyatları, elma fiyatları, biber fiyatları arttı mı, yoksa yerinde mi sayıyor? Yurt dışına yaş sebze ve meyve ihracatında olmazsa olmaz olan biyolojik yöntemle üretim düşüyor. Elektrik fiyatlarına sürekli zam geliyor. Devletin verdiği destekler bir yıl sonra ödeniyor. Gübre, fide ve tarımsal ilaç fiyatlarına her gün yeni zamlar geliyor. Artık devletimiz bunları görmeli. Biz de üreticimizin temsilcisi olarak ayağa kalkıp, yüksek sesle sorunları dile getirmeliyiz" dedi.
İl Tarım ve Orman Müdürü Gökhan Karaca, toplantı sonunda bir uyarı yaptı. Karaca, "Artık sonbahar mevsimine girdik. Üreticilerimiz seralarını, portakal bahçelerini mutlaka TARSİM'e sigorta yaptırsın. Kış günlerindeki olumsuz hava koşularında rahat uyusunlar. Artık devletin doğal afetlerde oluşan zararı, sigorta olmadan karşılaması mümkün değil" diye konuştu.
Toplantıda son olarak söz alan Demre Kaymakamı Onur Şatıroğlu, "Ziraat Odası başkanlarını, Demre'mizde ağırlamaktan onur duyduk. Verimli bir toplantı olduğunu düşünüyorum. Sorunların çözüm bulması en büyük dileğim. Hepinize teşekkür ederim" dedi.
 
Editör: TE Bilisim