Batı Akdeniz illeri Antalya, Isparta ve Burdur'un ağustos ayı ihracatı yüzde 6.3 artışla 199 milyon dolar olurken, 8 aylık toplam ihracatta yüzde 5.1 artarak 1 milyar 739 milyon dolara yükseldi. Ağustos'ta Rusya'ya ihracattaki yüzde 40'lık artış dikkati çekti.
Batı Akdeniz İhracatçıları Birliği (BAİB) Başkanı Ümit Mirza Çavuşoğlu, birliğe bağlı Antalya, Isparta ve Burdur'u kapsayan Batı Akdeniz'in Ağustos ayı sonu ihracat verilerini açıkladı. 1 Ocak- 31 Ağustos arasındaki 8 ayda, geçen yıla göre yüzde 5.1 artışla ihracatın 1 milyar 739 milyon 537 bin dolara ulaştığını belirten Çavuşoğlu, Ağustos'ta ise yüzde 6.3 artışla 199 milyon 373 bin dolar gerçekleştiğini söyledi.
RUSYA'DAKİ KAYIP AZALIYOR
Ağustos'ta Rusya'ya ihracatın yüzde 40 arttığına dikkati çeken Başkan Çavuşoğlu, 8 aylık süreçte ise savaşın ihracatımızda neden olduğu yaraların sarılmaya devam edildiğini kaydetti. Çavuşoğlu, "Savaşın ilk günlerinde yüzde 50 olan ihracat kaybı, çatışmaların devam ettiği 7 aylık süreçte geçen yıla kıyasla yüzde 9'luk kayba kadar düştü. Bu kaybın da örtü altı sebze sezonunun başlamasıyla giderilmesi hedefleniyor. Rusya'ya 8 aylık dönemde 113.7 milyon dolarlık ihracat gerçekleşti" dedi.
SEKTÖRLERİN AĞUSTOS İHRACATI
Maden ve metaller sektörünün ağustosta en fazla ihracat gerçekleştiren sektör olduğunu anlatan Çavuşoğlu, yüzde 12.8 artışla 49.3 milyon dolara ihracat gerçekleştirdiğini açıkladı. Yaş meyve- sebze sektörünün yüzde 3 düşüşle 30.8 milyon dolarlık ihracata ulaştığını belirten Ümit Mirza Çavuşoğlu, "Ağustos özelinde kimyevi maddeler sektörümüz 25.9 milyon dolarlık ihracatla yüzde 27'lik bir artış gösterdi. Ağaç mamulleri ve orman ürünleri sektörümüzde 23.6 milyon dolar gerçekleşti. Çimento cam seramik ve toprak ürünleri sektörümüz ağustosta muhteşem bir performans sergileyerek, yüzde 80 artışla 12 milyon dolar ihracata ulaştı" diye konuştu.
JAPONYA REKORU
Çin'e ihracatta Covid'in etkilerinin hala sürdüğünü belirten BAİB Başkanı Çavuşoğlu, şöyle konuştu:
“Ağustos'ta yüzde 38 gerilemeye rağmen Çin'e 15.5 milyon dolar ihracat gerçekleşti. Ukrayna ile savaşta olan Rusya'ya ihracat artmaya devam ediyor. Savaşın ilk haftalarında ihracatın neredeyse yarı yarıya azaldığı Rusya'ya ihracat Ağustos'ta yüzde 40 arttı. ABD'ye ve Hollanda'ya yüzde 50'yi aşan ihracat artışı gelecek için umut verdi. Ağustos ayının en büyük ihracat artışı Japonya'da yaşandı ve aylık 500 bin dolar seviyelerinde olan ihracat yüzde 1040 oranında arttı ve 7.7 milyon dolara ulaştı."
165 ÜLKEYE İHRACAT YAPILDI
Ağustos ayında bölgeden 1053 firmanın 133 ülkeye ihracat yaptığını kaydeden Çavuşoğlu, 8 aylık toplam verileri ise şöyle açıkladı: “Yaş meyve- sebze sektörü yüzde 1.7 düşüş ve 453 milyon dolarla toplam ihracatın yüzde 26'sını oluşturdu. Maden ve metal sektörü yüzde 39 artarak, 360 milyon dolar oldu. Almanya 134 milyon dolarla ilk sırada yer aldı. Çin 125.7 milyon dolarla ikinci, Rusya 113.7 milyon dolarla üçüncü sırada. Bölgemizin ürünleri 8 ayda 165 ülke ve bölgeye ulaşırken, ihracatçı firma sayımız yüzde 22.4 oranında artarak, 2 bin 239 oldu. 3 ülkeye ihracat 100 milyon doların üzerine çıkarken, 39 ülkeye gerçekleşen ihracat 10 milyon doları aştı."
ÜYE FİRMA SAYISI 10 BİNİ AŞTI
Son dönemde BAİB'e üye olan firma sayısında ciddi artış olduğunu söyleyen Çavuşoğlu, “Üye sayımız 10 bini aştı ve her geçen gün artıyor. Bölgemiz açısından çok sevindirici bir durum. Bu vesileyle firmalarımıza bir kez daha çağrıda bulunmak istiyorum. Birliğimize üye olarak dünyaya açılsınlar. Biz firmalarımıza her türlü desteği vermeye hazırız. Hedefimiz mevcut pazarlarda etkinliğimizi artırmak. Güçlü olduğumuz ülkelerin farklı bölgelerinde, daha geniş bir ürün yelpazesi ile de var olmak" dedi.
YENİ PAZARLAR İÇİN ÇAĞRI
Yeni pazarlar oluşturmak için de çalışmaların sürdüğünü dile getiren Başkan Çavuşoğlu, “Bu çerçevede yılbaşından bu yana Dubai, Özbekistan, İngiltere, Güney Afrika ve İtalya'ya bölge ihracatımızı artırmak için heyetler düzenledik. Önümüzdeki süreçte de İtalya, İspanya, Rusya, Tayland, Güney Kore, Dubai, Azerbaycan ve Kazakistan'a heyetler düzenleyeceğiz ve bu ülkelerde fuarlara katılım sağlayacağız. Burada yeni ihracat bağlantıları kurmak için çalışmalar gerçekleştireceğiz. Tüm firmalarımızı bu faaliyetlere davet ediyorum" diye konuştu.
Editör: TE Bilisim