Antalya'nın Demre ilçesinde düzenlenen seminerde örtü altı yaş sebze üretiminde biyolojik mücadelenin önemi anlatıldı.
Demre İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü'nce 'Örtü altı yaş sebze üretiminde biyolojik mücadelenin önemi' konulu bir seminer düzenlendi. Demre Belediyesi Kültür Salonu'nda düzenlenen seminere, konuşmacı olarak Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Karaca katıldı. Seminere Demre Belediye Başkanı Okan Kocakaya, İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Işık, Ziraat Odası Başkanı İbrahim Oğuz, belediye meclisi üyeleri, ziraat mühendisleri, sektör temsilcileri ve üreticiler katıldı.
İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Işık, "Bu toplantının amacı, üreticilerimize bir üretim modeli konusunda biyolojik mücadelenin önemini, bu konuda yapılan çalışmalar, bilimsel gelişmeler konusunda bilgilendirmek. Çünkü gelecek doğru üretimde. Doğru ve sağlıklı üretimin en önemli noktalarından biri biyolojik mücadele yöntemi ile yaş sebze ve meyve üretmektir. Biyolojik üretim konusunda üretici olarak, sektörde yer alan paydaşlar olarak birçok soru, bu seminerde cevap bulacaktır" dedi.
Seminere konuşmacı olarak katılan Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Karaca, "Dünya nüfusu hızla artıyor. Bu nüfusu besleyecek, yeni kuşaklara sağlıklı besin sağlayacak üretim modelleri gerekiyor. Dünyamız bir gıda krizine doğru gidiyor. Bu kıtlık demek. Dünyanın birçok yerinde zaten gıda krizi var. Bu krizi aşmanın yolu üretim. Ancak yapılan üretim sağlıklı yöntemlerle yapılmalı. Kendi soframıza koymayacağımız ürünü, başkalarının sofrasına da göndermemeliyiz. Bu noktada üretimde zararlılara karşı faydalı böcekleri kullanmak geliyor. Faydalı böcekler, yeryüzündeki canlılar için de büyük bir yoğunluk gösteriyor. Son yıllarda yaygınlaşan faydalı böceklerin üretimde kullanılması sayesinde, sağlıklı ürünlere ulaşabiliyoruz. Kimyasalların yerine böcek kullanımı yaygınlaşıyor. Şunu unutmayalım. Üretimde kullanılan kimyasallar toprak yapısını bozuyor. İnsan sağlığını etkiliyor. Doğaya zarar veriyor. Doğadaki birçok canlının ölümüne neden oluyor. Birçok hastalığa yol açıyor. Böcekle yapılan üretimde ihracat olanağı artıyor. Ürünlerimiz dünya pazarlarında yer alabiliyor. Ürün daha iyi para ediyor. Pazar sorunu olmuyor. İnsan sağlığını koruyoruz. Ayrıca biyolojik üretim devlet tarafından destekleniyor. Bu nedenle lütfen kimyasal ilaçlar yerine böceklerin kullanıldığı biyolojik üretimi tercih edelim. Çünkü ülkemizin, hepimizin tarımdaki geleceği, toplumun sağlığı buna bağlı" dedi.
Toplantının sonunda Prof. Dr. Karaca, üreticilerin ve sektör temsilcilerinin sorularını yanıtladı.
 
Editör: TE Bilisim