BÜYÜKŞEHİR, 2020 YILINDA BÜTÇESİNİN YARISINI YATIRIMA AYIRDI
Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin 2020 yılının genel bütçesi, 3 milyar 450 milyon lira olarak planlandı. Belediye, bu paranın 1 milyar 517 milyon lirası ile yatırım yapmayı öngördü.
Büyükşehir Belediyesi Kasım ayı devam meclisi, Muhittin Böcek'in başkanlığında toplandı. Toplantıda Büyükşehir Belediyesi'nin ve ilçe belediyelerin bütçesi oy birliği ile karara bağlandı. Bütçe Komisyonu Başkanı CHP'li Oktay Başaran, yeni yılın bütçesine yönelik rakamları açıkladı. Oktay'ın verdiği bilgilere göre Büyükşehir'in 2020 bütçesi 3 milyar 450 milyon lira olarak belirlendi. 2020'de Büyükşehir Belediyesi 1 milyar 517 milyon liralık yatırım yapmayı öngördü. 645 milyon lira personel, 190 milyon lira faiz gideri, 2020 ödenekleri toplamının ise 400 milyon, sosyal yardımların da 14 milyon olacağı kaydedildi. 19 ilçenin toplam bütçesinin ise 2 milyar 973 milyon lira olduğu ifade edildi.
AŞT YÖNETMELİĞİ DEĞİŞTİ
Belediye meclisinde, Antalya Şehir Tiyatrosu'nun (AŞT) yönetmeliği oy çokluğuyla değişti. Değişiklikle genel sanat yönetmenliği seçimle değil, büyükşehir belediye başkanının kararıyla belirlenecek. Genel Sekreter Cansel Çevikol Tuncer, değişiklikle muğlak ifadelerin giderildiğini söyledi. Değişiklikle tiyatronun bütçesinin denetiminin başkana verildiğini dile getiren Tuncer, "Genel sanat yönetmeni tiyatro alanında çalışmış, başkan tarafından atanacağına yönelik düzenleme yapıldı. Tiyatroda 77 personel çalışmaktaydı. 39 kişi tiyatroda saat ücretli çalıştırılıyordu. Teftiş kurulu raporuyla bu kişilerin işleri sonlandırıldı. Yeni alınacak personel sınavla alınacak. Tiyatromuz bugüne kadar AVM içinde bir salonu kullanıyordu. Buranın kira ve elektrik bedeli çok yüksekti. AVM ile sözleşme, tasarruf çerçevesinde yenilenmedi. Yeni dönemde oyunlar AKM ve Yenimahalle'deki salonlarda sergilenecek" diye konuştu.
TİYATRONUN 5 KİŞİLİK YÖNETİMİNDEN 3 KİŞİ AYNI AİLEDEN
CHP Grup Sözcüsü Deniz Filiz, denetlenebilir ve sorgulanabilir bir yönetmelik değişikliği yaptıklarını söyledi. Tiyatronun kapatıldığına yönelik bir algı oluşturulmaya çalışıldığını belirten Filiz, "Tiyatromuz 2020 yılı ocak ayında perdelerini açıyor. Tiyatro yönetiminde 5 kişilik kurulda aynı soyadından 3 kişi var. Bu durum denetlemeyi engelliyor. Geçen sene yeni olarak sadece bir çocuk ve gençlik oyunu sergilenmiş. Harcanan bütçe çok daha fazla" dedi.
AK PARTİ VE MHP KARŞI ÇIKTI
AK Parti Sözcüsü Ali Çetin ise 36 yıldır AŞT'nin ilk kez sahneyi açamadığını dile getirdi. Önceki yönetmelikle sanatçıların genel sanat yönetmenlerini kendilerinin seçtiğini dile getiren Çetin, "Bu madde değişikliği ile bu seçim ortadan kakıyor. 48 sanatçı işten çıkarıldı. Maddi bahaneler üreterek insanların iş hayatlarını sonlandırmayınız" dedi. MHP Grup Sözcüsü Selçuk Senirli de "Kültür ve sanatta özgürlük vardır. Sanatçının yanındayız. Yönetmeliği uygun bulmuyoruz" dedi.
ALKIŞLI PROTESTO BÖCEK'İ KIZDIRDI
Konuşmaların ardından yapılan oylamada yönetmelik değişikliği, AK Parti ve MHP'nin karşı oylarına rağmen oy çokluğuyla kabul edildi. Maddenin kabulünün ardından meclisi izleyen saat ücretli tiyatrocular ve bazı seyirciler, kararı alkışlarla protesto etti. Alkışlı protesto Böcek'i kızdırdı. Böcek, "Sanatın ve sanatçının her zaman yanında olacağız. Şov yapmanın anlamı yok. Tüyü bitmemiş yetimin hakkını korumaya devam edeceğiz. Belediye çalışanı belediye önünde belediyesini protesto edemez. Siyaset yapamaz, doğum günümü beraber kutlayıp sonrasında siyaset yapmanın anlamı yok. Siyasi davranmayanlar işlerine devam edecek. Geçmiş dönemdeki gibi yapmayacağız" diye konuştu.
 
Editör: TE Bilisim