Antalya Büyükşehir Belediyesi, kent içerisinde kavşaklarda yaşanan trafik sıkışmasına, uzaktan da erişilebilen 'Akıllı Kavşak' ile çözüm üretecek. İlçeler dahil olmak üzere 99 kavşakta kurulacak sistemle trafiğin rahatlatılması planlanırken, zamandan ve yakıttan da tasarruf edilecek.
Türkiye'de trafiğe kayıtlı en çok aracın bulunduğu 4'üncü il konumundaki Antalya'da özellikle son yıllarda artış gösteren araç sayısı nedeniyle kentin ana arterlerinde trafik yoğunlaşıyor. Uzun araç kuyruklarının oluştuğu kavşaklarda trafiği rahatlatmak adına Büyükşehir Belediyesi bazı düzenlemelerde bulundu. Büyükşehir Belediyesi Başdanışmanı Dr. Cem Oğuz, kent içerisindeki trafiği rahatlatmak adına yapılacak çalışmalar hakkında açıklamalarda bulundu.
Bazı kavşaklarda yapılan geometrik düzenlemelerle trafiğin rahatladığını söyleyen Dr. Cem Oğuz, “Antalya'da araç yoğunluklarına bağlı olarak alınan veriler doğrultusunda 38 kavşak belirledik. Bu kavşakların inşaatları 3 aydır devam ediyor ve bu kavşaklar akıllı kavşaklara dönüşecek. Sensörler yardımıyla trafik rahatlayacak. 1.5 ay sonra bunlar tamamlanacak. Bunun dışında da ilçelerle birlikte 61 kavşak uzaktan erişimli akıllı kavşak haline getiriliyor. 99 kavşağımız trafik kontrol merkezimizden yönetimi yapılabilecek. Bununla birlikte trafikte bir rahatlama görülecek" dedi.
PANDEMİYLE YOLCU SAYISI 11 MİLYONDAN 6 MİLYONA DÜŞTÜ
Akıllı kavşaklar sayesinde yılda 827 bin 774 litre yakıt tasarrufu sağlandığını belirten Dr. Oğuz, “Akıllı kavşakların uygulanması ile birlikte araç kuyruklanması sensörler yardımıyla algılanacak ve ona göre ışıklar yanacak. Bu kavşaklar ciddi şekilde yakıt tüketimini ve egzoz gazlarını azaltıyor. 2 pilot kavşakta ölçümlerini yaptık. 2019 Mart ayından bu yana motorlu taşıt sayısında 150 bin artış oldu. Yol kapasiteleri herkesin kendi aracını kullanması sonucu oluşacak yoğunluğa uygun değil. Pandemi öncesinde topluma taşımayı aylık 11 milyon yolcu sayısı mevcutken pandemiyle bu sayı şu an 6 milyona kadar düştü. Bu da trafiğe bir yük olarak biniyor" diye konuştu.
'KAVŞAKLARI KARAYOLLARI YAPACAK'
Yeni Sanayi, Uncalı ve Duraliler kavşakları hakkında konuşan Dr. Oğuz, “Battı çıktı olarak bilinen kavşakların devamının yapılması gerektiği belirtiliyor. Bunun ilgili de Gazi Bulvarı devamında 3 kavşak öngörülüyor. Bu kavşakların yapımı Büyükşehir Belediyesi'nde değil Karayolları'nın uhdesinde. 2012 yılından bu yana belediye imar çalışmalarını yapmış yargı iptal etmiş. Yaklaşık 10 yıllık süreçten sonra bugün son noktaya gelindi. Çalışmaların ardından Karayolları bu kavşakları yapacak ve trafikte rahatlama görülecek" dedi.
'184 BİN YOLCU İÇİN YAPILMIŞ, 6 BİN KİŞİ TAŞIYOR'
Raylı sistemin daha verimli kullanılması için çalıştıklarını belirten Dr. Oğuz, “Raylı sistemde 2'nci etap 184 bin günlük yolcuya göre yapılmış ancak şu an 6 bin yolcu taşımakta. Güzergahı verimsiz. Antalya'da toplu taşımanın iyileştirilmesi raylı sistemin verimli kullanılmasından geçmekte. Park-Et Devam Et sistemiyle araçların yapımı tamamlanacak otoparklara park edenler biletleriyle raylı sisteme ücretsiz binebilecek" diye konuştu.
'KONYAALTI-VARSAK ETABI BAŞLAYACAK'
Etapla birlikte 6 yeni battı çıktı yapacaklarını söyleyen Dr. Oğuz, “3'üncü etabı yeni bitirdik ancak 28 bin yolcu taşımakta. Konyaaltı-Varsak raylı sistem etabının bir kısmına 1 ay sonra projelerini tamamlayıp yapım süreçlerine başlayacağız. Stadyumun oradan sonra raylı sistem Kızılarık Caddesi'ne kadar yerin altından devam edecek. 2025'ten sonra da planlamalara göre Kundu etabına başlanacak. Raylı sistem etabıyla birlikte Atatürk Bulvarı üzerinde 5, Karacaoğlan Kavşağı'na da 1 tane battı çıktılar yapılacak. Burhanettin Onat Caddesi ile Narenciye arasındaki noktaya da battı çıktı yapılacak" dedi.
 
Editör: TE Bilisim