AEDAŞ, ANTALYA’DA 7 İLÇEDE 128 TRAFO, 2 BİN 358 AYDINLATMA DİREĞİ YATIRIMI YAPTI AEDAŞ, ANTALYA’DA 7 İLÇEDE 128 TRAFO, 2 BİN 358 AYDINLATMA DİREĞİ YATIRIMI YAPTI
Cavit Arı tarafından verilen “Manavgat Yangınında evi yanan vatandaştan TOKİ para almasın” kanun teklifi reddedildi.
CHP Antalya Milletvekili ve Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi Cavit Arı Manavgat’ta 2021’de meydana gelen yangında ve bu yıl Kahramanmaraş merkezli Depremlerde evlerini kaybeden vatandaşlarımızın ücretsiz ev sahibi olma talebini TBMM gündemine taşıdı. Arı’nın daha önce Meclis Başkanlığı’na sunduğu kanun teklifi bugün TBMM Genel Kurulu’nda görüşüldü.
Arı yaptığı konuşmada verdiği kanun teklifi ile ilgili şunları söyledi:
MANAVGAT YANGININDA 1.350 EV, 750 AHIR ZARAR GÖRDÜ
“28 Temmuz 2021 tarihinde bildiğiniz gibi Antalya Manavgat ilçesinde çok büyük bir orman yangını meydana geldi. Bu yangın Manavgat yangını olarak alınmakla birlikte Alanya, Akseki Gündoğmuş, İbradı ilçelerimize de sıçrayarak o ilçelerimizdeki birçok ormanlık alan yandı ve yine çok sayıda ev yanarak zarar gördü. Yaklaşık olarak 1.350 ev, 750 ahır bu yangından zarar gördü.”
VATANDAŞA AÇIK SÖZLEŞMELER İMZALATILDI. İNŞAAT VAR, FİYATI YOK
“Manavgat bölgesinde ve diğer ilçelerdeki ormanlık alanlar Orman Bölge Müdürlüğü tarafından yapılan ihalede satıldı. Bir taraftan iktidar TOKİ aracılığıyla evleri yanan vatandaştan evin %50 bedelini talep etti. Bedelin %50'sini TOKİ’nin karşılayacağı, geri kalan %50'sinin de vatandaştan alınacağı ifade edildi. İnşaatlara başlandı. Vatandaşa açık sözleşmeler imzalatıldı, kaç para ödeyeceğini bilmeden bugünlere gelindi. Evlerin bir kısmı teslim edildi ancak hâlâ kaç para ödeyeceği ifade edilmedi.”
“Bizim kanun teklifimiz de vatandaştan alınacak olan %50 bedelin; bölgede yangın nedeniyle satılan orman ağaçlarından karşılanması şeklinde.”
DEPREMZEDELERİN KONUTLARINI 5 KURUŞ ALMADAN YAPACAĞIZ
“Depremde çok sayıda vatandaşımız vefat etti, çok sayıda yaralımız var. Bununla birlikte depremde yıkılan, ağır ve orta hasarlı 820 bin civarında bina söz konusu. İktidar diyor ki: "Binaları biz yapacağız ve bunun karşılığında iki yıl ödemesiz, yirmi yıl vadeli ev satacağız." Genel Başkanımız ve 13'üncü Cumhurbaşkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu da diyor ki: "15 Mayıstan sonra yıkılan ev kiminse eviyle birlikte binasını tamamlayacağız, anahtarını teslim edeceğiz, beş kuruş da para almayacağız."
DEPREM BÖLGESİNDEKİ İHALELER GÖSTERMELİK İŞLER
 “Bu arada iktidar depremden bugüne elli bir gün geçti, enkazın neredeyse tamamı daha ortada duruyor, çadır sorunu çözülememiş, konteyner sorunu çözülememiş. Şimdi siyaseten, seçime dönük, seçim malzemesi yapmak adına "Konut ve altyapı ihalesi yapıyoruz." deniyor. Bunlar göstermelik işler, daha enkazı toplayamamışsın, bu temeller nereye atılmış, sormak lazım. Hangi teknik incelemeler yapıldı, zemin etütleri yapıldı mı, hangi proje uygulanacak; bunların izahı gerekir. Ama tahmin ediyorum kisiyasi malzeme olsun diye atıldığı söylenen temeller bunlar.”
GÖRKEMLİ TÖREN SKANDAL ÇIKTI
“Cumhurbaşkanı tarafından görkemli bir törenle temelini attığınız Defne Yeni Devlet Hastanesi. Vatandaşlarımız görsün, Devlet Hastanesi temeli ve yine Antakya Yeni Devlet Hastanesi temeli. Vatandaşlarımız bunu görsün. Siz milletin aklıyla alay mı ediyorsunuz, milletle dalga mı geçiyorsunuz? İşte, sizin temel atma vaadiniz bu. Bu halk sizin bu oyununuza gelmeyecek, size sandıkta gereken cevabı verecek.”
ANTALYA’DA TOKİ’NİN YAPACAĞI 7 BİN EV NEREYE YAPILACAK?
“TOKİ tarafından emekliye, dar gelirliye, şehit yakınlarına, gençlere satılmak üzere başlatılan Yeni Evim kampanyası vardı. Antalya'da 7 bin konut yapılacakdenildi; bu inşaatların nereye yapılacağını sordum, hangi taşınmaza, hangi ada parsele yapılacağına dair 24 Ocak 2023 tarihinde sordum, hâlâ bir cevap yok Sizin deprem bölgesine yapacağız dediğiniz konutlar da bu vaziyette. Böyle göstermelik, sahte temeller ve yine olmayan ada parsele yaptık denilen inşaatlar.”
15 MAYISTAN SONRA YIKILAN EVLERİ BİZ YAPACAĞIZ
“Sonuç itibariyle İnşallah iktidarımızda halkımızın sorunlarını biz çözeceğiz. 15 Mayıstan sonra yıkılan ev kiminse, binasıyla eviyle tamamını yapacağız, anahtarını teslim edeceğiz, beş kuruş da para almayacağız. Bu çerçevede öncelikle Manavgat'ta evi yanan vatandaşlarımız ve yine depremde zarar gören vatandaşlarımızın evlerinin ücretsiz yapılmasına dair olan kanun teklifimizin kabulünü arz ve teklif ediyorum.”
Arı’nın kanun teklifi AKP ve MHP oyları ile reddedildi.
 

Editör: TE Bilisim