Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Antalya'da 2'si devlet, 3'ü vakıf toplam 5 üniversite olduğunu dile getirerek, “Bu üniversiteler gelişiyor, Alanya ve Antalya’mızı uluslararası bir eğitim merkezi haline getirmek için çalışmalarımıza devam edeceğiz" dedi. 
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, memleketi Antalya'nın Alanya ilçesinde Hamdullah Emin Paşa (HEP) Üniversitesi'nin Nimet-Abdurrahman Alaettinoğlu Yerleşkesi binasının temel atma törenine katıldı. Törene; AK Parti Antalya milletvekilleri Mustafa Köse, Atay Uslu, Kemal Çelik ve İbrahim Aydın, Alanya Kaymakamı Fatih Ürkmezer, Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel, Alanya HEP Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ebru Gülbuğ Erol, HEP Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Hilmi Tokuş ve davetliler katıldı. Alanya HEP Üniversitesi'nin kuruluşundan itibaren bugüne kadarki süreci ve çalışmaları anlatan Bakan Çavuşoğlu, bu üniversiteyle bir gönül bağı olduğunu belirterek, “Çünkü Hamdullah Emin Paşa Koleji'nin ilk mezunlarındanım. Öğrencisi olduğum bir kurumun Alanya'da bir üniversitesinin hayata geçmesi bizim için tarifsiz bir gurur vesilesi. Hamdullah Emin Paşa, bir köy mektebinden mezun olduktan sonra Kahire, Cenevre, Paris ve Londra'da eğitim alarak ülkesi ve milletine katkı sağlamış çok önemli bir şahsiyettir. Hamdullah Emin Paşa, en az üç yabancı dili çok iyi konuşan, bu toprakların değerlerini temsil eden bir aydındı. Üniversitemizin, Alanya’mızın yetiştirdiği bu kıymetli büyüğümüzün adını taşımasından da ayrıca gurur duyuyorum" dedi.
'5 YILDA 400'DEN FAZLA OKUL VE EĞİTİM MERKEZİYLE 46 BİNDEN FAZLA ÖĞRENCİYE ERİŞTİK'
Türkiye'nin 253 dış temsilcilikle dünyanın en geniş beşinci büyük diplomasi ağına sahip olduğunu açıklayan Bakan Çavuşoğlu, “Diplomasi artık sadece siyasi konularla uğraşan, elit, sahadan kopuk bir alan değil, zaten böyle olma lüksü de yoktur. Ticaret, yatırımlar, turizm, kültür, sağlık, savunma sanayi gibi birçok alan artık diplomasiyi doğrudan ilgilendiriyor. Eğitim de Türk hariciyesi olarak önem verdiğimiz bir alandır. Maarif Vakfı temsilcileriyle Antalya'da bir araya geldik. Sadece 5 yılda dünyanın dört bir tarafında 400'den fazla okul ve eğitim merkeziyle 46 binden fazla öğrenciye erişti. Bunda tabi ki Maarif Vakfı yönetim ve çalışanlarının özverisi ve çalışmaları büyük ama bu hükümetimiz ve devletimizin de bir politikası. Başta sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere biz Türkiye Dışişleri Bakanlığı olarak yani diplomasinin de bunda büyük katkısı var. Ev sahibi ülke anlaşması, izinlerin alınması, yeni okulların açılması, bina veya arsa tahsisi gibi tüm konuları bizzat Sayın Cumhurbaşkanımız, olmadığı yerlerde de Dışişleri Bakanı olarak bizzat ben takip ediyorum" diye konuştu.
Türkiye'ye gelen öğrenci sayısını artırmanın da önceliklerden biri olduğunu ifade eden Bakan Çavuşoğlu, bugün 196 ülke içinde yabancı öğrenci sayısı bakımından Türkiye'nin dünyada ilk 10 ülke arasında olduğunu söyledi. 2020 yılında Türkiye'de 185 bin yabancı öğrenci varken, 2021'de talebin daha da arttığını dile getiren Çavuşoğlu, Alanya HEP Üniversitesi öğrencilerinin de yüzde 13'ünün yabancı ve 21 ülkeden öğrenci bulunduğunu kaydetti.
Antalya'da 2'si devlet, 3'ü vakıf toplam 5 üniversite olduğunu dile getiren Çavuşoğlu, “Bu üniversiteler gelişiyor, Alanya ve Antalya’mızı uluslararası bir eğitim merkezi haline getirmek için çalışmalarımıza devam edeceğiz. 16'ncı yüzyılda Alanya'da ders veren 6 medrese var. Bu gelenekten güç alarak üniversitemizi daha da ileri taşımalıyız. Üniversitenin her ihtiyacıyla bizzat ilgilenmeye çalışıyorum. Sadece eğitim amaçlı kurulmuş, gerçek anlamda Türkiye'deki üç vakıftan biridir. Bundan sonra bu istişare ve ortak çalışmalarımızı sürdüreceğiz ama yerel sahiplenme çok önemli. Alanya'nın da tıpkı kuruluş ve bu noktaya gelmesinde olduğu gibi yerel sahiplenmeyi de ortaya koyması gerekiyor" diye konuştu.
'10 TANE SAYGISIZ BÜYÜKELÇİNİN HADLERİNİ BİLDİRDİK'
 Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Sri Lanka Alanya Fahri Konsolosluğu'nun açılışına katıldı. Bakan Çavuşoğlu, Sri Lanka ile siyasi ilişkilerin çok iyi olduğunu, ekonomi, kültür gibi birçok alanda ilişkileri daha da geliştirme potansiyelinin olduğu bir ülke olduğunu söyledi. İki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerden bahseden Çavuşoğlu, ticaret hacminin 500 milyon dolara çıkartılması için gayret sarf edildiğini, potansiyelin ise aslında 1 milyar dolar olduğunu kaydetti.
Halklar arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi bakımından fahri konsolosların önemli rol oynadığını ve oynayacağını düşündüğünü kaydeden Çavuşoğlu, şöyle konuştu:"Türkiye'de çok sayıda fahri konsolos var. Alanya'da fahri konsolos sayımız artıyor. Çünkü Türkiye'nin dünyaya açılan bir kapısıdır Alanya. Ama fahri konsolosluklar sadece bir araca diplomatik plaka takmaktan ibaret değildir. Sorumlulukları, yükümlülükleri vardır. Hem temsil ettiği hem de ülkemize karşı sorumlukları vardır. O nedenle önümüzdeki süreçte, biz de yurt dışında fahri konsolosluklarımızdan çok daha etkin faydalanacağız. Fahri konsoloslarla ilgili hem yurt dışı hem Türkiye'de bir toplantı yapacağız. O ülkelerin büyükelçilerini de çağıracağız, bizim yurt dışındaki fahri konsoloslarımızla bir araya getireceğiz. Özellikle ekonomik ilişkilerin güçlendirilmesinde çok önemli rolleri var" dedi.
Fahri konsolosların temsil ettiği ülke ve ülkemize karşı sorumluluğun ciddiyeti içinde faaliyetlerini sürdürmesi gerektiğini aktaran Çavuşoğlu, "Yani ne yapacağını ve ne yapmayacağını çok iyi bilmesi gerekiyor. Bunlara uyan oluyor, uymayan oluyor. En son bir fahri konsolos Beşiktaş'ımızın yurt dışında oynadığı bir maç öncesi, kendi takımımızı rencide edecek açıklamalarda bulundu. Son derece çirkin, uyardığımız halde bu paylaşımını silmedi, biz de fahri konsolosluk işlemini durdurduk, iptal ettik. Yani ülkemize ve o ülkeye yakışmayacak davranışlardan da kaçınması gerekiyor. En son 10 tane saygısız büyükelçinin de ülkemize yönelik bir ültimatom verme teşebbüsü oldu. Hadlerini bildirdik, geri adım attırdık. O yüzden gerek kariyer diplomatları gerekse fahri konsolosların bu yükümlülükleri çok iyi bilmesi gerekiyor" diye konuştu.
 800'ÜNCÜ FETİH YIL DÖNÜMÜ KUTLAMASI
 Selçuklular tarafından 1221 yılında fethedilen ve kışlık başkent olarak kullanılan Alanya'nın fethinin 800'üncü yıl dönümü, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun katıldığı törenle Alanya Kalesi’nde kutlandı. Kutlama töreni Helenistik, Roma, Bizans medeniyetlerine ev sahihliği yapan ve Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubat tarafından fethedilen Alanya'da, Alaaddin Keykubat'ın da yaşadığı İç Kale'deki tarihi alanda yapıldı. Törene MHP Genel Başkan Yardımcısı Sadir Durmaz, AK Parti Antalya milletvekilleri Mustafa Köse, Atay Uslu, Kemal Çelik, MHP Antalya Milletvekili Abdurrahman Başkan, Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel ve çok sayıda davetli ve Alanyalı katıldı.
Bakan Çavuşoğlu, dünya nüfusunun her sene gelmeyi iple çektiği, denizi, kumu, güneşi, yaylası ve tarihiyle gazel Alanya'nın fethinin 800'üncü yıl dönümünü kutladı. 'Alanya fatihi, iki deniz sultanı' diye nitelendirdiği Alaaddin Keykubat'ı da rahmetle anan Bakan Çavuşoğlu, Alanya'nın nam salmış misafirperverliği sayesinde her yıl milyonlarca insanı bu eşsiz şehirde misafir ettiğini kaydetti.
Bütün heybetiyle Akdeniz'e bakan Kızılkule'nin, bu toprakların, bu denizin kime ait olduğunu gösterdiğini kaydeden Bakan Çavuşoğlu, “Sultan Alaaddin bu topraklardan muhteşem bir imparatorluk iklimi meydana getirdi. Bu büyük medeniyetin çocukları olmak bizim için iftihar vesilesidir. 8 asır sonra bugün, işte bu şanlı mirastan aldığımız ilhamla dış politikamızı şekillendiriyoruz. Geçmişimize ve geleceğimize rengini veren bu adı gibi ak denizde barışın önünü açmak için sahada ve masada etkin varlık gösteriyoruz" dedi.
Akdeniz'de kalıcı barış ve refahın tesisi için çalıştıklarını söyleyen Çavuşoğlu, “Hakkımızı savunmaktan da geri durmuyoruz. Herkesin hakkına hukukuna saygılıyız. Ama hakkımızı da sonuna kadar savunmaya kararlıyız. Biz denizci bir milletiz. Bizi Kızılkule'nin ötesine geçemeyecek hale getirmeyi hedefleyen hain planları bozduk, bozmaya devam edeceğiz. Masaysa masa, sahaysa saha. Hamdolsun hepsine hazırız. Aynı anlayışımız KKTC ve Kıbrıs Türkleri için de geçerli. Bakın Alanya, Osmanlı döneminde 300 yıl Kıbrıs eyaletine bağlı bir sancaktı. Kaderlerimizin bu kadar bağlı olduğu KKTC'nin hakkını ve hukukunu da korumaya devam edeceğiz" diye konuştu.
Gezgin İbn Battuta'nın 7 asır önce Anadolu'ya Alanya üzerinden giriş yapması gibi bugün de Alanya'nın Anadolu'nun dışa açılan kapısı olduğunu kaydeden Çavuşoğlu, şunları söyledi:
“İnsanının zarafeti, doğal güzellikleri ve kültür birikimiyle Alanya tüm dünyada bir cazibe merkezi. Alanya’mız turizmde marka bir şehir. Alanyalı olmanın ayrıcalığını diplomaside de her zaman hissediyorum. Muhataplarımla görüşmelerimde Alanya’mız ve Antalya’mız her coğrafyadan insanın ilgisini çekiyor. Nasıl ki bu şehir asırlardır ecdadımızın başkentlerinden biriyse, bizim de göz bebeğimizdir. Turizmden tarıma, ticaretten sanayiye her alanda bu marka şehre yakışan hizmetleri getirmek için tüm arkadaşlarımızla gece gündüz çalışıyoruz."
 
Editör: TE Bilisim