Çocuklarda ateşin her zaman dikkate alınması gerektiğini kaydeden Dr. Aslı Yalçınkaya, “1 yaş altı bebekler her ne olursa olsun ateşlendiklerinde bir çocuk hekimi tarafından değerlendirilmeli. Ateşe ishal-kusma eşlik ediyorsa sıvı kaybını artırarak daha riskli hale gelebilir" dedi.
Lara Anadolu Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzm. Dr. Aslı Yalçınkaya, çocuklarda yüksek ateş hakkında açıklamalarda bulundu. Uzm. Dr. Aslı Yalçınkaya, ateşin her zaman dikkate alınması gerektiğini belirtti. Dr. Yalçınkaya, “1 yaş altı bebekler her ne olursa olsun ateşlendiklerinde bir çocuk hekimi tarafından değerlendirilmeli. Yaş gruplarına göre enfeksiyon etkenleri ve bunları yaratabileceği problemler farklı olabilir. Ateşe ishal-kusma eşlik ediyorsa sıvı kaybını artırarak daha riskli hale gelebilir. Su çiçeği gibi bazı hastalıklar bebeklerde çocuk hastalara göre daha ağır seyredebilir. 6 ay-6 yaş arası çocuklarda ateşin febril konvülziyon denilen ateşli nöbete yol açma ihtimali varken daha büyük çocuklarda bu risk çok çok daha azdır. Bu gibi durumları ailelerin değerlendirmesi yeterli olmayacağı için ateşi olan çocuğu mutlaka bir çocuk hekimi değerlendirmelidir" dedi.
Uzm. Dr. Yalçınkaya, ateşin nedenlerini şu şekilde sıraladı:“Ateş; üst solunum yolu enfeksiyonu (nezle, grip, soğuk algınlığı, bademcik iltihaplanması, kulak enfeksiyonu), sindirim sistemi hastalıkları, idrar yolu enfeksiyonu, diş çıkarma, aşılama gibi daha basit nedenlere bağlı oluşabileceği gibi zatürre, abse, endokardit gibi kalp enfeksiyonları, romatizmal hastalıklar, periodik ateş sendromları (PFAPA), Covid-19 enfeksiyonu, menenjit, sıcak çarpması, çocukluk çağı neoplazmları (lösemi, lenfoma, nöroblastom, Willm's tümörü vb.), Kawasaki, yenidoğan döneminde sepsis, yenidoğan döneminde beslenememeye veya sıvı kaybına bağlı oluşan dehidratasyon gibi çok daha ciddi durumlar da ateşin nedeni olabilir."
Uzm. Dr. Aslı Yalçınkaya, “Ateş saptandığı taktirde parasetamol veya 1 yaş üstündeyse parasetamol veya ibuprofen çocuğun kilosuna göre uygun dozda verilmelidir. Verdikten sonra da çocuğun doktoru ile bağlantıya geçilmelidir. Ateşi düşürmek bir hastalığın varlığını perdelemez. Aynı zamanda ateş düşürücü ilaçlar hastalığı da tedavi etmez" dedi. Ateş yükseldiğinde ebeveynlerin yapması gerekenlere de dikkat çeken Dr. Yalçınkaya, “Öncelikle ateşli çocuğun üzeri çıkartılmalı ve çok ince giysilerle kalması sağlanmalıdır. Parasetamol veya ibuprofen (1 yaş üstü kullanımı uygun) verilmelidir. Odanın sıcak olmadığından emin olunmalıdır. İdeali 21-22 derecedir. Ateş derecesinin yüksek olduğu durumlarda periferik soğutma uygulayabilirler. Ayrıca ateş vücuttan sıvı kaybına neden olduğu için çocuklar sıvı alımına teşvik edilmelidir. Anne sütü alan bebekler bol bol emzirilmeli" dedi.
PERİFERİK SOĞUTMA
Periferik soğutmayla ilgili Dr. Yalçınkaya şu açıklamalarda bulundu: “30ºC civarında ılık suya bez daldırılır. Çocuk oturtulur ve bu bezle vücut silinir. Islak bezler koltuk altına, bileklerine, dirsek iç yüzeylerine, dizlerin arkasına, kasıklara konulabilir. Ilık duş da aldırılabilir. Sirkeli su veya kolonyalı su ile vücudun soğutulmaya çalışılması doğru değildir. Ateşin düşürülmesi için aspirin kesinlikle kullanılmamalı. Kullanıldığında Reye sendromu gibi tehlikeli bir duruma neden olabilir. Ateşin yükselmesi esnasında vücutta titreme olduğunda bu üşüme zannedilip giydiği kıyafetler artırılmamalı, üzeri kat kat örtülerle örtülmemeli."
Ateş düşürücülerin kapağı kapalı olduğu sürece son kullanma tarihine kadar kullanılabileceğini belirten Dr. Aslı Yalçınkaya, "Oda sıcaklığında +15 ile +25 derece arasında saklanmalıdır. Buzdolabına konulmamalıdır. Kapağı açıldıktan sonra yine oda sıcaklığında +15 ile +25 derece arasında saklanmalı,b uzdolabına konulmamalı ve açılmasının üzerinden 1 ay geçtiyse atılmalıdır" dedi.
 
Editör: TE Bilisim