Antalya Demre ilçesinde Kekova, Noel Baba Kilisesi, Myra Antik kenti gibi dünyaca ünlü değerlere sahip Demre Çayı'nın da geçtiği vadideki onlarca mermer ocağının ortaya çıkardığı görüntüler doğa sporcularını isyan ettirdi. Antalya Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü'nden İsmail Ülker, mermer ocaklarının tarihi dokuya zarar verdiğini iddia etti.
Myra Antik Kenti ve dünyaca ünlü kaya mezarlarına çok yakın bir bölge olan Demre Çayı'nın Toroslardan denize döküldüğü yol boyunca uzanan vadideki mermer ocakları, hem doğayı hem tarihi alanları tehdit ediyor. Antalya Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü'nden İsmail Ülker ve doğa sporcuları bölgede yaptıkları etkinlik sırasında bölgedeki mermer ocaklarını fotoğrafladı. Doğaseveler, mermer ocaklarının bölgedeki endemik tür olan Likya semenderlerinin yaşam alanlarını tehdit ettiği, vadiyi de tahrip ettiği söyledi.
Çam ağaçlarıyla kaplı alanları da oluşturan mermer ocaklarının Demre Çayı'nın gözyaşları gibi göründüğünü dile getiren İsmail Ülker, "Bu kadarı da olmaz. Son iki yıl içinde iki kez vadiden geçtim. Bu yaz da geçtim ve çok kötü durumda. Her şeyin de bir haddi hududu var, bu kadar da olmaz dedirtiyor. Kasaba Ovası'ndan Demre'ye deniz tarafına çıkan bir vadi burası, Demre Çayı da bu vadinin içerisinden çıkıyor. Buranın etrafı da tarihi doku. O tarihi doku tahrip oluyor mu olmuyor mu pek fikrimiz yok. Ama doğal olarak çok tahrip edildiği ortada zaten. Demre Çayı'nın hemen kıyısı, içinden geçen bir yol ve koca kamyonlar sürekli mermer taşıyor. Kasaba Ovası tarafındaki girişi antik yerleşim alanı. Öbür tarafı Myra Antik Kenti. Vadide kaya mezarları var. Ne derece tahrip oluyor bilmiyoruz. 10'un üzerinde mermer ocağı var. Vadi boyunca sıralanmışlar" dedi.
 
Editör: TE Bilisim