DEMRE MYRA – ANDRİAKE  KAZILARI SONA ERDİ
 Demre ilçesinde yürütülen Myra-Andriake kazılarının bu yılki bölümünde, Andriake Liman Kenti'nin Batı Hamamı gün ışığına çıkarıldı.
   Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Akdeniz Üniversitesi işbirliğinde, Antalya’nın Demre İlçesi’nde yürütülen Myra – Andriake Kazıları’nın bu yılki bölümü sona erdi. Kazıların bu yılki bölümünde, Andriake Liman Kenti’nin Batı Hamamı gün ışığına çıkarıldı. Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nevzat Çevik Başkanlığı’nda yürütülen kazıların bu yılki bölümü yaklaşık dört ay sürdü. Kazılarda, Akdeniz, Koç ve İstanbul Üniversitesi’nden 10 bilim insanı, 11 arkeolog, 15 arkeoloji öğrencisi ve 45 işçi görev aldı. Kazılarda önce çevre temizliği ve düzenleme yapıldı. Yarım kalan A ve B Kiliseleri’nin kazıları tamamlandı. Kazıların bu yılki bölümünde en önemli buluntu olarak Batı Hamamı’nın kazısı tamamlanarak gün ışığına çıkarıldı. Batı Hamamı, Andriake Liman Kenti’ndeki iki hamamdan biri. 17m X 25m boyutlarında. Hamam, Roma dönemi boyunca gelenlere sosyal bir merkez olarak hizmet verdi. Bizans Dönemi başlangıcında hamam, daha sonra atölye olarak hizmet verdi. Ortaya çıkarılan Batı Hamamı, hamam kültürü konusunda birçok veriyi ortaya çıkardı.  Bu dönemde ayrıca B Kilisesi’nin konservasyonu tamamlandı. Geleceğe sağlam olarak taşındı. Kazı boyunca bulunan seramik, cam ve metal eşyalar, sikkeler bulundu. Bu eşyalar kazı evindeki laboratuvarda temizlenerek, arşivlendi.
    Bu yıl 10.  Yılının dolduran Myra – Andriake Kazıları ile ilgili olarak Kazı Başkanı ve Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nevzat Çevik yaptığı konuşmada”Myra – Andrike Kazıları’nda 10. Sezonu 4 aylık çalışma ile bu hafta sonu kapatmış olacağız. Bu sezonda 10 yıllık projemizde olan çalışmaları devam ettirdik. Bu sezona düşen çalışma Batı Hamamı kazıları idi. Batı Hamamı Kazıları’nı da tamamlamış oluyoruz. Bundan sonra konservasyon ve restorasyon çalışmaları üzerine devam edeceğiz. Hamam, Andriake bir liman kenti olduğu için çok önemli bir merkez. Bu iki hamamdan biri. Onu da kazarak kamu merkezindeki bütün binaları kazmış ve korumuş oluyoruz.  Gezi güzergahındaki çalışmayı da 10 yılda tamamlamış oluyoruz. Hamamda da birçok evre tesbit ettik. Uzun yıllar kullanıldığını gördük. Hamam sistemini belgelerle belirlemiş olduk.  Bilimsel olara hamam ait bir sorumuz bulunmamakta”dedi.
 
Editör: TE Bilisim