KÜKÜRTLÜ SUDA ŞİFA ARIYORLAR
       Demre ilçesinde oturanlar ve tatile gelenler, yaz- kış buz gibi suda serinlemek için Çayağzı Limanı üzerindeki kükürtlü su kaynaklarını tercih ediyor. Çeşitli hastalıklara iyi geldiğine inanılan suya girenler, şifa da arıyor.
    Türkiye yanıcı ve yakıcı Eylül  sıcakları ile kavruluyor. Yüksek sıcaklık yüzde 60 – 70’lere varan nemle birlikte 40 dereceye kadar hissediliyor. Türkiye’nin birçok yerinde insanlar, yaz sıcakları ile bunalırken, Antalya’nın Demre İlçesi’nin Çayağzı Limanı Yolu’nun sağından, solunda fışkıran soğuk suya gelenler bu yüksek sıcaklığı hissetmiyor. Demre İlçesi’ne gelenler, Çayağzı Limanı Yolu’nun sağından ve solundan fışkıran buz gibi kükürtlü bir su ile karşılaşıyor. Yolundan sağında ve solunda iki dere akıyor. İki derenin suyu buz gibi. Yaz kış 12-13 derece civarında. Dışarıda ise sıcaklık nemle birleşince, 38-40 derece arasında hissediliyor. Demreliler ve Demre’ye tatile gelenler, sıcaktan bunalınca, denizde çıkınca, tarlada çalışıp terleyince soluğu iki soğuk su kaynağında alıyor. Şifalı ve kükürtlü olan su, Türkiye’nin şifalı sular kataloğunda da yer alıyor. Soğuk suya girenlerin vücudu dinleniyor. Kas ağrılarını gideriyor. Sudan çıkıldığı zaman duş alınmadığı takdirde, vücut 4-5 saat serin ve rahat olarak kalabiliyor. Su ayrıca birçok hastalığa iyi geliyor. Güneş yanıklarını, sinek ısırmalarından oluşan sivilceleri yok ediyor. Mantar hastalıklarını iyileştiriyor. Soğuk su denilen yolun sağındaki su kaynağının yanındaki çamurun birçok cilt hastalığına iyi geldiği söyleniyor. Soğuk suya gelenler, burada çamur banyosu da yapıyor. Buradaki su kaynağında bin yıllık Bizanslılar’dan kalan dar ve derin bir havuz var. Özellikle çocuklar ve gençler, buradaki havuza atlarak şoklama yapıyor. Havuzun üstünden aşağıdaki büyük havuza atlayış yapıyor. Buradaki havuzlar ve sular, Demre Belediyesi ve Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı BAKA’nın ortak projesi ile üç yıl önce yeniden düzenlendi. Bu sezon öncesi Demre Belediyesi tarafından dinlenme tesisleri yenilendi. Yolun solunda ise, Burguç adı verilen bir kayadan fışkıran şifalı bir  sular var. Burada da aynı şekilde düzenleme yapıldı. Bu suyun aç karna içildiği zaman barsakları temizlediği, mide hastalıklarına iyi geldiği biliniyor. Soğuk sudan çıkanlar, geceleri rahat biçimde uyuyabiliyor. Kısacası Demre’de sıcaktan bunalanların şifa bulduğu, girdiği zaman sıcaklığı hissetmediği bir sular var. Gün boyu bu suya insanlar akın ediyor. Suda en fazla kalınabilecek süre beş dakika.
    Ali Keskin yaptığı konuşmada” Ben Ankara’dan ilk defa Demre’ye soğuk suya geldim. Harika bir yer.  Soğuk suya girdiğiniz zaman vücut dinleniyor. Artı bu çamurunda cilt hastalıklarına, ağrılara, sızılara iyi geldiği söyleniyor. Soğuk suya girdiğiniz zaman çıkmak istemiyorsunuz. Harika bir yer”dedi.
   İstanbul’dan gelen Nuray Malcanlı Alparslan da yaptığı konuşmada” Demre’deyim. Demre’ye ilk defa geliyorum. Bu soğuk suya da ilk defa geliyorum. Burası çok güzel. Ben bu suya bayıldım. İnsanı çok utlu ve huzurlu hissettiren bir yer burası. Herkesin gelmesini tavsiye ederim. Mükemmel bir yer”diye konuştu.
Yasin Avcı ise yaptığı konuşmada” Suyumuz kükürtlü ve soğuk bir sudur. Rahatlatıcıdr. Güneş yanıklarına, sinek ısırmalarına çok iyi gelir. Bu yaz sıcağında gelip serinlemenizi bekleriz. Keşfedilmeyi bekleyen bir güzellik suyumuz” dedi.
  İsmail Can Uyar da yaptığı konuşmada”Suyumuz çok güzel ve şifalı bir sudur.  Suya girdiğinizde sıcaklığı hissetmezsiniz. Vücudunuzu dinlendirir.  Sudan çıktıktan sonra duş almazsanız, vücudunuz 4-5 saat serin kalır” dedi.
    
 
Editör: TE Bilisim