Demre ilçesinde Sıfır Atık Projesi'nin tanıtım toplantısı yapıldı.
  Antalya’nın Demre İlçesi’nde, Demre Belediye Başkanlığı tarafından, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan tarafından başlatılan  “ Sıfır Atık Projesi’nin”  tanıtım toplantısı düzenlendi. Demre Belediyesi Kültür Salonu’nda düzenlenen toplantıya; Jandarma Komutanı Teğmen Emre Tırpancı, İlçe Milli Eğitim Müdürü Cengiz Coşkun, Akdeniz Su Ürünleri Enstitüsü Müdürü Rızvan Süyek, Kekova Sahil Güvenlik Bot Komutanı Astsubay Üstçavuş Dursun Onur, Likya Uygarlıkları Müzesi Müdürü Nilgün Sezgin, Yazı İşleri Müdürü Ahmet Çırpar,  daire amirleri, okul müdürleri, belediye çalışanları ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.
   Toplantıda konuşmacı olarak Çevre Mühendisi Lütfiye Özbağdat katıldı.Toplantıda konuşan Özbağdat yaptığı konuşmada” İnsan doğanın efendisi değil, doğanın bir parçasıdır. Doğanın bir parçası olarak, doğayı korumak, gelecek nesillere temiz, yaşanılır bir doğa bırakmak insana düşen en büyük görevdir. Bunun en önemli aşamalarından biri atıkları geri dönüşüme kazandırmaktır. En büyük atık çöplerdir. Hep diyoruz çöp altındır. Evet çöp  ayrıştırılarak değerlendirilirse altındır. Ne yazık bunu henüz ülkemizde başarabilmiş değiliz. Türkiye’de çöplerin % 61’i düzenli olarak toprağa gömülüyor. Yüzde 29’u vahşi depolama yani doğaya dökülüyor. Yüzde onu da farklı biçimlerde değerlendiriliyor.  Bu gelişmiş ülkelerde tam tersi. Bu nedenle bu proje başlatıldı. Projede her kurum bir odak noktası belirleyecek. Mevcut durum tesbit edilerek, projenin uygulanması için ihtiyaçlar belirlenecek. Kurum çalışanlarına, öğrencilere eğitim verilecek. Proje için bakanlıkta mutlaka bir fon oluşturulacak. İleriki süreçte projenin başarısı için mutlaka cezai işlem getirilecek. Kurumlara, okullara üçlü atık depoları konulacak. Bu depolarda kağıt, cam ve metal bölümleri bulunacak. Toplanan atıklar ve çöpler, ayrıştırılarak sanayi tesislerine verilecek. İşte burada paraya, yani altına dönüşecek” dedi.
 Toplantının soru yanıt bölümünde bazı okul müdürlerinin; “ Biz zaten kağıt toplayarak satıyoruz.  Okulumuza gelir sağlıyoruz. Bu proje ile bu gelirden olacağız. Bunun önüne nasıl geçilecek ? sorusu geldi. Bu soru tartışmaya eden oldu. Bazı katılımcılar; bu sorunun yanıtının bu toplantıda verilemeyeceğini, toplantının bu soru ile özünden saptırıldığını belirttiler. Çevre Mühendisi Özbağdatlı da;  bu sorunun net yanıtını ben burada veremem. Atıkları belediyeler toplayacak. Bunları satacak. Belediyeler bu atıklar karşılığında, mutlaka okulların sorunlarının çözümüne katkı sağlayacaktır diyerek Muratpaşa Belediyesi’nin Komşu Kart Projesi’ni örnek olarak verdi.
 
Editör: TE Bilisim