Uşak Üniversitesi Uygulamalı Sosyal Bilimler Yüksek Okulu öğretim üyeleri Doç. Dr. Ercan Özen, doktor öğretim üyesi Hakan Boz’un önderliğinde bu yıl ikincisi düzenlenen “Uluslararası Sosyal Bilimler Kongresi”, Antalya’nın Demre İlçesi’ne bağlı Beymelek Mahallesi’ndeki Akdeniz Su Ürünleri Enstitüsü’nde başladı.

   Demre Kaymakamlığı ve Demre Belediyesi’nin destekleri ile düzenlenen kongreye, başta Akdeniz Üniversitesi, İzmir Demokrasi Üniversitesi Malta Üniversitesi ve Rmanya Lasi Üniversitesi olmak üzere, 25 ülke üniversitesinden bilim adamları destek veriyor. Kongreye, yerli ve yabancı 250 bilim adamı katılıyor. Akdeniz Su Ürünleri Enstitüsü’nde başlayan kongrenin açılış oturumuna, Demre Kaymakamı Murat Uz, Belediye Başkanı Süleyman Topçu, İzmir Demokrasi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bedriye Tunçsiper, Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Myra Andriake Kazıları Başkanı Prof. Dr. Nevzat Çevik, Ak Parti Demre İlçe Başkanı Ünal Arıkan, Akdeniz Su Ürünleri Enstitüsü Müdürü Rızvan Süyek, yerli ve yabancı bilim adamları katıldı.

   Kongrenin açılışında bir konuşma yapan Demre Kaymakamı Murat Uz yaptığı konuşmada”Böyle bir uluslararası sosyal bilimler kongresi için Demre’nin seçilmiş olması, bizleri onurlandırdı. Düzenleme kuruluna çok teşekkür ediyorum.  Demre, tarihi ve doğal zenginlikleri, tarımsal potansiyeli ile Türkiye’nin önemli üretim ve turizm merkezlerinden biri. Özellikle gelecekteki turizm potansiyeli ile, Türkiye’nin önemli merkezi olmaya aday. 250 yerli ve yabancı bilim adamının bu zenginlikleri görmesini, özellikle Demre’nin tanıtımı açısından çok önemli buluyorum” dedi.

   Kongrenin açış konuşmasın bir sunum yapan Bandırma 17 Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erdoğan Koç ise yaptığı konuşmada”Bir ülke ürettiği ürünün markalamasını mutlaka yapmalıdır. Bir İtalya’yı düşünün. Bir litre zeytinyağını 70-80 Euro’ya satıyor. Nasıl satıyor ? Marka yaratarak. Dünya fındık üretiminin yüzde seksen beşi Türkiye’de. Türkiye’nin fındık ihracatından kazandığı  2,3 milyar dolar. Bizden fındığı alıp Nutella yapan Ferraro Firması’nın cirosu 11 milyar Dolar. Bu nedenle Türkiye teknoloji üreten, marka yaratan  gençler yetiştirmeli. Nedir bunlar, çelik, robot, akıllı cep telefonu, seracı için domates tohumu, bilgisayar, krem üretmeli. Bunları ihraç etmeli. Alman şirketlerinin satış potansiyelinin % 94 ‘ü, Japon şirketlerinin satış potansiyelinin yüzde seksen beşi yurt dışındandır. Nestle’nin satışlarının yalnızca yüzde ikisi İsviçre’de gerçekleşiyor. Bunlar marka yaratmanın önemini gösteriyor. Ama Türkiye’nin yaptığı 1 dolarlık ihracatın 82  senti ithalata dayalıdır. Türk turizm sektöründe % 92-94 yerli ürün ve hizmet kullanmaktadır.Türk turizmi 4,44 rekabet puanı ile, dünyada rekabet oranı açısından dünyada 44. sıradadır.

   Türkiye’ye gelen turistlerin % 70’i kum, deniz ve güneş için gelmektedir. Bunu kırmanın rekabet gücünü geliştirmenin tek yolu yeni ürünler ve destinasyonlar bulmaktır. Antalya il olarak toplam  tarımsal üretimde Türkiye’de ikinci ildir. Türkiye bitkisel üretim değerinin % 6.79’unu karşılayarak birinci sıradadır. 260 bin 340 dekar alanda örtü altı üretim yapılmaktadır.  İşte Antalya için öneri AGRO Turizm. AGRO Turizmi geliştirmek için yerel tarım ürünlerinde farkındalık yaratmak gerekir.tarım temelli ürünleri farklı biçimde kullanmanın geliştirilmesi. Bir örnek vermek gerekirse, Kapodaokya’da bir ekolojik turizm firmasının tatil proğramına katılanlar keçi sağmak, peynir yapımı, at bakımı gibi işlerde geçirdikleri bir haftalık tatil için 6 bin lira ödüyor. Bu tür alternatif turizm seçenekleri ile kırsal kesime turist akını sağlanabilir. Demre için bunlar uygulanabilir. Noel Baba il ilgili farklı etkinlikle düzenlenebilir”diye konuştu.
   Üç gün sürecek kongrede, farklı konularda 250 bilim adamı 170 oturum düzenleyecek.
 
   
 
Editör: TE Bilisim