Demre ilçesinde bu yıl ilk kez düzenlenen Yapay Resif Çalıştayı başladı.
Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü tarafından ilk kez düzenlenen 1. Yapay Resif Çalıştayı, Antalya’nın Demre İlçesi’ne bağlı Beymelek Mahallesi’ndeki Akdeniz Su Ürünleri Araştırma, Üretim ve Eğitim Enstitüsü’nde başladı.
   İki gün sürecek çalıştayın açılışına Demre Kaymakamı Murat Uz, Kaş Kaymakamı Ulaş Akhan, Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Nuri Yılmaz, Akdeniz Su Ürünleri Enstitüsü Müdürü Rızvan Süyek, Sualtı Fotoğrafçısı Tahsin Ceylen, Akdeniz, Ege, Çukurova, Adnan Menderes ve İskenderun Üniversitesi’nden öğretim üyeleri, İl Tarım ve Orman Müdrlükleri’nin Balıkçılık ve Su Ürünleri Şube Müdürleri, özel sektörden temsiiciler ve enstitünün teknik elemanları katılıyor. İki gün sürecek çalıştayda, Ege Bölgesi’nde 2013  2017 yılları arasında sürdürülen yapay resif projesinin değerlendirmesi yapılacak. Sürdürülebilir bir deniz ekolojisi oluşturmak adına alınacak ek tedbirler, ileride yapılacak olan yapay resif projelerinin planlaması ve öneriler ele alınacak. Bilim adamları, çalıştay boyunca bildiriler sunacak. Nelerin yapay resif olduğu, yapay resiflerin sualtı canlı yaşamına katkıları ele alınacak.
Çalıştayın açış konuşmasını yapan Akdeniz Su Ürünleri Enstitüsü Müdürü Rızvan Süyek yaptığı konuşmada”Bu alanda bir çalıştay düzenlenmesi, Türkiye balıkçılığının geleceği açısından son derece önemli. balıkçılık kaynakları yıllardır sürdürülen avcılık yöntemleri ve aşırı kirlilikten olumsuz etkilenmiş, balık stokları giderek azalmış ve dengesizleşmiştir. Hassas eko sistemlerin ve doğal resiflerin çevresel etkilerden zarar görmesi, denizlerdeki canlı yaşamının ve bazı önemli türlerin tehlikeye girmesine neden olmuştur. Bu sorunun en iyi çözümlerinden biri kıyısal alanlara yapay resiflerin yerleştirilmesi olmuştur. Kıyısal alanlarda çekilen dip trollerinin deniz zemininde fauna ve floraya verdiği zararlar   birçok ülke tarafından fark edilmiş ve bu zararları önlemek için tedbirler alınmaya başlamıştır.Yapay resifler, bırakıldıkları alanlarda  kullanılan dip trol ağlarına hasar vererek kullanılmaz hale getirir.  Bu nedenle yapay resifler, trol avcılığının önlenmesinde yıldan yıla artan oranda kullanılır hale geldi. Günümüzde yasa dışı trol balıkçılığına karşı antitrol resif modelleri tasarlanıp, uygulanmaya başladı. Bu doğrultuda yürütülen Yapay Resif Projesi, kıyısal alanlardaki stok dengesini ve ekolojik yapıyı korumaya yönelik önemli bir adım olup; farklı ülkelerde yapılan uzun soluklu projeler gibi, bakanlığımızın ve ilgili kurumların da daha uzun süreli hazırlık gerektiren, daha köklü projelere adım atması, ülkemiz balıkçılığı için çok önemlidir. Bu konuda enstitü olarak her türlü katkıyı yapmaya hazırız” dedi.
Açılış konuşmalarının ardından çalıştayda bilim insanları tarafından bildiriler sunulmaya başladı.
 
 
Editör: TE Bilisim