Antalya’nın Demre İlçesi’ne bağlı Beymelek Mahallesi’nde bulunan Akdeniz Su Ürünleri Araştırma, Üretim ve Eğitim Enstitüsü’nde, Türkiye’de ilk kez Yılan Balığı’nı Yapay Yolla Üretme Çalışması başlatıldı. Proje başarıya ulaşırsa, Japonya’dan sonra yılan balığını yapay yolla üreten ikinci ülke Türkiye olacak.
Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TEGEM) tarafından desteklenen projeyi, Akdeniz Su Ürünleri Enstitüsü’nde su ürünleri mühendisi olarak görev yapan  Süleyman Öztürk yürütüyor. Proje kapsamında Beymelek Dalyanı’ndan ve Demre’nın Çayağzı Limanı’daki iki küçük çaydan sağlanan  15  dişi 60 erken yılan balığı, enstitüdeki tanklara alındı. Erken yılan balıklarından sperm, dişi yılan balıklarından yumurta alınacak. Sperm ve yumurtalar yapay ortamda döllendirilecek. Döllemeden alınacak larvalardan yavru yılan balığı üretilecek. Proje, ilk aşamada 24 ay sürecek.
Proje ile ilgili olarak enstitü yetkilileri; yılan balıkları üremesini denizde yapan, beslenmesini acı su ve tatlı suda yapan bir tür.  Eti lezzetli ve omega 3 açısından son derece zengin. Ancak aşırı ve düzensiz avlanma nedeniyle, 2010 yılından bu yana nesli tükenmekte olan canlıların kırmızı listesinde.  Bu nedenle bu proje çok önemli.  Bu balıklar Atlas Okyanusu’nu geçerek Sargaso Denizi’nin Meksika Körfezi’nde üreme yapıyor. Oradan Avrupa Kıyıları’na ve tüm Akdeniz kıyılarına yayılırlar. Ülkemize de bu balıklar, acı suların yer aldığı dalyanlara ve çaylara geliyor. Beymek Dalyanı ve Demre’nin Çayağzı Bölgesi’ndeki acı sular beslenme alanlarından ikisi. Bu yerlerde beslenmesini tamamladıktan sonra üredikleri Meksika Körfezi’ne geri dönerler. Enstitümüzde yılan balıklarının yapay yolla üretilmesi çalışması başlatıldı. Zor bir çalışma olmasına rağmen, enstitü olarak bu projeyi başarı ile gerçekleştirmeye çalışacağız.  Projenin başarılı olması halinde Japonya, Hollanda, Almanya gibi ülkelerle, aramızdaki bilimsel ve teknik anlamda açığımızın kapatılmasına katkı sağlayacağımıza inanıyoruz. Şu ana kadar yapay yolla yılan balığını, Japonya bir miktar üretti. Enstitü olarak dünyada yulan balığını yapay yolla üreten ikinci ülke olma yolunda azimle bu çalışmayı sürdürüyoruz  dediler.
 
Editör: TE Bilisim