11 BELEDİYE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN ETKİLERİNE KARŞI İŞBİRLİĞİ YAPTI
Akdeniz ve Ege Denizi'ne kıyısı olan 11 belediye, iklim değişikliğinin etkilerine karşı deniz ve kıyıların korunmasına yönelik işbirliği konusunda anlaştı. Belediyeler, iklim değişikliklerine yönelik yeni birimler kuracak.
Akdeniz ve Ege’ye kıyısı olan 11 belediye, Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin öncülüğünde iklim değişikliğinin etkilerine karşı deniz ve kıyıların korunmasına yönelik işbirliği yaptı. Ortak bir protokol hazırlayan belediyeler, iklim değişikliklerinin etkilerine yönelik eylem planı hazırlayıp, tedbirler alacak ve yeni birimler oluşturacak. Antalya Büyükşehir Belediyesi Kent Tarihi ve Tanıtımı Dairesi Başkanlığı tarafından yürütülen “Antalya’nın Deniz ve Kıyılarının İklim Değişikliğine Adaptasyonu Projesi” büyüyerek devam ediyor. Proje kapsamında Akdeniz ve Ege’ye kıyısı olan Antalya, İzmir, Adana, Muğla, Aydın, Balıkesir, Hatay, Mersin, Girne, Edirne, Çanakkale belediyeleri iklim değişikliğinin etkilerine karşı deniz ve kıyıların korunmasına yönelik işbirliğinde anlaşarak, protokol hazırladı.
Projeyle ilgili Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde 11 belediyenin katılımıyla bir toplantı düzenlendi.  Toplantıya Antalya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mustafa Gürbüz, Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü, Edirne Belediyesi Başkan Yardımcısı Hakan İşcan, Çanakkale Belediyesi Başkan Yardımcısı Mehmet İrfan Mutluay, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Yıldız Devran, Mersin Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Hasan Gökbel, Adana Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Gülşen Birgül Ağdemir, Muğla Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma Kontrol Daire Başkanı Aylin Giray, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Etüt ve Projeler Daire Başkanı Şahin Kabakuş, Aydın Büyükşehir Belediyesi Denizcilik Daire Başkanı Barış Tarım ve Antalya Büyükşehir Belediyesi Kent Tarihi ve Tanıtımı Daire Başkanı Durmuş Ali Arslan katıldı. 
BELEDİYELER ORTAK HAREKET EDECEK
Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin Türk Deniz Araştırmaları Vakfı ortaklığıyla yürüttüğü “Antalya’nın Deniz ve Kıyılarının İklim Değişikliğine Adaptasyonu Projesi”nin başarıyla sonlandığını ifade eden Genel Sekreter Mustafa Gürbüz, “Projenin burada kalmaması uygulanabilirliğinin devam ettirilmesi açısından Antalya ölçeğinde örnek olmak üzere kıyı şeridindeki illerimizle birlikte bu projeyi devam ettireceğiz. Burada Akdeniz ve Ege’ye kıyısı olan 11 ilimizin temsilcileri var. Akdeniz Ege kıyılarının korunmasına yönelik hazırladığımız işbirliği protokolüne belediye başkanlarımız da imza koyacak” diye konuştu.
GELECEK KUŞAKLARA TEMİZ DÜNYA BIRAKMALIYIZ
Protokolün iklim değişikliğine karşı belediyelerin ortak hareket etme kararlığını gösterdiğini ifade eden Gürbüz, “Antalya’mız en fazla mavi bayrağa da sahip kıyı şeridine sahip. Denizlerimizde zararlı türlerin geliştiğini görüyoruz. Aslan balığı, balon balığı Akdeniz'de oldukça fazla sayıda türler haline geldi. Doğamızı çevremizi korumalı, gelecek kuşaklara sağlıklı bir dünya ve şehir bırakma adına biz yerel yöneticilere sorumluluklar düşüyor. Zararlıların ortadan kaldırılması, kıyıların temizliğine yönelik neler yapabileceğimiz noktasında önemli bir projeyi hayata geçirdik. İşbirliğimizin hayırlı uğurlu olması diliyorum” diye konuştu.
PROTOKOL MADDELERİ
Protokol kapsamında 11 belediye iklim değişikliği ile ilgili daire başkanlığı, şube müdürlüğü veya koordinasyon merkezi kuracak. İklim değişikliği eylem planı hazırlayacak olan taraflar, iklim değişikliğinin en fazla etkileyeceği tarım, turizm ve su kaynakları gibi alanlarda taslak tedbirleri oluşturacak. Ayrıca taraflar iklim değişikliğinin etkilerine karşı deniz ve kıyıların korunmasına yönelik bütünleşik kıyı alanları ve okyanus yönetimi stratejik eylem planı hazırlayacak.  Protokolün diğer maddeleri şunları kapsıyor: Tarafların deniz kirliliğinin önlenmesi ve azaltılmasına yönelik tedbirleri belirlemesi ve uygulaması. Tarafların, doğaya sızan atıkların özellikle plastiğin azaltılmasına yönelik tedbirleri belirlemesi ve uygulaması. Denizlerin uzun vadede korunması, başarılı bir denizel ekonominin kurulması ve denizlerde sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşılmasını hedefleyen mavi ekonomiye yatırım yapılmasının sağlanması. Denizci bir toplum olma hedefiyle her yıl ortak belirlenecek bir tarihte 'Deniz Festivali' düzenlenmesi.”
BAŞKAN BÖCEK’E ZİYARET
Belediye temsilcilerinden oluşan heyet, toplantıdan önce Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek tarafından ağırlandı. Konuk belediyeleri Antalya’da ağırlamaktan büyük mutluluk duyduğunu ifade eden Başkan Böcek, projenin denizler ve turizm için önemine işaret etti. Ziyarette, iklim değişikliğinin kıyı ve denizlere etkisine karşı alınacak önlemler ve risk yönetim stratejisi değerlendirildi.
 
 
 
Editör: TE Bilisim