DEMRE’DE DEVE GÜREŞİ ŞENLİĞİ
     Demre ilçesinde, Yörük kültürünün bir parçası olan, mevsimin en büyük deve güreşlerinden biri düzenlendi.
   Antalya’nın Demre İlçesi’nde, Yörük kültürünün bir parçası olan mevsimin en büyük deve güreşlerinden biri düzenlendi. Güreşlerden sağlanan gelir, Antalya Süper Amatör Lig’te şampiyonluk mücadelesi veren Demre Belediyespor yararına kullanılacak. Demre Kaymakamlığı, Demre Belediyesi’nin katkıları ile Mavi Akdeniz Yeşil Demre Deveciler Derneği tarafından bu yıl 16.’sı düzenlenen deve güreşleri, Demre’ye bağlı Köşkerler Mahallesi’ndeki deve güreşi sahasında yapıldı.  Güreşlere Antalya, Muğla, Denizli, Aydın, Manisa, Balıkesir ve Çanakkale’den 139 ünlü deve katıldı. Bu deve sayısı, bugüne kadar Demre Deve Güreşleri’ne katılan en çok deve sayısı oldu. Güreşleri aralarında Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Demre Kaymakamı Onur Şatıroğlu, Demre Belediye Başkanı Okan Kocakaya, Finike Belediye Başkanı Mustafa Geyikçi, Elmalı Belediye Başkanı Halil Öztürk, İYİParti Antalya İl Başkanı Yavuz Temizer, İYİ Parti Kaş İlçe Başkanı Şah İsmail Yılmaz, ilçede örgütlü tüm siyasi partilerin ilçe başkanları, belediye meclisi üyeleri, mahalle muhtarlarının da bulunduğu yaklaşık 6 bin kişi izledi. Develer, sahada güreşirken, güreş sahası dışındaki alanda deve sucuğu satıldı. Çok güzel bir havada yapılan, birinciliğin olmadığı güreşlerde katılan develere yolluk verildi. Develer ikişerli eşleştirilerek folklorik güreşler yapıldı. Güreşlerde develer en çok birbirini boyun ve ayak kilidi oyunları ile yere yatırmaya, altına almaya çalıştı. Bazı develer kıran kırana güreş yaptı. Hava sıcaklığının 18 derece olması nedeniyle bazı develer güreşmek istemedi. Güreşmek istemeyen develer alandan kaçtı. Görevliler, kaçan develeri yakalamak için koştu. Yakalanan develer alan dışına çıkarıldı. Güreşirken rakibinden kaçan bir deve hafif bir kaza geçirdi. Alana giriş kapısının üzerine düştü. Çok ünlü develer kupa güreşlerinde karşı karşıya geldi. Büyükşehir Belediyesi Kupası’nda Aydın’dan Efsane Dülger adlı deve ile İzmir’den Baba Bekir adlı deve karşılaştı. Demre Kaymakamlık Kupası’nda Kumluca’dan Baron adlı deve ile Demre’den Kocabıçak adlı deve, Demre Belediye Başkanlığı Kupası’nda Aydın’dan Şenlik adlı deve ile, yine Aydın’dan Aslan adlı deve karşılaştı.  Demre Komisyoncular Derneği Kupası’nda Aydın’dan Çılgın Akın adlı deve ile Denizli’den tekin Bıçak adlı deve karşılaştı. En son olarak yapılan Mavi Akdeniz Yeşil Demre Deveciler Derneği Kupası’nda Çanakkale’den Baba Saadettin adlı deve ile Antalya’dan Arslanbey adlı deve karşılaştı. Kupalarda güreşen deve sahiplerine, kupaları Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Demre Kaymakamı Onur Şatıroğlu, Belediye Başkanı Okan Kocakaya ve dernek başkanları tarafından verildi.
   Aydından gelerek deve sucuğu satan Mehmet Yıldız yaptığı konuşmada”Deve sucuğu çok güzeldir. Kolestrola, şekere hiçbir şey yapmaz. Yağ oranı sınırlıdır. Damak tadı çok farklıdır. Herkese tavsiye ederim“dedi.
   Alınteri adlı ailesinin devesi ile Kumluca’dan güreşleri izlemeye gelen Buse Kabalı da yaptığı konuşmada”Deve güreşleri, atalarımızdan kalan gelenek, görenek ve bir ata sporumuzdur. Develerimize gözümüzden sakınarak bakıyoruz. Deve güreşlerine katılarak ve seyrederek elimizden geldiğinde kültürümüzü, ata sporumuzu yaşatmaya çalışıyoruz” diye konuştu.
  16. kez Demre’de güreşleri düzenleyen Dernek Başkanı Yusuf Dedemoğluise yaptığı konuşmada” Deve ve deve güreşleri Yörük kültürünün bir parçasıdır. Düzenlemiş olduğumuz bu deve güreşlerinde, Yörük kültürünün parçasını gelecek kuşaklara aktarmak istiyoruz.  Deve güreşlerimize çok büyük ilgi vardır. Bugün Spor Toto Süper Lig’te bile 2 bin 3 bin kişi ile maç izlenirken; deve güreşlerinde 5-6 bin seyirciye ulaşmaktayız. Bu da anlaşılıyor ki deve kültürünün ne kadar ilgi çekici hale geldiğini gösteriyor” dedi.

   
 
Editör: TE Bilisim