UZMAN DR. ADEMHAN: DİJİTAL DİŞ HEKİMLİĞİ İŞİMİZİ KOLAYLAŞTIRDI
Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı Dr. Onur Ademhan, klasik yöntemlerle yapılan diş üretiminin artık ağız içi tarayıcı, bilgisayar ve üç boyutlu yazıcı ile yapıldığını söyledi. Ademhan, dijital diş hekimliği olarak anılan bu yöntemle hem hasta konforunun sağlandığını hem de tedavi süresinin çok kısaldığını kaydetti.
Uzman Dr. Onur Ademhan, eskiden hastanın ağız içine yerleştirilen hamura benzer bir madde ile ölçü alındığını, onun da alçı dökülerek kalıbının çıkarıldığını hatırlatarak, bulantı refleksi olan hastalarda bu işlemin çok zorlayıcı olduğunu söyledi. Ademhan sözlerini şöyle sürdürdü:
 “Ama şimdi ağız içi tarayıcılarla ağzın bütün verilerini tarayabiliyoruz ve bilgisayara aktarabiliyoruz. O bilgiyi direkt laboratuvara gönderiyoruz. Alçı dökmeye gerek kalmadan 3 boyutlu yazıcılarla aldığımız ölçüyü model olarak çıkarabiliyoruz. Hastanın ağzının kopyasını çok rahat bir şekilde dökebiliyoruz. Ondan sonra mesela kaplama yapılacak yine CAD/CAM sistemleri ile bunun üzerine tasarladığımız bir kronu hiç teknisyen eli değmeden, makineden çıktığı haliyle takıyoruz. Dijital bir iş akışını, klasik hiçbir yöntem kullanmadan yapıp hastanın tedavisini sonlandırabiliyoruz. Krom köprülerde lamine tedavilerde emax ve empress dediğimiz estetik kronlarda, inley onley dolgularda kompozit yerine porselen dolgular yapabiliyoruz. Çürük temizlendikten sonra kavite uygun protokollerle hazırlanıp ağız içi tarayıcılarla ölçüsü alınıp dijital ortamda laboratuvara aktarılıp porselen bir dolgu yapılabiliyor artık. Bu da hastanın dişi hiç madde kaybı olmamış gibi bir hale gelebilmesi demek."
EN BÜYÜK AVANTAJI SÜRE
Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı Dr. Onur Ademhan, dijital diş hekimliğinin en büyük avantajının tedavi süresini çok kısaltması olduğunu belirterek, “Ölçü kalıbı ve alçı donma süresi beklenmiyor" dedi. Çoğu vakada direkt makinenin diş üretebildiğini ifade eden Uzman Dr. Ademhan, dijital diş hekimliğinde klinik ile laboratuvar arasında daha elle tutulur veri akışı olduğunu da belirtti. Ademhan şunları söyledi:“Klasik yöntemlerdeki hata payı tamamen ortadan kalkmış oluyor. Ayrıca hastanın kendi doğal diş rengine en yakın rengi de seçebiliyoruz ve dijital ortamda bir gülüş tasarımı yapabiliyoruz. O esnada hasta da sürece dahil olup tercihlerini dile getirebiliyor. Hasta onay verdikten sonra da yeni dişlerin üretimi başlıyor. Hasta daha koltuğa oturmadan nasıl olacağını biliyor, yeni dişlerini, yeni gülüşünü gözünde canlandırabiliyor. Üstelik kayıtlar saklanıyor ve yakın tarihlerde yapılacak tedavilerde yararlanılabiliyor."
 
Editör: TE Bilisim