Rusya'nın domates ihracatına uyguladığı 150 bin tonluk kotanın dolması üzerine 50 bin ton daha eklenerek 200 bin tona çıkartılan kotada, domates ihracatı 190 bin tona ulaştı. Batı Akdeniz ihracatçılar Birliği (BAİB) tüm üyelerine, sınırda ürünlerin çürümemesi için uyarıda bulundu.
Rusya'nın Türk domatesine uyguladığı 150 bin tonluk şubat ayında dolduğu dönem, Türkiye'nin örtüaltı tarım merkezi Antalya'dan birçok ihracatçının tırları, Rusya sırında içeri alınmamıştı. O dönem tonlarca domatesin çöpe giderken, iki ülke hükümetleri arasındaki görüşmeler neticesinde 150 bin tonluk kotaya 50 bin ton daha ek getirilerek toplamda 200 bin tona çıktı. Şubat ayından bu yana özellikle Antalya'dan devam eden domates ihracatında, ek kota 50 bin ton da dolmak üzere.
KOTANIN 190 BİN TONU DOLDU
Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği'nden tüm üyelerine yapılan duyuruda, 14 Mayıs 2020 günü itibariyle Rusya'ya gönderilen domates miktarının toplamda 190 bin tona ulaştığı belirtilerek, “Kotanın dolması halinde Rusya'ya yapılacak domates sevkiyatlarının ülkemiz gümrüklerinden çıkamaması ya da Rusya gümrüklerinden giriş yapamaması gibi sorunlarla karşılaşılabilir. Firmalarımızın mağduriyet yaşamamaları için ihracatlarını güncel kota durumunu dikkate alarak yapmaları önemlidir" uyarısı yapıldı.
DOLMASINA 10 BİN TON KALDI
BAİB olarak tüm üyelere 150 bin ton sınırı varken de her gün uyarı mesajı attıklarını belirten BAİB Başkan Yardımcısı Ergin Civan, “Şu anda da ihraç edilen domates miktarı 190 bin tona ulaştı. 10 bin ton kaldı. Bütün üyelere duyuruda bulunuyoruz. Artık yetkili makamlardan teyit almadan domates göndermeyin diyoruz. Kalan 10 bin tonluk kotanın da mayıs ayı içinde dolmasını bekliyoruz" dedi.
KOTA TAMAMEN KALDIRILSIN
Bu dönemde Türki Cumhuriyetleri ve İran gibi diğer pazarlardan da Rusya'ya domates ihracatının başladığını söyleyen Civan, “O yüzden şubat ve mart aylarındaki kadar yoğun bir ihracat yok. Ancak şubat ayında yüzlerce tır sınır kapısında kalmıştı ve tonlarca domates çöpe gitmişti. Rusya ile görüşmelerimiz devam ediyor ve biz bu kotanın tamamen kaldırılması ve piyasada oluşan arz talebe göre ihracatın serbest bırakılmasını istiyoruz" diye konuştu.
İHRACATTA KİLOGRAMI 4 LİRA
Rusya dışında Romanya, Bulgaristan gibi Balkan ülkeleri, Avrupa ülkeleri ve Ukrayna'ya domates ihracatının devam ettiğini de belirten BAİB Başkan Yardımcısı Ergin Civan, ihracatta kilogram fiyatının, domates çeşitlerine göre değişmekle birlikte ortalama 4- 4.5 TL olduğunu söyledi. Civan, Rusya'ya ihracatta domates dışındaki diğer yaş meyve sebze ürünlerinin hiçbirinde ise sorun olmadığı ve ihracatın sürdüğünü de kaydetti.
 
Editör: TE Bilisim