DT. KUTLAY:“EBEVEYNLER ÇOCUKLARINA DİŞ BAKIMI KONUSUNDA ÖRNEK OLMALI”
 
Ağız ve Diş Sağlığı Haftası kapsamında Antalya’nın Kaş İlçesi’nde diş hekimliği yapan Dt. Mehmet Ali Kutlay ile ağız bakımı üzerine konuştuk. Kutlay, “Temizlik ailede başlıyor. Anne ve babalar çocuklarına bu konuda örnek olmalı” dedi.
 
Diş Hekimi Mehmet Kutlay, beden sağlığı kadar ağız sağlığının da önemli olduğunu vurgulayarak bu durumun insan psikolojisine olumlu katkıları olduğunu anlattı. Diş Hekimi Kutlay, “Diş bakımı çocukluktan itibaren başlaması gerekir. Burada da en önemli rol ebeveynlere düşüyor. Eğer kendiniz fırçalamazsanız bunu çocuklarınıza aşılayamazsınız. Örnek olup, alışkanlık kazandırmanız gerekir. Bunu başarabilirlerse insan 60 – 70 yaşına da gelse bu alışkanlıklarından vazgeçemiyor” diye konuştu. Dişlerin her gün 3 kere fırçalanması gerektiğini anlatan Mehmet Ali Kutlay, bu üç evreyi şu cümlelerle açıkladı: “Sabah kalkar kalmaz dişler fırçalanmalı. Çünkü bakterilerin en aktif olduğu vakitler bu zamanlardır. Öğlenliğin ve en önemlisi ise yatmadan önce yapılan fırçalamadır. Çünkü yine bakterilerin en aktifleştiği zaman dilimidir. Gün boyu besleniyoruz ve bakteriler de besinlerden beslenerek aktifleşiyor. Yatmadan evvel son fırçalama çok önemli.”
 
“Macun değil, fırçalama tekniği önemli”
 
Hangi macunu kullanmak gerektiğine dair çok soru geldiğini söyleyen Dt. Mehmet Ali Kutlay, en büyük ve en pahalı diş macunun en iyi macun anlamına gelmediğini belirterek hangisinden memnun kalındıysa onu tavsiye ettiklerini anlattı. Kutlay, sözlerine şöyle devam etti: “Macundan ziyade dişin fırçalama süresi ve tekniği çok önemli. İç ve dış kısımlar olmak üzere her bölge 2-3 dakika sürecek şekilde fırçalanmalı. Bazı kişiler de bastırarak fırçaladığı için dişlere zarar veriyor, kanatıyor ve aşındırıyor. Dişlerin üzerinde kremsi bir tabaka vardır. Onu ortadan kaldırmaları yeterlidir. O da yaklaşık 3 dakikalık fırçalamayla geçer. Dişlerin ara bölgelerinde sıkışan yiyecekler için de diş ipi kullanmaları gerekiyor. Böylelikle çok uzun müddet diş problemi yaşamazlar. Fırçalama sonrası yapılan gargaraları da şiddetle öneriyoruz. 6 ayda bir hekime görünmeleri ağız ve diş sağlığı için önemli.”
 
Beyazlatmanın zararı var mı?
 
Diş Hekimi Mehmet Ali Kutlay, “Beyazlatmanın hiç riski yoktur. Dişin kendi doğal rengi vardır. O diş taşı temizletmeyle değişmez. Sigara kullanımı, çay, kahve ve gazlı içecekler yoluyla ortaya çıkan lekeler artmışsa ana renk böylelikle gözükmeye başklar. O ana rengi beyazlattığımız ve bleaching adını verdiğimiz bir yöntem vardır. Onun zararı yok. Sadece sık sık beyazlattırmanın zararı vardır” diyerek sözlerini noktaladı.  
 
Editör: TE Bilisim